Rusya'dan ABD'ye Montrö tepkisi: Sözleşmeyi değiştiremeyeceksiniz

Türkiye'nin Montrö Sözleşmesi'nin hükümlerini kesin bir şekilde uyguladığını belirten Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ABD'nin sözleşmeyi değiştirme meselesinde başarılı olamayacağını söyledi.

Rusya'dan ABD'ye Montrö tepkisi: Sözleşmeyi değiştiremeyeceksiniz
  • ABD Savunma Bakan Yardımcısı Celeste Wallander, geçen günlerde Montrö Sözleşmesi ile ilgili açıklama yaparak, "Türkiye dahil Karadeniz'e kıyıdaş ülkelerle çatışmadan uzaklaşmak için birlikte çalışabiliriz. Türkiye koruyucusu olduğu Montrö Sözleşmesi'nin ilgili maddesini uygulamaya koymuştu" ifadelerine yer vermişti.

Rusya'dan ABD'ye Montrö tepkisi: Sözleşmeyi değiştiremeyeceksiniz - Resim : 1

  • Wallander'in ifadeleri ABD'nin Montrö Sözleşmesi'ni feshetme ya da değiştirme isteğinde olduğu yönünde yorumlanmıştı.

Rusya'dan ABD'ye Montrö tepkisi: Sözleşmeyi değiştiremeyeceksiniz - Resim : 2

RUSYA'DAN ABD'YE TEPKİ: MONTRÖ'YÜ DEĞİŞTİREMEYECEKSİNİZ

  • New York'taki Birleşmiş Milletler (BM) binasında basın toplantısı düzenleyen Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, "ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Türkiye'nin Montrö Sözleşmesi'nin ilgili maddesini uygulama kararına değinerek Türkiye ile çatışmadan uzaklaşmak için birlikte çalışabileceğine işaret etti. Bu yoğunlukla Montrö Sözleşmesi'nin feshi olarak yorumlandı. Sizin bu konuda görüşleriniz nedir?" sorusunu yanıtladı.

Rusya'dan ABD'ye Montrö tepkisi: Sözleşmeyi değiştiremeyeceksiniz - Resim : 3

  • Lavrov, "ABD'nin eğer Montrö Sözleşmesi'ne ilişkin bir değişiklik talebi bulunuyorsa Türk meslektaşlarımız sözleşmenin koruyucuları olarak bize birçok kez sözleşmenin hükümlerini kesin bir şekilde uygulayacaklarını söylediler" dedi.

Rusya'dan ABD'ye Montrö tepkisi: Sözleşmeyi değiştiremeyeceksiniz - Resim : 4

MONTRÖ SÖZLEŞMESİ'NİN ÖNEMİ

  • Montrö Sözleşmesi, Türkiye'ye İstanbul ve Çanakkale boğazları üzerinde tam kontrol hakkı verir ve barış zamanı sivil gemilerin özgürce geçişini garantiler.

Rusya'dan ABD'ye Montrö tepkisi: Sözleşmeyi değiştiremeyeceksiniz - Resim : 5

  • Ayrıca Türkiye'ye İstanbul ve Çanakkale boğazları üzerinde kontrol ve savaş gemilerinin geçişini düzenleme hakkı verir.
3 ABD üssüne saldırı İsrail hakkında verilecek kararın tarihi belli oldu İsrail BM binasını vurdu: 9 ölü Altın madeninde göçük: 73 ölü