Trendyol GO kuryeleri eylemde: Şirketin genel merkezinde toplandılar
Türkiye’de her gün milyonlarca kişinin siparişlerini ulaştıran Trendyol Go kuryeleri şirketin genel merkezinde eylem yaptı. Trendyol GO işçilerinin çalışma koşullarını protesto etmek amacıyla eylem yaptığı öğrenildi.

Milyonlarca siparişi ulaştıran Trendyol GO işçileri Maslak’taki Trendyol Genel Merkezi önünde çalışma koşullarını ve yapılan zamları protesto etti. Çok sayıda işçinin katıldığı eylemde “Kuryeler burada dimdik ayakta”, “Direne direne kazanacağız” sloganları atıldı.

"TALEPLERİN KABUL EDİLMESİNDEN BAŞKA YOL YOK"
Turizm, Eğlence ve Hizmet İşçileri Sendikası Başkanı Kubilay Çelik, “Buraya İstanbul'un her yerinden kurye arkadaşlarımız geldi. Kocaeli'den, Adana'dan gelenler de var. Yılmayacağız. “Kararlıyız, inatçıyız, hakkımızı almadan da geri dönmeyeceğiz” diye konuştu.

Umut-Sen'de yapılan açıklamada ise, “Trendyol Go kuryelerinin haklı talepleri kabul edilsin. Başta yaşanabilir ve maliyetleri karşılayabilir ücret zammı, çalışma koşullarının iyileştirilmesi ve hakların güvence altına alınması olmak üzere talepler kabul edilecek. Başka yol yok” ifadelerine yer verildi.

“KURYELER BURADA, YÖNETİM NEREDE?”
Şirket tarafından açıklanan zam miktarını, güvencesiz/sağlıksız şekilde çalışmayı, uzun çalışma saatlerini protesto eden kuryeler, İstanbul'un farklı yerlerinden yola çıkarak şirketin Maslak’taki ofisinin önüne gitti. Kuryeler dün de gece geç saatlere kadar şirket ofisinin önünde beklemişti. Ofis önünde “Kuryeler burada, yönetim nerede?” sloganı atıldı.
Kuryeler, çalışma koşullarından ve saatlerinden de rahatsız. Birçok kurye, günlük 12 saat çalışmanın artık kural haline geldiğini söylerken ağır şartlarda çalışmaya zorlandıklarını iddia ediyor.

TRENYOL GO KURYELERİ NE İSTİYOR?
1- Direnişe katılan hiç bir motokurye işten atılmamalı.
2- Günlük bonus, prim, paket başı ücret toplamda en az 1,300 TL olmalı.
3- Siteler, AVM’lere sipariş gönderimleri düzenlenmeli. AVM'lerden alınan ve teslim edilen siparişlere ekstra ücret istiyoruz.
4- Ateşli saatler haftalık 18 saat olarak düzenlenmeli.
5- Mağaza ile müşteri mesafesi toplamda 4 kilometre olmalı, mağaza ve müşteriye olan yürüme mesafesi maksimum 300 metre olmalı.
6- Asansör olmayan binalarda kat çıkma zorunluluğu en fazla 5 kat olsun.
7- Mağaza ve restoranlarda bekleme süresi maksimum 10 dakika olmalı.
8- Özel sağlık sigortası, kuryelerden karşılanmamalı.
Kuryeler, benzine yapılan, asgari ücrete yapılan zam oranlarında bir zam talep ediyorlar.

GEÇEN YIL ÇALIŞANLAR KAZANDI
Öte yandan, geçen yıl da Trendyol'da kendi namına çalışan sözleşmeli teslimatçılar, hak edişlerine yapılan yüzde 11'lik zammı protesto etmek amacıyla İstanbul'da kontak kapatma eylemleri başlatmış; bu eylemler ülke geneline yayılmıştı.
Trendyol Express çalışanlarının eylemleri sonuç vermiş; sözleşmeli teslimatçıların maaşlarına yüzde 39 zam yapılmış ve aylık toplam hak edişlerinin 12 bin 500 TL + KDV olacağı belirtilmişti.