Suriye'de depremden dolayı ölenlerin sayısı artıyor, birçoğu savaştan dolayı yıkılmış evlerde yaşıyordu
Uzmanların bildirdiğine göre, 12 yıllık iç savaşın inşaat standartlarını büyük ölçüde yok ettiği Suriye'de durum çok kötü. Merkez üssü Kahramanmaraş olan 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerde, Suriye'nin çeşitli bölgelerinde ölenlerin sayısı en az 1602'ye, yaralıların sayısı ise 3 bin 649'a çıktı. Ülkedeki savaşla ilgili açıklamada bulunan UNESCO, iç savaş nedeniyle 2013'ten beri Tehlike Altındaki Dünya Mirası olan eski Halep şehri için "özellikle endişeli" olduğunu söyledi.

Kahramanmaraş'ta meydana gelen ve Suriye'nin Halep, Hama, Lazkiye ve Tartus şehirlerinde de hissedilen depremlerde can kaybı artıyor.

REJİM KONTOLÜNDEKİ BÖLGEDE 812 ÖLÜM BİLDİRİLDİ
Esed rejiminin haber ajansı SANA'nın haberine göre, depremde Halep, Lazkiye, Hama ve Tartus illerinde rejim kontrolündeki bölgelerde 812 kişi hayatını kaybetti, 1449 kişi yaralandı.

Suriye'nin kuzeyinde muhaliflerin kontrolündeki bölgelerde de çok sayıda bina yıkıldı veya hasar gördü.

Suriye İnsan Hakları Ağı (SNHR), Sivil Savunma (Beyaz Baretliler), yerel yetkililer, sağlık kuruluşları ve yerel kaynaklardan derlediği bilgiye göre, Suriye'nin İdlib ile Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı harekatı bölgelerinde en az 790 kişi öldü, 2 bin 200'den fazla kişi yaralandı.

MUHALEFETİN KONTROLÜNDEKİ BÖLGEDE 740 ÖLÜM BİLDİRİLDİ
Resmi olarak Suriye Sivil Savunması olarak bilinen "Beyaz Miğferler" grubu, muhalefetin kontrolündeki bölgelerde 740 ölüm bildirdi.

Türkiye sınırındaki kuzeybatı Suriye'nin büyük bir kısmı, 2011'de başlayan kanlı bir iç savaşın ortasında hükümet karşıtı güçler tarafından kontrol ediliyor.

YAKLAŞIK 4 MİLYON KİŞİ
Ülkede muhalefetin denetimindeki bölgelerde yaklaşık 4 milyon kişi yaşıyor. Çoğunluğu kadın ve çocuklardan oluşuyor.

TOPLAMDA 1602 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ
Suriye Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, depremlerde 1602 kişinin hayatını kaybettiği, 3 bin 649 kişinin yaralandığı bildirildi.

BÜYÜK BİR KESİM ZATEN YIKIK EVLERDE OTURUYORDU
Çoğu savaş nedeniyle ülkenin diğer bölgelerinden göç eden bu kişilerin büyük bölümü bombardımanlarda büyük oranda yıkılan binalarda yaşıyor.

Devlet televizyonunda yayımlanan görüntülerle, birçok kentte kurtarma ekiplerinin şiddetli yağmurun altında enkaz altında kalanlara ulaşılmaya çalışıldığı görülüyor.

ARAMA KURTATMA ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR
Suriye'de faaliyet gösteren sivil savunma ağı Beyaz Bereliler, muhalefetin denetimindeki bölgeler için, "Ölü ve yaralı sayısı artabilir. Çünkü enkaz altında kalan aileler var. Ekiplerimiz arama kurtarma çalışmalarını sürdürüyor" dedi.

HASAR GÖREN ARKEOLOJİK ALANLAR
Uzmanlar, Suriye'deki birçok arkeolojik alanın depremden zarar gördüğünü söyledi.

ÜÇ DÜNYA MİRASI DAHA ETKİLENEBİLİR
Suriye'nin Halep'teki eski kentine ve Türkiye'nin güneydoğusundaki Diyarbakır kentindeki kaleye verilen zararın yanı sıra Unesco, en az üç dünya mirası alanının daha etkilenebileceğini söyledi.

UNESCO YARDIMA KOŞUYOR
Agence France-Presse, Unesco genel müdürü Audrey Azoulay'ın "Örgütümüz görev süresi içinde yardım sağlayacak" dedi.

UNESCO 'HALEP' İÇİN ENDİŞELİ
UNESCO'dan yapılan açıklamada, Suriye iç savaşı nedeniyle 2013'ten beri Tehlike Altındaki Dünya Mirası listesinde yer alan eski Halep şehri hakkında "özellikle endişeli" olduğu belirtildi.

BM'nin Suriye'deki İnsani Yardım Koordinatörü El-Mostafa Benlamlih'e göre, depremden kaynaklanan yıkımın yanı sıra, Suriyeli topluluklar hafta sonu boyunca şiddetli yağmur ve karla dolu sert bir kışın ortasında devam eden bir kolera salgınıyla mücadele ediyor.

EKİPMAN VE MAKİNE EKSİKLİĞİ VAR
Arama ve kurtarma çabaları "molozları temizlemek için ağır ekipman ve makine eksikliği" nedeniyle engellendi.

Bölgenin çoğu, 2011'de başlayan kanlı bir iç savaşın ortasında hükümet karşıtı güçler tarafından kontrol ediliyor.



































