Beyaz Saray'da ikinci gerilim: Trump’tan Carney’e “Kanada 51. eyalet olabilir” çıkışı

ABD Başkanı Donald Trump ile Kanada Başbakanı Mark Carney arasında Beyaz Saray’daki görüşme, ilhak tartışmaları nedeniyle gergin geçti. Trump’ın “Asla asla deme” sözleri, Carney’in “Kanada satılık değil, asla da olmayacak” çıkışıyla karşılık buldu.

Beyaz Saray'da ikinci gerilim: Trump’tan Carney’e “Kanada 51. eyalet olabilir” çıkışı

ABD Başkanı Donald Trump, Kanada Başbakanı Mark Carney’i Beyaz Saray’da ağırladı. Görüşme, Trump’ın Kanada’nın 51’inci eyalet olması yönündeki tartışmalı söylemleri nedeniyle diplomatik gerilime sahne oldu.

"ASLA, ASLA DEME"

Oval Ofis’te kameralar karşısına geçen iki lider, kamuoyunda merakla beklenen sorularla karşılaştı. Gazetecilerin “Kanada’yı hâlâ ilhak etmek istiyor musunuz?” sorusuna yanıt veren Trump, iki ülke arasındaki sınırı “keyfi bir çizgi” olarak nitelendirerek, “Zaman her şeyi gösterir. Asla, asla deme,” dedi.

CARNEY: KANADA SATILIK DEĞİL, ASLA OLMAYACAK

Kanada Başbakanı Carney ise Trump’a sert bir yanıt verdi. “Bazı yerler asla satılamaz. Şu anda onlardan birinde oturuyoruz. Kanada satılık değil, asla da olmayacak,” diyen Carney, Trump’ın 51. eyalet vurgusuna açık bir şekilde karşı çıktı.

Başbakan, seçim sürecinde halktan aldığı mesajların da bu yönde olduğunu belirterek, “Kanada'nın gerçek sahipleriyle defalarca konuştum. Halkımın iradesi nettir,” ifadesini kullandı.

Trump ise Carney’nin sözlerine karşılık olarak, “Asla ‘asla’ deme,” diyerek tartışmayı sürdürdü. Görüşmenin ilerleyen dakikalarında Amerikan Başkanı, Kanada’daki otomobil üretimine yönelik gümrük vergilerinin süreceğini bir kez daha vurguladı.

Beyaz Saray'da ikinci gerilim: Trump’tan Carney’e “Kanada 51. eyalet olabilir” çıkışı - Resim : 1

TRUMP'IN İKİNCİ DİPLOMATİK GERİLİMİ

Söz konusu görüşme, Trump’ın son dönemde yabancı liderlerle yaşadığı ikinci yüksek tansiyonlu temas oldu. Geçtiğimiz aylarda Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ile Beyaz Saray’da yaşanan görüşme de benzer bir gerilime sahne olmuştu. O tartışma sonrasında ABD ile Ukrayna arasında planlanan nadir metaller anlaşması iptal edilmişti.

Trump’ın savaşta olan bir ülkenin liderine yönelik sert tutumu uluslararası kamuoyunun tepkisini çekerken, bu kez diplomatik çizgilerin oldukça belirgin olduğu bir Batı müttefikiyle yaşadığı ilhak tartışması, ilişkilerde yeni bir döneme işaret ediyor.

Hindistan ile Pakistan hava sahasında sivil uçuş trafiğinde düşüş Pakistan Başbakanı Şerif: Bu provokasyon cevapsız kalmayacaktır ABD'den Hindistan ile Pakistan hükümetlerine barışçıl çözüm çağrısı THY ve Pegasus uçakları İstanbul’a geri dönüyor