Türkiye'nin ticaret hamlesini ardından İsrail'den karşı adımlar

Türkiye'nin İsrail ile bütün ticari ilişkileri kesme kararı dünya kamuoyunda büyük ses getirirken, Netanyahu devletinin bundan sonra nasıl bir yol takip edeceği ortaya çıktı. İsrail'in bu meselede çeşitli hamleler yapmayı düşündüğü belirtilirken, bu hamleler içinde Türkiye, Filistin Yönetimi ve Gazze arasındaki her türlü ekonomik ilişkinin geriletilmesi ve etkilenen İsrail ihracat sektörlerine yardım edilmesi gibi maddelerin yer aldığı öğrenildi.

Türkiye'nin ticaret hamlesini ardından İsrail'den karşı adımlar
  • Türkiye, İsrail ile ticari ilişkiyi noktalarken, İsrail'in de bu konuda izleyeceği yol ve Ankara'ya nasıl cevap vereceğine ilişkin iddialar ortaya atıldı.
  • Senelik 7 milyar dolarlık ticaretin ateşkes sağlanmadan sürmeyeceği belirtilirken İsrail basınından İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve hükümetinin yol haritasına ilişkin bir takım ayrıntılar paylaşıldı.

TÜRKİYE'YE KARŞI HAMLELER GELİYOR

  • İsrail medyası, İsrail Dışişleri Bakanı İsrael Katz, Dışişleri Bakanlığı ve diğer üst düzey yetkililerle birlikte İsrail'in Ekonomi Bakanlığı ve vergi dairesinden yetkililerin Türkiye'ye karşı ortak bazı adımlar atılması yönünde fikir birliğine varıldığını yazdı.

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI'NDAN AÇIKLAMA

  • Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Görüşmede, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İsrail ile ticareti durdurma yönündeki tek taraflı kararına keskin bir yanıt olarak, bakanlıklar arası işbirliğiyle bir dizi önemli ve işlevsel kararın teşvik edilmesine karar verildi" denildi.

Bu kararlar ise şöyle sıralandı:

  • Türkiye, Filistin Yönetimi ve Gazze arasındaki her türlü ekonomik ilişkinin azaltılması için harekete geçilmesi. (Türkiye, Filistin'in ithalatının yaklaşık yüzde 18'ini gerçekleştirerek en büyük ithalatçı ülke konumunda).
  • Ticaret anlaşmalarını ihlal ettiği gerekçesiyle Türkiye'ye yönelik yaptırımların incelenmesi için uluslararası ekonomik forumlara başvurulması.
  • Ekonomi Bakanlığı ile işbirliği içinde, İsrail ekonomisine yakın zaman diliminde çeşitli alanlarda ve ürünlerde alternatifler bulmak için geniş bir alternatifler bankası kurulması.

YASAKTAN ETKİLENEN SEKTÖRLERE YARDIM

  • Öte yandan Katz'ın İsrail'in Finans Bakanı Bezalel Smotrich ile görüşerek Türkiye'nin ticaret yasağından etkilenen sektörlere yardım paketi hazırlanması konusundaki planı gündeme getirdi.
3. kez Londra Belediye Başkanı seçildi İsrail-Hamas görüşmesi başladı Joe Biden'ın gafına Tokyo'dan tepki! Yurt Dışında kaç Türk Vatandaşı var?