Son Dakika: Merkez'in yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 38 oldu! Karahan ne zaman tek haneye düşeceğini açıkladı

Son Dakika: Yılın ikinci enflasyon raporu toplantısında konuşan TCMB Başkanı Fatih Karahan, 2024 yıl sonu enflasyon tahmininin 2 puanlık artışla yüzde 38’e yükseldiğini açıkladı. Karahan, 2025 için beklentinin yüzde 14, 2026 için için ise yüzde 9 olduğunu söyledi.

Son Dakika: Merkez'in yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 38 oldu! Karahan ne zaman tek haneye düşeceğini açıkladı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası enflasyon tahminlerini yükseltme kararı aldı. 2024 yıl sonu için yüzde 36 olarak belirlenen beklenti 2 puan artırılarak yüzde 38'e yükseltildi.

Yılın ikinci enflasyon raporu toplantısında konuşan Karahan'ın açıklamalarından öne çıkanlar şu şekilde:

"Fiyatlama davranışlarını ve enflasyon beklentilerini yakından takip ediyoruz. Enflasyon, hedeflerimizle uyumlu seviyelere gerileyene kadar sıkı para politikası duruşumuzu korumakta kararlıyız.

Son Dakika: Merkez'in yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 38 oldu! Karahan ne zaman tek haneye düşeceğini açıkladı - Resim : 1

KÜRESEL ENFLASYON HEDEFLERİN ÜZERİNDE

Enflasyon görünümünde kalıcı bir bozulmaya kesinlikle izin vermeyeceğiz. Merkez Bankası'nın temel amacı fiyat istikrarını sağlamak ve sürdürmektir.

Küresel büyümede 2024 yılında sınırlı bir artış öngörülmektedir. Jeopolitik gelişmeler ve sıkı politika öne çıkan küresel risk faktörleridir.

Küresel enflasyon hedeflerin üzerinde seyretmeye devam etmektedir, merkez bankaları parasal sıkılığı korumaktadır. Gelişmiş ülke merkez bankalarının daha geç ve daha yavaş faiz indirimine gideceği beklentileri kuvvetlenmiştir.

"ENFLASYON TAHMİNLERİMİZİN ÜZERİNDE GERÇEKLEŞTİ"

Parasal sıkılaştırmanın iç talebe etkilerini çeşitli göstergeler üzerinden yakından takip etmekteyiz. 2024 yılı ikinci yarısında, parasal aktarımın gecikmeli etkisiyle, iç talepte zayıflama olacağını ve bu sayede cari dengedeki iyileşmenin devam edeceğini öngörüyoruz.

Tüketici enflasyonu öngörülen tahmin aralığının üzerinde gerçekleşmiştir. Son 3 ayda enflasyon öngörülerimiziden yüksek seyir izledi. Enflasyon göstergeleri ana eğilimde gerilemeye işaret etmektedir.

Son dönemde hizmetler grubundaki fiyat artışlarının, diğer gruplara kıyasla daha güçlü olduğunu görüyoruz.

Enflasyon beklentilerinin tahmin aralığına yakınsaması, dezenflasyon açısından kritik önemdedir. Ekonomik birimlerin beklentilerindeki ayrışma ve olası oynaklıklara karşı, parasal aktarımın etkinliğini artırmak amacıyla, makroihtiyati politikaları uygulamaya devam ediyoruz.

KONUT FİYATLARI

Konut piyasasındaki gelişmeleri öncü gösterge olarak yakından takip ediyoruz. Konut fiyatlarındaki artış eğilimi yavaşlamaktadır.

Konut fiyatlarının artış eğilimi tüketici fiyatlarındaki artış eğiliminin altında seyretmektedir. Konut fiyatlarındaki yavaşlamanın ilerleyen dönemde gecikmeli olarak kira artışını sınırlayabileceğini değerlendiriyoruz.

"KREDİ TALEBİ YAVAŞLAYACAK"

Menkul kıymet tesis uygulamasını 9 Mayıs itibarıyla tamamen sonlandırdık. Likidite gelişmelerini yakından takip ederek, sterilizasyon araçlarını gerektiğinde etkin bir şekilde kullanacağız.

Para politikası duruşumuz ve makroihtiyati çerçeve, mevduat faizlerinin Türk lirasına geçişi destekleyecek seviyelerde kalmasını ve tasarrufların artmasını sağlayacaktır.

Parasal sıkılaştırma finans piyasalarına hızlı ve güçlü yansıyor. Kredi faizlerinin geldiği seviye iç talebin yavaşlamasına destek verecek.

"TL MEVDUATA GEÇİŞ HIZLANDI"

Kur korumalı mevduattan TL mevduata geçiş hızlanmıştır. KKM'nin payı yüzde 26'dan yüzde 14'e gerilemiştir. Uyguladığımız politika Türk parasına geçişi sürdürecektir.

"NET REZERVLER 34 MİLYAR DOLAR ARTTI"

Mart toplantısında yaptığımız ilave parasal sıkılaştırma, yurt içi ve yurt dışı yerleşiklerin Türk lirasına güvenini artırmış ve rezervlere olumlu yansımıştır.

Swap hariç net rezervlerde son iki haftada 18 milyar dolarlık ek iyileşme görmekteyiz. Bu dönemde swap hariç net rezervler toplam 34 milyar dolar artmıştır.

2024 ENFLASYON TAHMİNİ DEĞİŞTİ

2024 yıl sonu enflasyon tahminini 2 puan güncelleyerek yüzde 38'e çektik. Enflasyon tahminimiz 2025 için yüzde 14, 2026 için yüzde 9.

