KKTC: BM Kıbrıs Türkü'ne dost bir örgüt değil

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin (KKTC) Birleşmiş Milletler kontrolünde bulunan Yeşil Hat üzerindeki Pile köyüne yol yapma girişimi, BM barış gücü görevlileri tarafından engellendi. Engelleme esnasında Kıbrıs Türk tarafı ile BM yetkilileri arasında gerginlik yaşandı. KKTC Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada " BMBG’nin tavrı kabul edilemez, ülkemizdeki varlığını sorgulatmakla kalmayıp BM'nin itibarını ve inandırıcılığını da zedelemektedir." denildi.

KKTC: BM Kıbrıs Türkü'ne dost bir örgüt değil

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığından, Pile-Yiğitler Projesi yolunda bu sabah Birleşmiş Milletler Barış Gücü (BMBG) askerlerine ve araçlarına saldırı düzenlendiği yönündeki iddiaların asılsız olduğu belirterek, "BMBG'nin bugün Kıbrıs Türk tarafına karşı takındığı taraflı ve kabul edilemez tavır, BMBG’nin ülkemizdeki varlığını sorgulatmakla kalmayıp BM'nin itibarını ve inandırıcılığını da zedelemektedir." denildi.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Pile köyünde yaşayan Kıbrıs Türklerinin KKTC topraklarına ve Pile’deki arazilerine ulaşımını kolaylaştırmak amacıyla Pile-Yiğitler yolu yapımına dün başlanıldığı belirtildi.

KKTC: BM Kıbrıs Türkü'ne dost bir örgüt değil - Resim : 1

Bu yol yapım projesinin tamamen insani amaç taşıdığının altı çizilen açıklamada, "Hal böyle olmasına rağmen bugün BMBG askerleri tarafından bölgede emniyeti sağlamak amacıyla bulunan polisimize ve yol inşaat ekibine KKTC toprakları içinde fiziksel müdahalede bulunulmuş, yol yapımı engellenmeye çalışılmıştır. BMBG’nin bu olay sırasındaki tutumu kabul edilmezdir." ifadesine yer verildi.

KKTC: BM Kıbrıs Türkü'ne dost bir örgüt değil - Resim : 2

"GERGİNLİĞE BM ASKERLERİNİN TUTUMU NEDEN OLDU"

Açıklamada, KKTC güvenlik güçlerinin BMBG askerlerine ve Birleşmiş Milletler (BM) araçlarına saldırıda bulunduğu yönündeki iddialar hatırlatılarak, şunlar kaydedildi:

"BMBG’nin açıklaması ve bazı ülkelerin benzer açıklamalarında, yaşanan durum çarpıtılmakta BM askerine ve araçlarına saldırıda bulunulduğu iddia edilmektedir. Bu iddialar asılsızdır. Sahada sadece polisimiz bulunmaktadır ve KKTC topraklarında bulunan polisimizin görevi yol çalışmalarını gerçekleştiren sivil ekibin güvenliğini sağlamaktır. Bölgede meydana gelen gerginlik BM askerleri ve personelinin tutumu ve yol yapımını sürdüren ekibimiz ve bu ekibin güvenliğini sağlayan polisimize yaptığı fiziksel müdahale ve engellemelerden kaynaklanmıştır."

Pile-Yiğitler yolu projesinin 25 yıllık bir geçmişi olduğuna vurgu yapılan açıklamada, "Pile – Yiğitler yolu projesi hususunda Kıbrıs Türk tarafının yapıcı tutumu ve bu yönde yaptığı tüm çağrılara rağmen bugüne kadar Pile’de yaşayan vatandaşlarımızın günlük hayatlarını kolaylaştırıcı adımlar atılmamış ve iyi niyetimiz karşılık görmemiştir. Bu nedenle Ada’nın eşit ortağı olan Kıbrıs Türk tarafı Pile – Yiğitler Yolu’nun tamamlanması için gerekli çalışmaları, BMBG’yi bilgilendirmek suretiyle başlatmıştır." değerlendirmesinde bulunuldu.

KKTC: BM Kıbrıs Türkü'ne dost bir örgüt değil - Resim : 3

"BMBG'NİN TAVRI BM'NİN İTİBARINI VE İNANDIRICILIĞINI DA ZEDELEMEKTEDİR"

Açıklamada, "Öte yandan 1996 yılında, Rumlar tarafından bilinçli bir şekilde Türk arazileri istimlak edilmek suretiyle inşa edilen Larnaka-Dikelya-Ayia Napa yol yapımı ve yine 2004 yılında Rum tarafınca inşa edilen Pile-Voroklini yol yapımına Kıbrıs Türk tarafının tüm itirazları ve protestolarına rağmen sessiz kalarak izin vermiştir. BMBG’nin bugün Kıbrıs Türk tarafına karşı takındığı taraflı ve kabul edilemez tavır BMBG’nin ülkemizdeki varlığını sorgulatmakla kalmayıp Birleşmiş Milletlerin itibarını ve inandırıcılığını da zedelemektedir." ifadelerine yer verildi.

