Emeklileri ilgilendiriyor! TES'te sona gelindi... Kıdem tazminatı ayrıntısı: Değişiklik yapılacak mı?

Son Dakika Ekonomi Haberleri... Türkiye'de uygulanan BES uygulamasının ardından gözler Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi'ne (TES) çevrildi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından gelecek yıl hayata geçirilecek uygulamayla emeklilikte ek gelir artacak ve çalışma dönemindeki yaşam standardı korunacak. Peki TES uygulaması için yaş şartı var mı? Tamamlayıcı emeklilik sisteminden kimler faydalanabiliyor? İşte detaylar...

Emeklileri ilgilendiriyor! TES'te sona gelindi... Kıdem tazminatı ayrıntısı: Değişiklik yapılacak mı?

Son dakika ekonomi haberleri... Gelecek yıl uygulanması beklenen Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi'nde sona gelindi. Uygulanacak olan sistemle yılda 200 milyarın üzerinde büyüklük sağlanması bekleniyor. Çalışanın maaşından yüzde 3 kesinti yapılması planlanırken kıdem tazminatında değişiklik olmayacağı ifade ediliyor. Tamamlayıcı emeklilik sisteminden kimden faydalanabilir? Tamamlayıcı emeklilik sisteminde yaş sınırı var mı? İşte detaylar...

Emeklileri ilgilendiriyor! TES'te sona gelindi... Kıdem tazminatı ayrıntısı: Değişiklik yapılacak mı? - Resim : 1

EK GELİR YARATACAK

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı gelecek yıl hayata geçirilecek olan Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi'ne ilişkin düzenleme emeklilikte ek gelir yaratacak, çalışma dönemindeki yaşam standardının korunmasını sağlayacak.

Emeklileri ilgilendiriyor! TES'te sona gelindi... Kıdem tazminatı ayrıntısı: Değişiklik yapılacak mı? - Resim : 2

2024'ÜN SON ÇEYREĞİNDE TAMAMLANACAK

Orta Vadeli Program'da yer alan takvime göre, ikinci basamak emeklilik sistemine ilişkin kanuni düzenleme 2024'ün son çeyreğinde tamamlanacak. Otomatik katılım sisteminin işverenlerin de katkısı ile ikinci basamak emeklilik sistemine dönüşeceği Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi kurulacak.

Emeklileri ilgilendiriyor! TES'te sona gelindi... Kıdem tazminatı ayrıntısı: Değişiklik yapılacak mı? - Resim : 3

Türkiye'de, kamu emeklilik ve üçüncü basamakta yer alan BES uygulanırken, TES uygulamasının ikinci basamak emeklilik sistemi olarak uygulanması hedefleniyor. Yeni modelle hem sistemdeki fon tutarı hem de sisteme girenlerin kalış süreleri artacak, işverenin desteğinin olacağı bir model uygulanacak.

Emeklileri ilgilendiriyor! TES'te sona gelindi... Kıdem tazminatı ayrıntısı: Değişiklik yapılacak mı? - Resim : 4

DEVLET KATKI SAĞLAYACAK

Tamamlayıcı emeklilik, bireyselden farklı olarak şirket veya kurum bünyelerinde çalışanlar için fonlar aracılığıyla oluşturulacak. BES'te olduğu gibi çalışanın maaşından yüzde 3 kesinti yapılacak, işveren de aynı oranda katkı sağlayacak, devletin yüzde 30 katkı sağlaması öngörülüyor. Sisteme katkı sağlayacak işverenlere bazı destekler de verilecek.

Emeklileri ilgilendiriyor! TES'te sona gelindi... Kıdem tazminatı ayrıntısı: Değişiklik yapılacak mı? - Resim : 5

ÇALIŞANLAR SİSTEMDEN ÇIKABİLECEK

Paket kapsamında sektör, iş kolu veya meslek esaslı tamamlayıcı emeklilik kurumlarının güçlendirilmesi sağlanacak. Sektör, iş kolu veya meslek esaslı tamamlayıcı emeklilik kurumlarının iyi uygulama örnekleri yaygınlaştırılacak. Çalışanların sistemden emeklilikleri geldiğinde çıkması, kademeli çıkış hakkı da seçenekler arasında bulunuyor.

Emeklileri ilgilendiriyor! TES'te sona gelindi... Kıdem tazminatı ayrıntısı: Değişiklik yapılacak mı? - Resim : 6

ÇALIŞAN FON SEÇİMİNİ KENDİSİ YAPACAK

Çalışan, işveren, devlet tarafından çalışanın bireysel hesabına yapılacak nakdi kaktılar emeklilik yatırım fonlarında yatırıma yönlendirilecek. Bu fonların seçimi, birimin fonlar arasında dağılımına ise çalışan karar verebilecek. Birikimler emeklilik yatırım fonları aracılığıyla değerlendirilecek. Çalışan fon seçimini kendisi yapacak, reel getiri buna göre oluşacak. Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi, Bireysel Emeklilik Sistemi'nde olduğu gibi kıdem tazminatına ilişkin bir düzenleme içermiyor. Kıdem tazminatı konusundaki kazanımlarda hiçbir değişiklik olmayacak.

Emeklileri ilgilendiriyor! TES'te sona gelindi... Kıdem tazminatı ayrıntısı: Değişiklik yapılacak mı? - Resim : 7

60 YAŞINDA İKİNCİ EMEKLİLİĞİNİ ALABİLECEK

Tamamlayıcı emeklilikte yaşın 60 olması ön plana çıkıyor. Çalışan emeklilik yaşı geldiğinde Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan emekli olacak, ayrıca 60 yaşına geldiğinde TES kapsamında ikinci emekli aylığını alacak. İki emekli aylığı da herhangi bir kesinti, oransal azalma olmadan alınabilecek.

Emeklilik
Emeklilere 5 bin TL ödeme! Kimler faydalanacak? Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Filistin ile İsrail'e arabuluculuk çağrısı Türkiye'den yeni adım! Dünyada 9 milyardolarlık pazarı var! Geliri 100 milyon doları bulabilir THY'den ucuza bilet kampanyası! Uyguna bilet almak için son tarih belli oldu