Türkiye'nin önemli barajı olan Keban Barajında kuraklık meydana geldi! Kuruyan barajdan gelen görüntüler "yok artık" dedirtti
Su sıkıntısı sorunu gündemdeki yerini korumaya devam ediyor! Küresel iklim değişikliği, yağışların azlığı ve bilinçsiz kullanımla birlikte oluşan kuraklık, Türkiye’nin önemli barajlarından olan Keban Baraj Gölü havzasında düşüş meydana getirdi.

Elazığ ilinin Keban ilçesinde, Fırat Nehri üzerinde, 1965-1975 yılları arasında elektrik enerjisi üretmek amacıyla inşa edilmiş olan Keban Barajı, bölgede 2020’den beri devam eden kuraklık sebebiyle gün geçtikçe kuruyor. Baraj ve barajı besleyen nehirlerde su çekilmesi devam ediyor.

BARAJ DEREYE DÖNDÜ
Çekilen suyla beraber adeta dereye dönen Keban Baraj havzasının Murat Nehri ile kesiştiği noktaya, su seviyesinin yüksek olduğu yıllarda yerleştirilen “Bu alanda avlanmak, yüzmek ve suya girmek yasaktır.” yazılı tabelalar ile su arasında kuraklıktan dolayı yaklaşık olarak 2 kilometrelik mesafe oluştu.

Ülke genelinde olduğu gibi Elazığ bölgesinde de yağışların olmamasından dolayı oluşan kuraklıkla birlikte araziler ortaya çıktı.

BARAJIN ARAZİSİNDE TARIMSAL ÜRETİM YAPILIYOR
Ortaya çıkan arazilerde köylüler tarafından tarımsal üretim yapılıyor. Geçen sene karla mücadele verilen bölge bu sene kara hasret kaldı.

BALIKÇILAR SIKINTI ÇEKİYOR
Bölgede 35 yıldır balıkçılık yaparak geçimini sağlayan 58 yaşındaki Murtaza Kaya, son 2 yılda Keban Barajı’ndaki suyun daha da azaldığını söyledi. Büyük bir sıkıntıda olduklarını belirten Kaya, en kısa zamanda yağışların gelmesini temenni etti.

Büyük bir sıkıntıda olduklarını belirten Kaya, en kısa zamanda yağışların gelmesini temenni etti.

Balıkçılar olarak çok mağdur olduklarını ve kuraklıktan dolayı barajın dolmadığını söyleyen Murtaza Kaya, “Murat Nehri küçüldü. Kuraklıktan dolayı su yok. Balıkçılar olarak çok mağdur olduk. Kuraklıktan dolayı barajımız dolmuyor. Zaten dünya genelinde büyük bir kuraklık var. İnşallah Allah bize rahmet gönderir ve sularımız bol olur. Eskiden barajımız doluydu." ifadelerini kullandı.

2000 yılından sonra su seviyesinde her yıl daha da düşüş yaşandığını ve yağışların beklendiği gibi olmadığını belirten balıkçı Fadlı Kaynak “Su seviyesi Gülüşkür köprüsüne bir metre kala geliyordu. 2 yıldan beri suyumuz yok. Yağış ve kar yok. Aşırı derecede zorluk çekiyoruz. Ağ atamıyoruz. Buraya vakit geçirmek için geliyoruz. Geçen yıl da kurak geçti ama bu sene daha çok kurak. Şu anda su yok. Bu sene kar şu ana kadar yağmadı. Yağış oldu ama çok az. O da toprağa bir iki karış işledi, kuraklık sürüyor. Şu anda konuştuğumuz yer bile suyun dibindeydi. Ama şu an burada duruyoruz. 50 metre dikine suyumuz yok. Şimdiye kadar böyle bir şey görülmedi. Geçen yıl su düşmüştü ama bu kadar değildi. Bu sene aşırı derecede düştü. Şu an teknelerimiz çalışmıyor. Çünkü su yok ki çalışalım” dedi.

Koskoca Barajın bir dere kadar kaldığını söyleyen balıkçı Özgür Deniz, "Şu an su yok. Ondan dolayı balıkçılıkta sıkıntı yaşıyoruz. Çünkü balık da yok. Şu an neredeyse bitti, bir dere gibi kaldı. Su diye bir şey yok. Önceden barajdı, su doluydu. Hem de millet balıkçılıktan kazanıyordu. Ama şu an yok. Geçen sene kar ve yağmur vardı. Bu sene kupkuru. 48 yaşındayım, ilk defa böyle bir kuraklık gördük" dedi.





