EYT'de son düzlük! Hangi borçlanmayı yapanlar EYT’den yararlanacak? EYT detaylarının yer aldığı 41. maddenin ayrıntıları
8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı çalışmaya başlayanların yaş dışındaki koşulları yerine getirerek emekli olmasını öngören EYT yasasında son düzlüğe girildi. Yasa teklifi gelecek hafta Meclis’e sunulacak. Peki hangi borçlanmayı yapanlar EYT’den yararlanacak? Doğum borçlanması ile EYT'li olunabilecek mi? Staj sigortası ile EYT hakkından yararlanılabilecek mi? EYT ile kısmi emeklilik mümkün mü?

Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) yasası için artık son düzlük. Şubat ayının ortasına kadar tamamlanması beklenen yasa teklifi önümüzdeki hafta Meclis'te görüşülerek TBMM Başkanlığına sunulacak.

Şimdiye dek netlik kazanan konular var ancak birçok sorunun yanıtı da Meclis'te yapılacak bu görüşmelerle netlik kazanacak.

HABERTÜRK'ten Ahmet Kıvanç'ın haberine göre EYT yasası Şubat ortasında Resmi Gazete’de yayımlandığı takdirde, 8 Eylül 1999 öncesinde sigortalı çalışmaya başlamış olup, SSK, BAĞ –KUR ve Emekli Sandığı gibi tabi olduğu statünün yaş dışındaki emeklilik koşullarını yerine getirmiş olanlar ay sonuna kadar emeklilik dilekçesi verebilecekler. Dilekçesini şubat ayında verenlerin emekli aylığı 1 Mart’tan geçerli olmak üzere bağlanacak. Emeklilik işlemlerinin tamamlanmasının ise nisan ayını bulması bekleniyor. Nisan ayında 1 Mart’tan itibaren hak edilen emekli aylığı topluca ödenecek.

BORÇLANMA İLE EYT'DEN KİMLER YARARLANACAK?
İşe giriş tarihleri 8 Eylül 1999 olan ancak sigortası daha sonra yapılmaya başlanan ve 8 Eylül 1999'dan önce staj yapan birçok kişi borçlanma ile EYT'den yararlanıp yararlanamayacağını merak ediyor.
Sigortalı çalışmaya başlama tarihinden önceki süreleri aydınlatansa 5510 Sayılı Kanun’un 41. maddesi. Bu kanuna göre borçlanmalarda, sigortalılığın başlangıç tarihi borçlandırılan gün sayısı kadar geriye götürülür. Söz konusu borçlanmalar şöyle:
*Er veya erbaş olarak silâh altında veya yedek subay, yedek astsubay okulunda geçen süreler,
*Sigortalı olmaksızın doktora öğrenimi veya tıpta uzmanlık için yurt içinde veya yurt dışında geçirilen normal doktora veya uzmanlık öğrenim süreleri,
*Sigortalı olmaksızın avukatlık stajını yapanların normal staj süreleri,
*Hekimlerin fahrî asistanlıkta geçen süreleri,
*Sigortalı olmaksızın, 8/4/1929 tarihli ve 1416 sayılı Ecnebi Memleketlere Gönderilecek Talebe Hakkında Kanuna göre yurt dışına gönderilen ve öğrenimini başarıyla tamamlayarak yurda dönenlerden yükümlü bulunduğu mecburi hizmet süresini tamamlamış olanların, yurt dışında resmî öğrenci olarak geçirmiş oldukları öğrenim sürelerinin 18 yaşının tamamlanmasından sonraki döneme ait olan kısmı.
*Sigortalı çalışmaya başlamadan öncesine ait söz konusu süreler için borçlanma yapıldığında, sigorta başlangıç tarihi borçlanma yapılan gün kadar geriye çekiliyor.
*5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’na göre, doğum borçlanması sigortalı çalışmaya başladıktan sonra doğan çocuklar için yapılabilir. Çocuk 2 yaşını dolduruncaya kadar boşta geçen süreler için yapılan doğum borçlanması hakkından 3 çocuğa (3 çocuk x 2 yıl olmak üzere 6 yıl) kadar yararlanma imkânı bulunuyor.

Doğum borçlanması hakkı normalde sadece sigortalı olarak çalışmaya başladıktan sonra doğan çocuklar için bulunmakla birlikte, ilk defa sigortalılığı “kısa vade” sigorta kollarına tabi prim bildirilerek başlayan kadınlar, daha sonra uzun vadeli sigortaya tabi çalışmaları halinde, bu iki tarih arasında doğan çocukları için borçlanma yapabilirler. Kısa vade sigorta ile kastedilen staj sırasında yatırılan iş kazası ve meslek hastalığı sigortasıdır.

Buna göre, staj sigortası ile normal çalışma tarihi arasında doğan çocuk için doğum borçlanması yapıldığında, sigorta başlangıç tarihi “borçlanma yapılan süre kadar” geriye çekilir. Bu şekilde doğum borçlanması yapan kadınlar, EYT düzenlemesinden yararlanma hakkına da kavuşabilir.

STAJ SİGORTASI OLANLAR İÇİN KOŞULLAR ŞÖYLE:
1.Staj sırasında kısa vadeli sigorta kollarına prim yatırılmış olmalı.
2.Staj sigortası 8 Eylül 1999 tarihinden önce yapılmış olmalı.
3.Çocuk, staj sigortası ile normal sigortalı çalışmaya başlama tarihi arasında doğmalı.
4.Normal sigortalı çalışmaya 8 Eylül 2001 tarihinden önce başlanmalı.

EYT’LİLER KISMİ EMEKLİLİK HAKKINDAN YARARLANACAK MI?
EYT'de kısmi emeklilik soruları net bir yanıt bulamıyor. SSK’lılarda 8 Eylül 1999 öncesi kısmi emeklilik koşulu 3600 prim günü ve kadınlarda 50, erkeklerde 55 yaşın doldurulmasıydı. EYT yasasında da aynı hakkın tanınması halinde kısmı emeklilik gündeme gelebilir. Bu konunun hafta içi yapılacak görüşmede netlik kazanması bekleniyor.