Asgari ücrette 3 formüllü zam senaryosu! İşte masadaki rakamlar…
Ocak ayında 8 bin 507 lira olarak açıklanan asgari ücrette şimdi gözler ara zamma çevrildi. Asgari ücrete ek zam konusu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Temmuz'u işaret ettiği açıklamasıyla kesinlik kazandı. Asgari ücret ara zammında masada 3 farklı zam senaryosu üzerinde duruluyor. İşte masadaki rakamlar…

AK Parti seçim beyannamesinde çalışanların ve emeklilerin enflasyona ezdirilmeyeceği, asgari ücretin yanı sıra memur ve emekliler için enflasyonun üzerinde artışlarla refah payı almalarının sağlanacağı vurgulandı.

Toplam sigortalarının yüzde 41'i, 7 milyon 131 bini asgari ücretle çalışıyor.

Dolaylı olarak tüm vatandaşları ilgilendiren asgari ücret zammına ilişkin izin uzmanları olası senaryoları kaleme aldı.

Ocak ayında 8 bin 507 lira olarak açıklanan asgari ücret, enflasyon ve hayat pahalılığı nedeniyle birçok işçiye yetmemeye başladı.

Asgari ücrette ara zamda 6 aylık enflasyon belirleyici olacak. Asgari ücret zammında yüzde 20, 30, 40 üzerinden değerlendirmeler yapılıyor.
Yüzde 20'lik bir artış durumunda brüt 12 bin 10 lira, net 10 bin 207 lira, yüzde 30'luk artış durumunda net 11 bin 57 lira, brüt 13 bin 10 lira, yüzde 40 artış durumunda da net 11 bin 908 lira, brüt 14 bin 11 lira olacak.

İşte zamlı asgari ücret hesapları;
Yüzde 20'lik bir artış durumunda brüt 12 bin 10 lira, net 10 bin 207 lira
Yüzde 30'luk artış durumunda net 11 bin 57 lira, brüt 13 bin 10 lira
Yüzde 40 artış durumunda da net 11 bin 908 lira, brüt 14 bin 11 lira olacak.

TAZMİNAT ARTACAK
Yeni asgari ücretle birlikte çalışma ve sosyal güvenlikte birçok ödeme kalemi yeniden belirlenecek, en düşük aylık ihbar, kıdem tazminatı, emzirme yardımı da artacak.

Temmuz ayında asgari ücretin artmasıyla kıdem tazminatları son brüt maaş üzerinden hesaplanacak. İşten ayrılanlar için hesaplamada yeni asgari ücretin brüt rakamı geçerli olacak.

Asgari ücret bütün iş kollarını kapsayacak şekilde belirleniyor, işveren bu ücretin altında ödeme yapamıyor. Asgari ücret artışı, işverenden genel sağlık sigortalılara, isteğe bağlı sigortalılardan evde tarhana yapan kadınlara, işsizlik sigortası alanlardan yurtiçi ve yurtdışı borçlanma yapanlara kadar birçok kişiyi etkiliyor.