Tarih 1 Mayıs: Emek ve Dayanışma Günü kutlanıyor
Bir asrı aşkın süredir işçilerin hak arayışının ve toplumsal dayanışmanın simgesi olan 1 Mayıs, bu yıl da Türkiye’nin dört bir yanında coşkuyla kutlanıyor.
Dünya genelinde bir asırdan fazla süredir emekçilerin hak mücadelesinin sembolü olan 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü, bu yıl da Türkiye’de kutlanıyor.
1 MAYIS'IN TARİHİ
Günlük çalışma saatlerinin azaltılması talebiyle 1856’da Avustralya’nın Melbourne kentinde başlatılan ilk iş bırakma eylemi, yıllar içinde küresel bir harekete dönüştü. ABD’de 1886 yılında kitlesel grevlerle büyüyen bu dalga, 1889 Paris Kongresi’nde 1 Mayıs’ın işçilerin ortak bayramı ilan edilmesiyle dünya tarihine kazındı.
TÜRKİYE'DE 1 MAYIS
Türkiye’de ise 1 Mayıs ilk kez Osmanlı döneminde, 1911’de Selanik’teki işçiler tarafından kutlandı. Cumhuriyet döneminde 1922’de Ankara’da gerçekleşen tören, resmi kutlamaların ilk adımını oluşturdu. Ancak 1 Mayıs, yalnızca kutlamalarla değil, aynı zamanda acı hatıralarla da anılıyor. 1977 yılında Taksim Meydanı’nda yaşanan ve 37 kişinin hayatını kaybettiği "Kanlı 1 Mayıs", toplumsal bellekte derin izler bıraktı. Bu olayın ardından gelen yasaklar, 1 Mayıs’ın uzun yıllar boyunca resmi tatil olmaktan çıkarılmasına neden oldu. 2009 yılında ise 1 Mayıs, “Emek ve Dayanışma Günü” adıyla yeniden resmi tatil ilan edildi.
İSTANBUL'DA ADRES: KADIKÖY VE KARTAL
Bu yıl da Türkiye genelinde pek çok sendika ve sivil toplum kuruluşu meydanlarda olacak. TÜRK-İŞ İstanbul Kartal’da; HAK-İŞ, Rize’de; DİSK ve KESK, Kadıköy’de; Memur-Sen ve Türkiye Kamu-Sen ise Ankara’da ayrı meydanlarda emekçilerin taleplerini dile getirecek.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının Ocak 2025 verilerine göre, Türkiye’de 16 milyon 864 bin 733 işçiden yalnızca 2 milyon 524 bin 547’si sendika üyesi. Bu da toplam işçi sayısının yalnızca %14,97’sinin sendikalı olduğunu gösteriyor. En fazla üyeye sahip işçi sendikası ise 293 bin 829 üyesiyle Türk Metal Sendikası.