Sovyet uzay aracı Kosmos 482 yeryüzüne düşüyor: Türkiye risk altındaki ülkeler arasında
1972'de Venüs'e gönderilmek üzere fırlatılan ancak başarısızlıkla sonuçlanan Sovyet uzay aracı Kosmos 482'nin 500 kilogramlık bir parçası, Dünya'ya düşmek üzere. 14 Mayıs’a kadar yeryüzüne inmesi beklenen modülün potansiyel olarak düşebileceği bölgeler arasında Türkiye, Suriye, Mısır ve Azerbaycan da bulunuyor.

1972 yılında Sovyetler Birliği tarafından Venüs'e gönderilmek üzere Kazakistan’daki Baykonur Uzay Üssü’nden fırlatılan Kosmos 482, yaşanan teknik arıza nedeniyle hedefine ulaşamadı. Görev sırasında roketin üst güç bloğunun devreye girmemesi sonucu uzay aracı, Dünya yörüngesinde sıkışıp kaldı. Aradan geçen 52 yılın ardından, aracın halen yörüngede kalan parçalarının yeryüzüne düşmesi bekleniyor.
SOVYETLERİN “BAŞARISIZ GÖREVLER” İÇİN KULLANDIĞI İSİM: KOSMOS
Sovyetler Birliği, başarısız uzay görevlerini kamuoyundan gizlemek amacıyla bu tür araçlara “Kosmos” adı veriyor, sadece numaralarını değiştiriyordu. Kosmos 482 de bu çerçevede isimlendirilen görevlerden biri oldu. Uzay aracı zamanla dört parçaya ayrıldı. NASA’nın verilerine göre bu parçalardan ikisi atmosferde yandı, diğer ikisi ise Dünya yörüngesinde kaldı.
YERYÜZÜNE DÜŞMESİ AN MESELESİ
NASA'nın güncel verileri, uzay aracının kalan parçalarının yaklaşık 500 kilogram ağırlığında olduğunu gösteriyor. Bu parçalar, yüksek ısıya ve atmosfere dayanıklı titanyum yakıt tankları içeriyor. Bu da onların Dünya’ya düşerken tamamen yanmadan ulaşabileceği anlamına geliyor.
TÜRKİYE DAHİL DÖRT ÜLKE RİSK BÖLGESİNDE
Uzay araştırmalarıyla ilgili yayın yapan popüler Telegram kanalının yöneticisi Georgi Trişkin, modülün birkaç gün içinde yörüngeden çıkabileceğini ve geçmişte bazı parçalarının Yeni Zelanda’ya düştüğünü hatırlattı. Rus yetkililer ise düşme ihtimali olan bölgeler arasında Mısır, Suriye, Türkiye ve Azerbaycan’ın bulunduğunu açıkladı.
SAATTE 242 KİLOMETRE HIZLA DÜŞECEK
Kosmos 482’nin kalan parçasının 8-14 Mayıs tarihleri arasında yeryüzüne ulaşması bekleniyor. Yapılan hesaplamalara göre modül saatte 242 kilometre hızla düşecek ve bu sırada birkaç yüz gram TNT patlayıcısı gücünde bir enerji açığa çıkartabilir. Yetkililer, parçanın yerleşim bölgelerine düşme ihtimaline karşı uluslararası düzeyde takip edildiğini belirtiyor.