Almanya'da yaşayan Türklerin rüyası gerçek oluyor: Çifte vatandaşlık geliyor! İşte şartlar
Avrupa’da çifte vatandaşlığa en katı yaklaşan ülkelerden biri olan Almanya, Alman vatandaşlığına geçiş koşullarının kolaylaştırılmasını ve ‘çifte vatandaşlık’ yolunun tamamen açılmasını içeren yasa tasarısını onay için ilgili bakanlıklara gönderdi. Ülkeye gönül bağı olan, uyum sağlayan ve dil bilenler 5 yıl sonra Alman vatandaşı olabilecek. Başarılı ve yararlı kişiler için süre 3 yıl. Özellikle Türkler için çifte vatandaşlığın önü açılacak. İşte tüm ayrıntılar...

Almanya'da yaşayan Türklerin yıllardır beklediği haber geldi. Milyonlarca kişiyi etkileyecek ‘çifte vatandaşlık’ için geri sayıma geçildi.

ALMANYA'DAKİ TÜRKLERİN RÜYASINA ADIM ADIM
İçişleri Bakanlığı, koalisyon protokolünde öngörülen “hızlandırılmış ve kolay”, aynı zamanda da “çifte vatandaşlık” için tasarıyı hazırladı. Tasarı, hükümet ortaklarına inceleme için gönderildi. Böylelikle Almanya’daki Türkler yaklaşık 40 yılı aşkın süredir bekledikleri çifte vatandaşlık rüyasına ilk defa bu kadar yaklaşmış oldu.
Son dönemde yaklaşık 13 bin Türkiye vatandaşının Alman vatandaşlığına geçtiği tahmin ediliyor. Çifte Vatandaşlık uygulaması olmadığından Alman vatandaşlığına geçenlerin Türkiye vatandaşlığından çıkması gerekiyor. İşte yasa tasarısı onaylanırsa artık buna gerek kalmayacak. İşte yeni tasarı ile hayata geçecek değişiklikler...

5 YIL BEKLEMEK ZORUNDA KALMAYABİLİRLER
Ülkede 5 yıl yaşayan ve yeteri kadar Almanca bilenler, Alman vatandaşlığını alacak. Kişi ülkeye yararlıysa, kendini anlatacak kadar Almanca biliyorsa üç yıl içinde istisnai durumdan Alman vatandaşlığını alacak. Bunun kriteri, okulda ve işte olağanüstü başarılar, gönüllü çalışma ve dil becerileri olacak.

ALMANYA'DA DOĞANLARA VATANDAŞLIK VERİLECEK
Tasarı hayata geçerse ebeveynlerden birinin en az 5 yıldır Almanya’da yaşamış olması halinde burada dünyaya gelen çocuklarına doğuştan Alman vatandaşlığı verilecek.
67 YAŞ VE ÜZERİ KİŞİLER
Yaşlı kuşakta iyi Almanca bilme şartı aranmayacak. Dil sınavları kolaylaştırılacak ve yaşlılar için Vatandaşlık Sınavı olmayacak. Bu özellikle, ülkede kaldıkları uzun sürede dil sorununu çözemeyen ama ülkede de sorunsuz çalışıp yaşayan kuşağı onurlandırmayı amaçlayan bir madde.

ÇOK EŞLİYE YASAK
2019 yılında getirilen “Alman yaşam koşullarına uyma” şartı kalkacak. Ancak, “çok eşli olan”, kadın- erkek eşitliğine inanmadığını davranışlarıyla gösteren ya da böyle tanınan kişilere vatandaşlık verilmeyecek.
SEÇME MECBURİYETİ KALKACAK
1 Ocak 2000'de yürürlüğe sokulan ve ülkede doğan yabancı çocukların, 18 yaşında birinden birini seçmesi şartıyla Alman vatandaşı yapılmasını getiren yasa kalkacak. Ülkede yasal olarak 5 yıl bulunan yabancıların çocukları doğumla Alman vatandaşı olacak. İsterse anne-babasının vatandaşlığını taşıyacak.
ÇİFTE VATANDAŞLIK
Koalisyon protokolünde, “Çifte vatandaşlığın sonraki nesillere aktarılması engellenecek” maddesi olsa da, yasa tasarısı çifte vatandaşlığın önünü açıyor ve Alman vatandaşlığını alırken, köken vatandaşlığının bırakılması şartını getirmiyor. Bu konunun, mecliste nasıl bir şekil alacağı henüz belli değil.

MUHALEFETTEN SERT TEPKİ
Muhalefet ise tasarıyı sert bir şekilde eleştiriyor. Ana muhalefetteki Hıristiyan Demokrat/Hıristiyan Sosyal Birlik Partileri (CDU/CSU) hükümeti ‘Alman pasaportunu değersizleştirmekle’ suçluyor.
CSU Genel Sekreteri Martin Huber, Alman vatandaşlığına geçiş koşullarının kolaylaştırılmasına karşı olduklarını açıkladı.
CDU Federal Meclis Grup Başkanı Alexander Dobrindt ise 'Alman vatandaşlığına geçişin kolaylaştırılması uyuma katkı sağlamaz. Aksine kaçak göçü körükler' dedi.