"TÜRKLERE VE RUMLARA EŞİT BİR TUTUM SERGİLENMESİNİ BEKLİYORUZ"

BMBG'den Kıbrıs Türkleri ve Rumlara eşit mesafede bir tutum sergilenmesi çağrısı yapılan açıklamada, "KKTC'de Kıbrıs Türk tarafının iyi niyetinden bilistifade mevcudiyetini ve faaliyetlerini sürdüren BMBG’den beklentimiz bu taraflı tavrını gözden geçirerek, Pile-Yiğitler yol yapımı çalışmalarımıza fiziksel müdahale ve engelleme çabalarına derhal son vermesi, söylem ve eylemlerinde Kıbrıs Türkleri ve Rumlara eşit mesafede bir tutum benimsemesi yönündedir." denildi.

KKTC: BM Kıbrıs Türkü'ne dost bir örgüt değil - Resim : 4

BM, KIBRIS TÜRKÜ'NE DOST BİR ÖRGÜT DEĞİL

BM’den medet umanlara seslenen Dışişleri Bakanı Ertuğruloğlu, “BM, Kıbrıs Türkü’ne dost bir örgüt değildir. BM Güvenlik Konseyi Kıbrıs Türkü’ne dost bir örgüt değildir” dedi. Son yaşanan olayda da BMGK daimi üyeleri büyükelçilerinin sıraya girerek, Türkiye ve Kıbrıs Türk tarafı nezdinde girişimler yaptığını ifade eden Ertuğruloğlu, “Bizleri vazgeçirmek, caydırmak için ellerinden geleni yapıyorlar. Tek hedefleri bizleri suçlamak” dedi. 

"BM'NİN AMACI PROJEYİ ÖLDÜRMEK"

Yol projesinin Haziran ayında başlayabilecekken, Colin Stewart’ın zaman istediğini anlatan Ertuğruloğlu, “Biz de kendisine bu zamanı tanıdık” dedi. “Bu aylar zarfında şimdi sözünü ettikleri kabul edilebilir bir anlaşmayı hazırlamış olmaları gerekirdi” diyen Dışişleri Bakanı Ertuğruloğlu, “Herkesle istişare ederek, bir anlaşma taslağı ortaya çıkarmış olsalardı ve dün bana yaptığı ziyarette elinde böyle nihai hedefli bir öneriyle gelmiş olsaydı. O öneriyi değerlendirirdim tabi ki” diye konuştu. Stewart’ın dünkü ziyaretinde elinde hiçbir öneri olmadığını ve kimseyle istişare etmediğini ifade eden Ertuğruloğlu bu aşamada koşullar getirilip, bunun kabul edilmesi durumunda resmi teklif hazırlanacağının söylenmesini “zamana oynamak” ve “projeyi öldürmek” olarak nitelendirdi.

KKTC: BM Kıbrıs Türkü'ne dost bir örgüt değil - Resim : 5

"SİZİN DERDİNİZ RUM'UN SİZİ SUÇLAMASINI ENGELLEMEK"

“Sizin derdiniz, Rum’un sizi suçlamasını engellemektir” diyen Dışişleri Bakanı Ertuğruloğlu, BM’nin, Çetinkaya sahasında varılan anlaşmayla uygulanan projeyi Rum tarafının hazmetmemesi nedeniyle, bir de yol projesiyle üzerine gelinmesini engellemeye çalıştığını kaydetti. Ertuğruloğlu, “Buna izin verecek değiliz, üzerimize gelmeyin, engellemeye çalışmayın, gelirseniz bunun karşılığını göreceksiniz. Bunu arzu etmiyoruz ama böyle bir olay olursa da bunun sorumlusu biz değiliz, sizsiniz” diyerek BMGK’nin Kıbrıs Türkü’nün aleyhine bir örgüt olduğunu yıllardır söylediğini belirtti.

"BU YOLU YAPACAĞIZ, BİTTİ"

Dışişleri Bakanı Ertuğruloğlu, “BMGK’n,n 5 daimi üyesi, Rum’dan fazla Rumcu bir tavır içerisinde. Bu adada bizi Rum’un boyunduruğu altına sokacak senaryoları gerçekleştirmeye çalışıyorlar. Buna karşı dik durduğumuz sürece de bizi kötü, Rum’u iyi gösterme oyununu oynamaya devam ediyorlar” dedi. Ertuğruloğlu, “Biz kararlılığımızdan geri adım atacak değiliz. Bu yol projesini yapacağız. İnşallah BM bugün yaptığı gibi bizi engellemeye çalışmaz. Çünkü biz buna fırsat verecek değiliz, buna izin verecek değiliz. Bu yolu biz yapacağız. Bitti” diye konuştu.

KKTC: BM Kıbrıs Türkü'ne dost bir örgüt değil - Resim : 6

NE OLDU?

BM Barış Gücü askerleri, Pile-Yiğitler Yolu Projesi'ni engellemek üzere sabah saatlerinden itibaren projenin başlanacağı alana beton bloklar yerleştirdi. Türk tarafının yetkililerini ve yol yapım araçlarını engellemek isteyen BM Barış Gücü askerleri, ayrıca araçlarını KKTC topraklarına park etti. KKTC güvenlik güçleri ise BM'ye ait araçları bölgeden dozer yardımıyla kaldırdı.

Kaynak: Ajanslar

Camiye gönderildi: Beyaz tozlu zarf paniği Korkunç olay! 7 bebeği öldürdü 7 yıl sonra ilk görüşme! Yunan diken üstünde: Türkler kuşatıyor