Bavul dolusu dolarlar, altın kemerler... Depremin ardından kaydedilen görüntüler yılların alışkanlığını değiştirecek mi?
11 şehirde çok büyük yıkıma sebep olan deprem felaketinden sonra ekranlara yansıyan enkaz altından çıkarılan altın ve döviz görüntüleri yastık altında birikim yapan vatandaşları harekete geçirdi. Bunun gibi bir durumla karşılaşmak istemeyen vatandaşların yastık altında sakladıkları altın ve dövizleri bankalara yatırmaya başladıkları belirtiliyor. Yastık altındaki dövizlerin büyük kısmının döviz hesaplarından ziyade kiralık kasalara veya Kur Korumalı Mevduata (KKM) yöneldiği belirtiliyor.

Depremin ardından vatandaşların yastık altındaki birikimleri de göçük altında kalmış, hatta valiz dolusu altınlar ve bulunan dövizlerin görüntüleri de oldukça dikkat çekmişti. Bu olayın akabinde birikim sahipleri yastık altı seçimleriyle ne yapacağını düşünmeye başladı. Bu çerçevede 11 şehri vuran deprem felaketinin akabinde yastık altında tutulan altın ve dövizlerin bir kısmının bankalara yatırılmaya başlandığı belirtildi.

YASTIK ALTINDA TONLARCA ALTIN BULUNUYOR
Dünya Gazetesi’nin haberine göre, Dünya Altın Konseyi’nin verilerinden elde edilen bilgiye dayanarak Türkiye’de yastık altında 5-6 bin ton civarında altın bulunduğu ifade ediliyor. Bankacılık sistemi dışındaki bu varlıkların sisteme katılması için ekonomi yönetimi tarafından geçmişte çok sayıda kampanya düzenlenmişti.

Bu kampanyalarla bir kısım varlık sisteme katıldı ama istenilen düzeye hiçbir zaman ulaşamadı.

DÖVİZLER KUR KORUMALI MEVDUATA GEÇTİ
6 Şubat’taki deprem felaketinin ardından 195 milyar 477 milyon dolar olan bankalardaki döviz hesaplarının büyüklüğü 17 Şubat itibarıyla 190 milyar 520 milyon dolara geriledi. Yani DTH’larda yaklaşık 5 milyar dolarlık bir düşüş yaşandı.

Bu gerilemenin 3.1 milyar dolarlık kısmı yurt içi yerleşik bireysel tasarruf sahiplerinin hesaplarından kaynaklandı. Yastık altından gelen dövizlerin büyük bölümünün DTH hesaplarından ziyade kiralık kasalara ya da Kur Korumalı Mevduata (KKM) yöneldiği söyleniyor.

ALTIN VE DOLAR/TL’DE SON DURUM
Uluslararası piyasalarda dolar endeksi 12 Aralık sonrası ilk kez 105,25 seviyelerini görürken, yurt içinde dolar/TL kuru ise haftanın ilk gününde 18,87 seviyelerinde yatay seyrini sürdürüyor.

Ons altın fiyatları üzerinde ise ABD verileri ile güçlenen dolar endeksinin olumsuz baskısı geçtiğimiz hafta boyunca devam etti. Endeksteki 101 seviyesinden 105 seviyelerine yükseliş altın fiyatları üzerinde ciddi bir baskı oluşturdu.

Uzmanlar endekste 106 seviyesinin görülebileceğini ve daha sonrasında çözülme yaşanabileceğini dile getirirken, bu durumun altın fiyatlarında kısa bir toparlanma yaratabileceğinin altını çizdi. 1805 dolar seviyesine dikkat çeken uzmanlar bu seviyenin altına gerileme yaşanması halinde düşüşün devam edebileceğini kaydetti.

Gram altın tarafında ise 1.185 TL rekor seviyesinin görülmesinin ardından fiyatları Cuma günü 1.100 TL’nin altına gerilemişti. Bu sabah güne yatay bir seviyede başlayan altının gram fiyatı 1.097 liradan değerleniyor.