Forbes her sene yayımladığı en zengin isimleri sıraladı! Türkiye'nin en zengin isimleri kimler?
Finans, endüstri, pazarlama ve yatırım konusunda içerikler üreten Amerikan iş dergisi 'Forbes' 2023 yılının en zengin insanları listesini paylaştı. Türkiye'nin en zengin ismi Murat Ülker'i de geçerek, Erdemoğlu Holding'in sahibi İbrahim Erdemoğlu oldu. Listede Türk isimler de yer alırken, dünya sıralamasının yanı sıra Türkiye sıralaması da merak edildi. Peki bu zengin isimlerin servetleri ne kadar? Bu isimler kimler? İşte Türkiye'nin en zengin isimleri ve servetleri...

Forbes dergisi 2023 yılı dünyanın ve Türkiye'nin en zengin isimlerini açıkladı. Önceki yıl açıklanan listeye göre bu yıl pek çok değişiklik yaşandığı görüldü.
Geçtiğimiz Forbes listesinde yer almayan 236 yeni milyarder bu sıralamaya dahil olurken, 329 milyarder bu listenin dışında kaldı.

Türkiye'nin en zengin ismi Murat Ülker'i de geçerek, Erdemoğlu Holding'in sahibi İbrahim Erdemoğlu oldu. İbrahim Erdemoğlu'nun servetinin 5.3 milyar dolar olduğu görüldü.
Yıllardır ilk sırada yer alan Murat Ülker, birinciliği kaptırarak ikinci sıraya yerleşti. Forbes Milyarderler Listesi'nde bu yıl Türkiye'den toplamda 26 isim yer aldı. Listenin ilk 10 sıralamasında Koç ailesinden üç isim bulunuyor.
İşte Türkiye'nin en zengin isimleri...

Listenin 26'ncı sırasında yer alan, Türkiye'nin en büyük mobil hizmet sağlayıcısının kurucu ortağı Murat Vargi, gayrimenkul ve oteller, girişimler ve yenilenebilir enerji alanlarında çeşitlilik gösterdi. (1 milyar $)

Listenin 25'inci sırasında yer alan isim lise döneminde çay dükkanlarında sıradan bir çocuk olarak çalışan Turgay Ciner, bir servete başkanlık eder. (1 milyar $)

24'üncü sırada yer alan Ali Metin Kazancı, Türkiye'nin en büyük enerji şirketlerinden biri olan Kazancı Holding'in Yönetim Kurulu Başkanıdır. (1.1 milyar $)

Listenin 23'üncü sırasında yer alan Şefik Yılmaz Dizdar, hazır giyim modası ve ev eşyaları üreticisi ve perakendecisi LC Waikiki'nin ortağıdır. (1.2 milyar $)

22'nci sırada yer alan isim Mehmet Ali Aydınlar, Türkiye'nin en büyük özel hastaneler zinciri olan Acıbadem Sağlık Grubu'nun kurucusu ve lideridir. (1.2 milyar $)

21'inci sırada yer alan Deniz Şahenk, 2001 yılında kalp krizinden hayatını kaybeden Doğuş Holding'in kurucusu Ayhan Şahenk'in eşidir. Holdingde aktif bir rolü yoktur. (1.3 milyar $)

20'nci sırada Aydın Doğan, petrol dağıtımı, elektrik üretimi, gayrimenkul, turizm ve e-ticaret alanlarında faaliyet gösteren halka açık bir şirket olan Doğan Holding'in %29'una sahiptir. (1.3 milyar $)

19'uncu sırada yer alan Ahmet Çalık, servetini Denim üzerine inşa edip Dizel, Levi's, Gap ve diğer markalara satmasına rağmen, tekstil artık yardımcıdır. (1.5 milyar $)

Listenin 18'inci sırasında yer alan Hamdi Akın, enerji, gayrimenkul geliştirme ve altyapı yatırımları yapan bir holding olan Akfen Holding'in kurucusudur. (1.5 milyar $)

