Engelli bakım merkezindeki darp görüntüleri ortaya çıktı... 22 kişi tutuklandı
Son günlerde artan şiddet haberlerine bir yenisi daha eklendi. Eskişehir'de daha iyi şartlarda bakılması için özel bir bakım merkezine gönderilen Selim Serdaroğlu darp edildi. Ailesinin Serdaroğlu'nun vücudundaki morlukları fark etmesi üzerine bakım merkezinden çarpıcı bir iddia geldi. İşte o iddia ve olaya dair detaylar...

Sakarya'da yaşayan Selim Serdaroğlu yüzde 78'lik zihinsel engel durumu sebebiyle daha iyi şartlarda bakılması için ailesi tarafından 2017'nin Ağustos ayında Eskişehir'deki özel bir bakım merkezine yerleştirildi. Serdaroğlu'nun burada kaldığı 8 aylık süreçte bakım evi personeli tarafından darp edildiği ve kötü muameleye maruz kaldığı iddia edildi.

DARP VE KÖTÜ MUAMELEYE MARUZ KALDI
2018 yılının Nisan ayında Serdaroğlu'nu ziyarete gelen ailesi, şahsın tekerlekli sandalyede ve vücudunda morlukların mevcut olduğunu gördü. Olayla ilgili bilgi almak için kurum görevlilerine durumu soran aile Serdaroğlu'nun yataktan düştüğü yanıtını aldı. Aldığı yanıt karşısında şüpheleri daha da artan aile şikayette bulundu. Şikayetin ardından incelenen kamera kayıtlarında Serdaroğlu'nun yürüyemediği, kollarından ve bacaklarından tutularak götürüldüğü görüldü. Serdaroğlu'nun ailesi şahsın hastaneye sevk edilmesini isterken kurum sahibi, müdür ve personeller dahil toplam 22 kişinin, şahsın darp edilmesi ve kötü muamele gösterilmesi iddiası ile hapsi istendi.

KOLLARINDAN VE BACAKLARINDAN TUTTULAR
Konuyla ilgili ailenin bakım merkezi hakkındaki kötü muamele ve darp iddiasıyla şikayeti üzerine Eskişehir Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatıldı. Soruşturma çerçevesinde bakım merkezindeki 26 Nisan 2018 tarihli güvenlik kamerası kayıtları incelendi. Kayıtlarda; Selim Serdaroğlu'nun saat 13.37'ye kadar tek başına yardım almaksızın yürüyebildiği ancak yatak odasına girerek yaklaşık 1 saat sonra çıkıp yürümeye çalıştığı sırada zorlandığı ve aynı gün içerisinde yürümekte zorlandığı anlaşıldı. Ayrıca arada geçen süre içinde 4 bakımevi personelinin odaya girip çıktıkları ve aralarında konuştukları gözlemlendi. Öte yandan, kamera kayıtlarına Serdaroğlu'nun olayın gerçekleştiği saat sonrasında 2 bakıcı personel tarafından kollarından ve bacaklarından tutulup taşındığı da yansıdı. Durumun çalışanlarca gözlemlenmesine rağmen Serdaroğlu'nun sağlık durumuna ilişkin merkezde tutulan dosyasına ilk kez olaydan 10 gün sonra vücudundaki morlukların tespiti yapıldı. Serdaroğlu, tespitin yapılmasından 2 gün sonra Eskişehir Yunus Emre Devlet Hastanesine sevk edildi. Burada mağdur, kalça kırığı olduğu tespit edilmesi üzerine tedavi altına alındı. Selim Serdaroğlu, 2020 yılında 50 yaşındayken tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.

10 GÜN SONRA DOSYASINA İŞLENDİ
Soruşturmanın tamamlanmasının ardından Eskişehir 7. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen iddianamede, 26 Nisan 2018 tarihinde mağdurun odada tek başına bulunduğu esnada düşerek 'basit tıbbi müdahaleyle giderilemeyecek ve kemik kırığının hayati fonksiyonu ağır derecede etkileyecek' nitelikte yaralandığı ancak durumun mağdurun dosyasına 10 gün sonra işlendiği belirtildi. Ayrıca dosyanın kusur değerlendirmesine ilişkin bilirkişi tarafından yapılan değerlendirmede özel bakım merkezi sahibi Selahattin Serhat D.'nin yüzde 65 asli, kurum müdürü Yağmur T. ise yüzde 35 tali kusurlu bulundu.

22 SANIK HAKKINDA 1 YILA KADAR HAPİS CEZASI İSTEMİ
Eskişehir 7. Asliye Ceza Mahkemesine açılan davada; aralarında kurum sahibi, kurum müdürü, sağlık personeli ve bakıcıların da bulunduğu Selahattin Serhat D., Yağmur T., Aysun Y., Ayşe G., Bedia K., Damla K., Emin D., Esma U., Fatmagül U., Fikriye O., Gizem Ç., Hamide B., Havva Ç., İrem Ç., Merve Ç., Özge E., Rabia K., Seferihan Y., Soner G., Tuğçe Y., Ummahan Cansu E. ve Yusuf G. olmak üzere toplamda 22 sanığın 'taksirle yaralanmaya neden olma' suçundan 3 aydan 1'er yıla kadar hapisle cezalandırılmaları talep edilirken taksirle yaralanmaya neden olma eyleminin mağdurun vücudunda kemik kırılmasına ve duyularından veya organlarından birinin işlevinin sürekli zayıflamasın sebep olması gerekçesiyle sanıklar hakkında verilecek cezanın 2 kez yarı oranında, eylemin bilinçli taksirle meydana geldiği gerekçesiyle de üçte birden yarısına kadar artırılması istendi.

AĞIR İHMAL SÖZ KONUSU
Olaya yönelik Eskişehir 7. Asliye Ceza Mahkemesi'nde 22 sanığın yargılanması devam ederken, ailenin avukatı Özgecan Sırma süreç hakkında konuştu. Avukat Özgecan Sırma, yargılamanın 2 yıldır devam ettiğini belirterek, "Aile Bakanlığının engelli bireylere yönelik hizmet veren kurumlara ilişkin bir yönetmeliği var. Orada 37'nci maddede kişilerin hangi yetki, görev ve sorumluluklarla bağlı olduğu açıkça yazıyor. Dolayısıyla burada ağır ihmal söz konusu. Yani hem suçu işleyenler var, hem de göz yumanlar var. Dolayısıyla bizim dosyamızın aslında 2018'den bu yana devam etmesi ve bu kadar uzamasının sebeplerinden biri de onlarca sanık var. Biz çok ciddi bir ihmal, kasıt görüyoruz. Biz en çok şunu merak ediyoruz: ya ailesi olmasaydı veya ailesi ziyaret edecek imkanı bulup da tekerlekli sandalyede görmeseydi. Örtbas olup gidecekti. Böyle belki bilmediğimiz onlarca veya çok daha fazla kişi var. Bilemiyoruz çünkü, aileler her zaman yanlarında olamıyor, bakımları oldukça zor. Ciddi de masraflar, paralar ödeniyor. Biz son derece ısrarlı bir şekilde cezalandırma talep ediyoruz ve takip ediyoruz. Ailenin yaşadığı acı hiçbir şekilde dinmeyecek. Önemli olan başka ailelerin canı yanmasın ve süreç doğru takip edilsin. Bu anlamda Eskişehir'de yargılama çok ciddi ve düzgün bir şekilde işliyor. Biz kararı bekliyoruz" dedi.