İran, İsrail'e karşı İHA saldırısı başlattı

İsrail'in geçtiğimiz günlerde Suriye'de düzenlediği konsolosluk saldırısının ardından İran, karşılık vermek için harekete geçti. İran, İsrail'e kamikaze dronlarla İHA saldırısı başlattı.

İran, İsrail'e karşı İHA saldırısı başlattı

İsrail'in Suriye'deki konsolosluk saldırısının ardından İran harekete geçti. İran, İsrail'e kamikaze dronlarla İHA saldırısı başlattı.

1 Nisan'da İsrail'in hava saldırısı düzenlemesinin ardından Orta Doğu'da tansiyon yükselirken, Tahran'dan beklenen adım geldi. İsrail'in saldırısının karşılıksız kalmayacağını açıklayan İran harekete geçti.

"İHALARI ÖNLEYECEĞİZ"

İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, yaptığı basın açıklamasında, İran'dan havalanan onlarca İHA'nın İsrail'e doğru ilerlediğini duyurdu. İsrail hava ve deniz kuvvetlerinin İsrail'e ulaşması saatler sürebilecek İHA'ları takip ettiğini belirten Hagari, ülke genelinde GPS sisteminde bozulmalar yaşanabileceğini aktardı. Hagari, İsrail'deki saldırı alarmlarının İHA'ların ancak hedeflere yöneldiğinde çalacağını belirterek, İHA'ları bir an önce önlemeye çalışacaklarını belirtti.

Hagari şunları söyledi:

"İran İsrail'e yönelik İHA saldırısı başlattı. Hava savunma sistemi saldırıya hazır. İran İHA'larının İsrail'e ulaşması saatler alacak. 7 ila 9 saat hesaplanıyor. Kaç saat önce havalandıklarını net bilmiyoruz. Tehlike anında sirenler çalacak. geldiklerinde hepsini vurmaya çalışacağız, ama arada bir kaç tanesi kaçabilir. Nereden havalandılar, bizce o da net değil."

NETANYAHU'DAN AÇIKLAMA

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İran topraklarından düzenlenecek bir saldırıya, "Savunma sistemlerimiz yerleştirildi ve hem savunma hem de saldırı konusunda her türlü senaryoya hazırız." yorumunu yaptı.

İSRAİL'E DOĞRU İLERLİYOR

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) Sözcüsü Daniel Hagari yaptığı basın açıklamasında, İran'dan fırlatılan çok sayıda insansız hava aracının İsrail'e doğru ilerlediğini kaydetti.

ÜLEKERDEN KAPATMA KARARI

Irak, İran’dan İsrail’e yönelik başlatılan İHA saldırılarının ardından hava sahasını kapattığını duyurdu. Ayrıca Mısır da hava sahasını kapattı. Lübnan da İran’dan İsrail’e yönelik başlatılan İHA saldırılarının ardından hava sahasını kapattığını duyurdu

100'DEN FAZLA İHA

İsrail devlet televizyonu, İsrailli yetkililerin bir kaç gün sürecek çatışmalara ve karşılık vermeye hazırlandığını bildirirken, ordu İran’ın yüzden fazla İHA gönderdiğini duyurdu.

İRAN'DAN AÇIKLAMA

İran devlet televizyonunun haberinde, "Devrim Muhafızları Ordusu, işgal altındaki bölgelerdeki hedeflere yönelik insansız hava aracı operasyonu birkaç dakika önce başladı." ifadelerine yer verildi.

KABİNE TOPLANIYOR

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu başkanlığında Tel Aviv'deki Kiryat askeri karargahında savaş kabinesi toplantısı başladı. Toplantıya Netanyahu'nun yanı sıra Savunma Bakanı Yoav Gallant, Bakan Benny Gantz, İsrail Genelkurmay Başkanı Herzli Halevi, Ulusal Güvenlik Danışmanı Tzachi Hanegbi ve diğer üst düzey yetkililer katılıyor.

İran, İsrail'e karşı İHA saldırısı başlattı - Resim : 1

HAVA SAHASI KAPATILACAK

İsrail Havaalanları İdaresi, İran'ın İsrail'e yönelik saldırısı nedeniyle İsrail hava sahasının yerel saatle 00.30'dan itibaren kapatılacağını açıkladı.

ABD'DEN İLK YORUM

Beyaz Saray, "İran, İsrail’e hava saldırısı başlattı. İsrail'in güvenliğine desteğimiz tam. ABD, İran'dan gelen tehditlere karşı (İsrail'in) savunmasını destekleyecek" ifadeleriyle yaşananlara ilişkin ilk kez konuştu.

OHAL İLAN EDİLDİ

Ürdün kamu yayın kuruluşu, İran’ın İsrail’e yönelik başlattığı saldırının ardından Ürdün genelinde olağanüstü hal ilan edildiğini duyurdu.

İSRAİL LÜBNAN'I VURUYOR

İsrail ordusu, Lübnan'ın güneyindeki Hizbullah Hareketi'ne ait hedeflere yönelik hava saldırısı düzenlendiğini duyurdu.

İran, İsrail'e karşı İHA saldırısı başlattı - Resim : 2

UÇAKLAR GERİ ÇAĞRILDI

Türk Hava Yolları (THY), AJet ve Pegasus'un İstanbul'dan Tahran ve İsfahan'a giden uçakları, Türkiye'den çıkmadan İstanbul'a geri çağırıldı.

İNGİLTERE'DEN AÇIKLAMA

İngiltere Başbakanı Rishi Sunak sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "İran rejiminin İsrail'e yönelik pervasız saldırısını en güçlü ifadelerle kınıyorum. İran bir kez daha kendi arka bahçesinde kaos tohumları ekmeye niyetli olduğunu göstermiştir. Birleşik Krallık İsrail'in yanı sıra Ürdün ve Irak da dahil tüm bölgesel ortaklarımızın güvenliğini savunmaya devam edecektir. Müttefiklerimizle birlikte durumu istikrara kavuşturmak ve gerilimin daha da tırmanmasını önlemek için çalışıyoruz. Hiç kimse daha fazla kan dökülmesini istemiyor” dedi.

Joe Biden, tatilini yarıda kesti Pakistan'da yıldırım düştü: 25 ölü ABD Orta Doğuya takviye güç mü gönderdi? AVM'de bıçaklı saldırı: 7 ölü