Avrupa'da çiftçiler neden ayakalandı? Çiftçiler ne istiyor?
Avrupa'nın başta Almanya, Hollanda, Fransa, Belçika, Polonya, İtalya ve Macaristan olmak üzere birçok Avrupa Birliği ülkesine çiftçiler son zamanlarda uygulanan tarım politikalarına tepki göstermek için sokaklara döküldü. Peki Avrupa'da çifçiler neden protesto yapıyor? Ne istiyorlar?

Avrupa'da bir süredir çiftçiler ayağa kalktı.

TARIM POLİTİKALARINA TEPKİ
Başta Almanya, Fransa, İspanya, Hollanda, Belçika, Polonya, İtalya ve Macaristan olmak üzere pek çok AB ülkesinde çiftçiler son dönemde uygulanan tarım politikalarına tepki gösteriyor.

TRAKTÖRLERİYLE TRAFİĞİ KİLİTLEDİLER
Çiftçiler dün AB Liderler Zirvesi'nin yapıldığı bölgenin çevresinde trafiği traktörleriyle kilitledi.

Brüksel'de çiftçiler, Avrupa Parlamentosu'nun (AP) önünde, artan maliyetler, Avrupa Birliği'nin (AB) çevre politikaları ve ucuz tarım ürünü ithalatını protesto etti.

ÇİFTÇİLER NEYİ PROTESTO EDİYOR?
Çiftçilerin eleştirdiği konular arasında AB'nin tarım politikaları, doğa restorasyon hedefleri, desteklemelerdeki kesintiler, Rusya-Ukrayna Savaşı sonucunda ortaya çıkan yüksek enerji, yakıt ve gübre maliyetleri, Ukrayna'dan gelen ucuz tahıl ürünleri ve su tasarruf tedbirleri yer alıyor.

Avrupalı çiftçiler, ABye, "Yeşil Mutabakat kapsamında karbon gübre ve pestisit kullanımına ilişkin katı kurallar getirerek tarımsal üretimi zorlaştırma" eleştirisini yapıyor.

Polonya ve Romanyada ucuz Ukrayna tahılının ithalatının yasaklanması talebi öne çıkarken, Fransada artan yakıt fiyatları, İtalyada ise ABnin "Yeşil Mutabakat" programı ve artan maliyetler tepkilerin odak noktasını oluşturuyor.

Avrupa'nın dört bir yanındaki çiftçiler geçen yıldan beri akaryakıt fiyatları, vergilerdeki artış ve destekleme ödemelerinin yetersizliği nedeniyle kamu kurumları ve çeşitli kuruluşların önüne çamur veya gübre dökerek ya da yolları kapatarak protestoda bulunuyor.

NE İSTİYORLAR?
Her ülkede sokağa çıkan çiftçilerin protesto nedenleri arasında farklılık olsa da hepsinin ortak talebi AB'nin tarım konusunda daha tutarlı ve geniş politikalar uygulaması.

BBC'de yer alan habere göre çiftçilerin başlıca sorunları şöyle;
AB ve devlet sübvansiyonları
Çevre ve sürdürülebilirlik konusundaki katı düzenlemeler
Süpermarketlerin fiyat politikaları
Bankaların kredi yaklaşımı
Gübre ve tarımsal malzeme endüstrisinin tavrı