Orta vadede ise enflasyonun yüzde 5’te istikrar kazanmasını hedefliyoruz. Tahmin aralıklarının alt ve üst noktaları da 2024 yılı için yüzde 34 ve 42, 2025 yılı için ise yüzde 7 ve 21’e tekabül etmektedir. Para politikasındaki kararlı duruşumuz, yurt içi talepte dengelenme, Türk lirasında reel değerlenme ve enflasyon beklentilerindeki düzelme vasıtasıyla aylık enflasyonun ana eğilimini düşürecektir."

ZİRVE İÇİN TARİH VERDİ

Açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Karahan, mayıs ayında enflasyonun zirveyi göreceğini ve yüzde 75-76 seviyesinde olacağını öngördüklerini ifade ederek şunları kaydetti:

"Talebi dengeleyerek enflasyonu düşürmek istiyoruz. Bunu aksiyona da döktük,ama kamu maliyesi tarafından gelecek destek önemlidir. Yönetilen yönlendirilen fiyatların belirlenmesi husuus da önemli; harcamalarla ilgili tasarruf tedbirleri hazırlanıyor. 2025'te bundan destek alacağımızı düşünüyoruz.

Hesaplamalarımıza göre geçen yılın baz etkisi ve doğalgaz sübvansiyonu etkisiyle enflasyonda zirve yüzde 75-76 seviyesinde olacağını öngörüyoruz. İlk 4 ayda 4 puana yakın ilave enflasyon gerçekleşti. Bunu tamamen telafi etmek ek sıkılaştırma ile dahi pek kolay görünmüyor. Hedefte yüzde 36'dan yüzde 38'e yapılan ayarlamanın sebebi bu kapsamdadır.

Enflasyonu düşürmek adına para politikası tarafında ne yapmak gerekiyor yapacağız, öne çıkan temel faktör güçlü iç talep. Para politikasında sıkılaşmayla talepte dengelenme öngörüyoruz.

"REZERV VE KUR HEDEFİMİZ YOK"

Rezerv hedefimiz yok. Enflasyon düştükçe, beklentiler düzeldiğinde TL'ye ilgi artacak rezerv düzelecek.

Enflasyon hedefine engel olmayacak bir işlem yapmamaya gayret ediyoruz. Dönem dönem TL'ye çok talep olunca bizim için rezerv biriktirme fırsatı oluyor.

Kur hedefimiz yok, serbest piyasada döviz arz talebiyle oluşuyor.

500 TL'LİK BANKNOT ÇIKACAK MI?

Önemli bir soru. Üst küpürlü paraya ihtiyaç olup olmadığı birçok veriye bağlı. Bununla ilgili bir çalışma şu anda yok ama ihtiyaç görülmesi halinde gerekli adımlar atılacak.

ASGARİ ÜCRETE ARA ZAM OLACAK MI?

Asgari ücret konusu TCMB uhdesinde değil, dolayısıyla bir tavsiye verilmesi söz konusu değil.

Ücretlerin yüksek enflasyondan dolayı erimesi söz konusu, birinci yapmamız gereken şey kalıcı fiyat istikrarını sağlamak. Asgari ücrette tek artış olacağı dillendirildiği için bunu varsaydık.

KREDİ KARTI FAİZLERİNDE ARTIŞ OLACAK MI?

Bizim azami faizleri düzenleme yetkimiz var sadece. Bununla ilgili de gerekli önlemleri aldık. Şuana kadar gelen veriler bunun harcamaları makul hale getirdiğini gösteriyor. Ne gerekiyorsa yaparız ama şu aşamada ek bir önleme ihtiyaç olduğunu düşünmüyoruz.

KKM'Yİ SONLANDIRACAK MISINIZ?

Ağustosta 140 milyar dolar olan rezervler 70 milyar dolara kadar düştü. Bunların büyük kısmı döviz dönüşümlü. Bizim ön görümüz kademeli olarak buradan çıkışların devam edeceği yönünde."

Son Dakika: Merkez'in yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 38 oldu! Karahan ne zaman tek haneye düşeceğini açıkladı - Resim : 2

İLK TOPLANTIDA YIL SONU ENFLASYON TAHMİNİNİ YÜZDE 36 OLMUŞTU

TCMB, yılın 1. Enflasyon Raporu toplantısında 2024 yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 36, 2025 yıl sonu tahminini yüzde 14 ve 2026 yıl sonu tahminini de yüzde 9 olarak bir önceki rapordaki haliyle korumuştu.

VATANDAŞIN ENFLASYON TAHMİNİ NE?

Koç Üniversitesi'nden bir ekip ve Konda, vatandaşın tahminlerini ölçen Türkiye Hanehalkı Enflasyon Beklenti Anketi'ni yayımlamaya başladı.

Amerika Birleşik Devletleri'nde Michigan Üniversitesi 1978 yılından beri hanehalklarının enflasyon beklentilerini açıklıyor. TEBA verisi de aynı kriterlerle hesaplanacak. Enflasyonu değil, enflasyona dönük beklentileri ölçecek.

Nisan ayı TEBA verisine göre, hane halklarının yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 96 seviyesinde. 

Kaynak: haberet.com

Bugün gram altın ne kadar, çeyrek altın kaç lira? İşte güncel fiyatlar Menkul kıymet düzenlemesi yürürlükten kaldırıldı Türkiye ve ABD arasında dev anlaşma Menkul kıymet tesisine ilişkin düzenleme yürürlükten kaldırıldı