İskoçya'nın ilk Müslüman Başbakanı Hamza Yusuf, görevinden ani bir şekilde istifa etti

İskoçya'nın ilk Müslüman Başbakanı Hamza Yusuf görevinden istifa ettiğini açıkladı. Yeterli güven oyunu alamayan Hamza Yusuf, gözyaşları içinde görevden ayrıldığını duyurdu ve “Sadece gücümü korumak için değerlerimi değiştirmeye hazır değilim” dedi.

İskoçya'nın ilk Müslüman Başbakanı Hamza Yusuf, görevinden ani bir şekilde istifa etti

İskoçya Başbakanı ve İskoçya Ulusal Partisi'nin (SNP) lideri Hamza Yusuf'un istifa etmeye hazırlandığı iddia edilmişti. Ülkenin ilk Müslüman Başbakanı olan Yusuf, istifa kararını resmen duyurdu.

İskoçya'nın ilk Müslüman Başbakanı Hamza Yusuf, görevinden ani bir şekilde istifa etti - Resim : 1

SNP ile İskoçya Yeşiller Partisi, emisyon hedeflerindeki anlaşmazlık sonrası 3 yıldır süren koalisyonu geçtiğimiz perşembe bozma kararı almıştı. Yusuf'un istifa edeceği iddiası da bu karar sonrası ortaya atılmıştı. Yusuf, İskoçya Yeşiller Partisi ile güç paylaşımı anlaşmasının sona ermesinin ardından yaptığı açıklamada, güven oylamasını kazanacağını düşündüğünü belirterek istifa etmeyi düşünmediğini dile getirmişti. Ancak iddialar gerçeğe dönüştü. 29 Mart 2023'te koltuğa oturan Hamza Yusuf, görevinden istifa etti.

İskoçya'nın ilk Müslüman Başbakanı Hamza Yusuf, görevinden ani bir şekilde istifa etti - Resim : 2

SEÇİM GERÇEKLEŞENE KADAR BİRİNCİ BAKAN

Edinburgh'da düzenlediği basın toplantısında Yusuf, "Siyasi bölünmenin ötesinde ilişkimizi onarmanın ancak başka birisinin dümende olmasıyla yapılabileceği sonucuna vardım. Bu nedenle SNP'nin ulusal sekreterine parti liderliğinden ayrılma niyetimi bildirdim ve mümkün olan en kısa sürede yerime geçecek kişi için bir liderlik yarışması başlatmasını talep ettim" dedi. Yusuf, halefi seçilene kadar birinci bakan olarak görev yapmaya devam edeceğini söyledi.

 

KFC boykot nedeniyle Malezya'da 108 şubesini kapattı Çin lideri Şi Cinping'den Blinken dedikodusu Hamas'tan 'İsrail' açıklaması İrlanda'dan sığınmacı kararı