17'nci sırada ise Mustafa Küçük, hazır giyim modası ve ev eşyaları üreticisi ve perakendecisi LC Waikiki'nin en büyük hissedarıdır. (1.7 milyar $)

16'ncı sırada yer alan Nihat Özdemir ve milyarder ortağı Sezai Bacaksız, Gazi Üniversitesi'nde öğrenci olarak tanıştı ve 1976 yılında Limak İnşaat'ı kurdu. (1.8 milyar $)

15'inci sırada yer alan Mehmet Sinan Tara, Türkiye'nin en büyük inşaat ve enerji şirketlerinden ENKA'nın başkanıdır. 1957 yılında babası Sarık Tara tarafından kuruldu. (1.9 milyar $)

Listenin 14 numarası Faruk Eczacıbaşı ve kardeşi Bülent, Türkiye'de 25, yurtdışında 16 üretim tesisi bulunan bir holdingin ortaklarıdır. (1.9 milyar $)

Listenin 13 numarası ise Bülent Eczacıbaşı ve kardeşi Faruk, Türkiye'de 25, yurtdışında 16 üretim tesisi bulunan bir holdingin ortaklarıdır. (1.9 milyar $)

12'nci sırada ise yoğurt kralı olarak bilinen Hamdi Ulukaya, Amerika'nın en popüler Yunan yoğurt markası Chobani'nin kurucusu. (2.1 milyar $)

11'inci sırada yer alan Sezai Bacaksız ve milyarder ortağı Nihat Özdemir, Gazi Üniversitesi'nde öğrenci olarak tanıştı ve 1976 yılında Limak İnşaat'ı kurdu. (2.2 milyar $)

10'uncu sırada ise Türkiye'nin en zengin kadını olan Filiz Şahenk, aile holdingi Doğuş Holding'in moda ve turizm bileşenlerini yönetiyor. (2.3 milyar $)

Listenin 9'uncu sırasında yer alan Erman Ilıcak'ın 1993 yılında kurduğu Rönesans Holding, 28 ülkede inşaat müteahhidi ve gayrimenkul geliştiricisi olarak faaliyet göstermektedir. (2.3 milyar $)

Listenin 8'inci sırasında yer alan Ferit Şahenk'in, CEO'su olduğu Doğuş Holding, turizm, gayrimenkul ve medyadan finansal hizmetlere, inşaat ve otomobillere kadar çeşitli sektörleri kapsamaktadır. (2.5 milyar $)

7'nci sırada yer alan Şaban Cemil Kazancı, Türkiye'nin en büyük enerji şirketlerinden Kazancı Holding'in en büyük hissedarıdır. (2.5 milyar $)

Listenin 6'ncı sırasında yer alan Mustafa Rahmi Koç, ana sektörleri enerji, otomotiv, dayanıklı tüketim malları ve finans olmak üzere bir holding olan Koç Holding'in onursal başkanıdır. (2.7 milyar $)

Listenin 5'inci sırasında yer alan İnan ve Suna Kıraç'ın kızı İpek Kıraç, Türkiye'nin en büyük holdinglerinden biri olan Koç Holding'in mirasçısıdır. (2.9 milyar $)

4'üncü sırada yer alan Semahat Sevim Arsel, Koç ailesinin servetinin mirasçısıdır. Ailenin en yaşlı üyesi ve ana holding şirketinin en büyük hissedarıdır. (3 milyar $)

3'üncü sırada yer alan Ali Erdemoğlu ve kardeşi İbrahim, halıda kullanılan malzemelerin en büyük üreticisi SASA Polyester'in %75'inden fazlasına sahiptir. (4.7 milyar $)

Listenin 2'nci sırasında yer alan Murat Ülker, geniş bir yelpazede gıda ürünleri ve alkolsüz içecek üretimi yapan Yıldız Holding'in %63'üne sahiptir. (5 milyar $)

Listenin ilk isimlerinden İbrahim Erdemoğlu ve kardeşi Ali, halıda kullanılan en büyük malzeme üreticisi SASA Polyester'in %75'inden fazlasına sahiptir. (5.3 milyar $)