Nakit sıkıntısı mı zam korkusu mu? Vatandaş 1 haftada 100 milyar TL'lik kredi kartı harcaması yaptı
Dünyayı etkisi altına alan koronavirüs pandemisinde birçok ülke vatandaşlarına karşılıksız yardım ödemeleri dağıtmıştı. Pandeminin etkisini kaybetmesi ile birlikte dağıtılan karşılıksız paralar enflasyon olarak geri döndü. Avrupa ve Amerika Merkez Bankası çözümü faizleri artırarak çözmeye çalışıyor. Tüm bunların ışığında ülkemizde de enflasyon korkusu yaşayan vatandaşlar kredi kartlarına sarıldı. 1 haftada 100 milyar TL'lik harcama yapıldı.

Dünyayı etkisi altına alan koronavirüs pandemisinde birçok ülke vatandaşlarına karşılıksız yardım ödemeleri dağıtmıştı. Pandeminin etkisini kaybetmesi ile birlikte dağıtılan karşılıksız paralar enflasyon olarak geri döndü. Avrupa ve Amerika Merkez Bankaları çareyi peş peşe faiz artışlarında buldu.

FAİZ ARTIŞLARI DEVAM EDECEK
Şubat ayının ilk haftasında FED'in 25 baz puan Avrupa Merkez Bankası'nın da 50 baz puan faiz artıracağı öngörülüyor.
3 Şubat'ta Türkiye Merkez Bankası'nın ise faizleri sabit tutması bekleniyor.

MERKEZ BANKASI HAMLELERİ VATANDAŞI KREDİ KARTINA İTTİ
Ekonomim.com'dan Şebnem Turhan'ın haberinde vatandaşların 1 haftada 100 milyar TL'lik harcama yaptığı yazıldı.
Merkez Bankası'nın Ağustos 2022'de başladığı politika faizi indirimleri sonrasında bankaların kredi kartı işlemlerinde uygulayabilecekleri azami faiz oranları da düşüş geçti. Politika faizi indirimleri öncesi yüzde 1,80 olan kredi kartı işlemlerinde uygulanacak azami akdi faiz oranı eylülde yüzde 1,73'e, ekimde yüzde 1,63'e, kasımda yüzde 1,5'ye ve aralıkta ise yüzde 1,36'ya geriledi. Kredi kartı işlemlerinde gecikme faiz oranı da ağustostaki yüzde 1,74 oranından eylülde yüzde 1,68'e, ekimde yüzde 1,60'a, kasımda yüzde 1,5'ye, aralıkta ise yüzde 1,39'a indi. Kredi kartı faizi şu an yüzde 1,36, gecikme faizi oranı da yüzde 1,39 seviyesinde. Buna karşılık ihtiyaç kredisi faizleri ise yüzde 30 seviyelerindeki yüksek seyrine devam ediyor.

Merkez Bankası verilerine göre banka ve kredi kartı harcamaları 4 haftalık ortalamada 100 milyar 85 milyon 182 bin liraya yükseldi. Yıllık artış ise yüzde 150'yi aştı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu verilerine göre de bireysel kredi kart borcu stoku 20 Ocak haftasında 460.6 milyar lira ile geçen yılın aynı haftasına göre yüzde 123,78 artış gösterdi.

ZAMLANACAK MAAŞLAR VE ENFLASYON KORKUSU HARCAMALARI ARTIRDI
Asgari ücret artışıyla paralel olarak birçok sektörde çalışan kişilerin Şubat ayında maaşları artacağı için de harcamalar yükseliyor. Artan harcamalar iç talepte canlanma yaratırken olası bir negatif durumda ağır borçlanmanın nasıl yönetileceği de merak konusu.

Ayrıca yine pandemi sonrasında durmadan yükselen enflasyonun vatandaşları endişelendirmesi de harcamaların artmasına sebebiyet verdi.

Diğer önemli bir neden; kümülatif olarak enflasyonun artmaya devam etmesi, kredi kartı harcamaları ve tüketici kredileri gibi nominal büyüklükleri arttırıyor.

KKM VE MERKEZ BANKASI DOLAR TAHMİNİ VATANDAŞLARI HARCAMAYA İTİYOR
haberet.com editörü Hamza Aktay'ın yorumuna göre; ülkemizde Kur Korumalı Mevduat ile baskılanan doların bir noktada artacağı endişesi kişileri de harcamaya itiyor. Çünkü ülkemizde birkaç senedir gıda fiyatları ve tekstil ürünleri kontrolsüz bir şekilde artıyor. Ülkemiz yöneticileri başta 3 harfli market yöneticileri olmak üzere birçok sektör temsilcileri ile buluşmuş ve buluşma sonrasında binlerce üründe fiyat sabitleme hayata geçmişti. Fakat vatandaşlar ikna olmuşa benzemiyor.

Son olarak geçtiğimiz günlerde Merkez Bankası yıl sonu dolar tahminini kamuoyu ile paylaştı. Yıl sonu dolar/TL beklentisi 23,1161 olarak gerçekleşti. 12 ay sonrası döviz kuru beklentisi ise bir önceki anket döneminde 22,77 TL iken, bu anket döneminde 23,43 TL oldu. Tüm bunların ışığında kredi kartı harcamalarının yeni rekorlar kıracağı kaçınılmaz bir gerçek olarak görülüyor.