1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla İstanbul ve Ankara'da geniş güvenlik önlemleri alınırken 1 Mayıs'ın kutlanacağı alanlar da düzenlendi

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla İstanbul ve Ankara'da geniş güvenlik önlemleri alınırken, 1 Mayıs'ın kutlanacağı alanlar da düzenlendi. Bazı yollar trafiğe kapatılırken, alternatif güzergahlar da belirlendi. DİSK tarafından; 1 Mayıs'ta işçilerin talebinin asgari ücret olacağı açıklandı. İstanbul ve Ankara'da hangi yollar kapalı? Alternatif yollar nereler? İşte tüm detaylar...

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla İstanbul ve Ankara'da geniş güvenlik önlemleri alınırken 1 Mayıs'ın kutlanacağı alanlar da düzenlendi

Emek ve Dayanışma Günü olarak kutlanan 1 Mayıs İşçi Bayramı, bu yıl İstanbul'da Maltepe Meydanı'nda, Ankara'da da Anadolu Meydanı'nda kutlanacak.

İlk kez 1856'da Avustralya'nın Melbourne kentinde taş duvar ustaları ve inşaat işçileri yoğun çalışma süresinin günlük 8 saate düşürülmesi talebinde bulunarak iş bıraktı. İşçiler, taleplerini dile getirmek için 21 Nisan'da 1856'da Melbourne Üniversitesi'nden Parlamento Evi'ne kadar yürüdü.

Avustralya'nın ardından ABD'deki işçiler de işverenlerden 1884'te çalışma saatlerinin azaltılması talebinde bulundu. ABD'de günlük çalışma süresinin 12 saatten 8 saate indirilmesi için başlatılan mücadele, 1886'da kitlesel grevlerle yaygınlaşıp küresel bir nitelik kazandı.

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla İstanbul ve Ankara'da geniş güvenlik önlemleri alınırken 1 Mayıs'ın kutlanacağı alanlar da düzenlendi - Resim : 1

Milletlerarası İşçi Kardeşliği Teşkilatının 1889'daki Paris Kongresi'nde, yılın bir gününün dayanışma amacıyla işçilerin ortak bayramı ilan edilmesi kararlaştırıldı.

ABD'li sendikacıların önerisi üzerine o gün "1 Mayıs" olarak belirlendi. O tarihten itibaren 1 Mayıs, dünyanın dört bir yanında "Emek Bayramı", "İşçi Bayramı" ve "1 Mayıs Bayramı" gibi adlarla kutlanmaya başlandı.

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla İstanbul ve Ankara'da geniş güvenlik önlemleri alınırken 1 Mayıs'ın kutlanacağı alanlar da düzenlendi - Resim : 2

İLK RESMİ KUTLAMA 1923'TE OLDU
Osmanlı'da 1 Mayıs ilk kez 1911'de Selanik'teki tütün, pamuk ve liman işçilerince kutlandı. İstanbul'daki ilk kutlama ise 1912 yılında yapıldı.

Osmanlı'nın ardından, Cumhuriyet döneminde Sovyetler Birliği ile dostluk ilişkisi çerçevesinde 1 Mayıs 1922'de Ankara'da İşçi Bayramı olarak kutlandı. Resmi olarak kutlanması ise ilk kez 1 Mayıs 1923 yılında oldu.

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla İstanbul ve Ankara'da geniş güvenlik önlemleri alınırken 1 Mayıs'ın kutlanacağı alanlar da düzenlendi - Resim : 3

Taksim Meydanı'nda 1977'de düzenlenen 1 Mayıs programında, DİSK Genel Başkanı Kemal Türkler'in konuşması sırasında meydandakilere ateş açılması sonucu 37 kişi yaşamını yitirdi, yüzlerce kişi yaralandı.

Bu olay da gerekçe gösterilerek 12 Eylül askeri darbesinin ardından 1 Mayıs, bayram olmaktan çıkarıldı ve kutlanması yasaklandı.

1 Mayıs, yıllar sonra 2009'da "Emek ve Dayanışma Günü" adıyla tekrar resmi tatil ilan edilerek, coşkuyla kutlanmaya başlandı.

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla İstanbul ve Ankara'da geniş güvenlik önlemleri alınırken 1 Mayıs'ın kutlanacağı alanlar da düzenlendi - Resim : 4

TÜRK-İŞ ADANA'DA, HAK-İŞ KAHRAMANMARAŞ'TA OLACAK
Üzerine marşlar bestelenen, kitaplar yazılan, sinema filmleri çekilen 1 Mayıs, çalışanların sorun ve taleplerinin gündeme getirildiği en özel gün olma niteliği de taşıyor.

Son yıllarda tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de Covid-19 salgını gölgesinde kutlanan 1 Mayıs, bu yıl sendikalarca farklı şehirlerde kitlesel olarak kutlanacak.

TÜRK-İŞ, deprem felaketine dikkati çekmek için Adana'da program düzenleyecek. Programın ana sloganları "Türkiye emekçilerin omuzlarında yeniden ayağa kalkacak" ve "Yaralar Beraber Sarılacak" olacak.

HAK-İŞ'in, 6 Şubat depremlerinin merkez üssü Kahramanmaraş'ta düzenleyeceği 1 Mayıs programında, çalışma hayatının sorun ve talepleri dile getirilecek.

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla İstanbul ve Ankara'da geniş güvenlik önlemleri alınırken 1 Mayıs'ın kutlanacağı alanlar da düzenlendi - Resim : 5

İSTANBUL'DA 1 MAYIS MALTEPE'DE KUTLANACAK
DİSK ve KESK ise 1 Mayıs'ı birlikte kutlama geleneğini sürdürecek. İki konfederasyon, meslek örgütü ve sivil toplum kuruluşlarıyla 1 Mayıs'da İstanbul Maltepe Miting Alanı'nda olacak.

1 Mayıs İşçi Bayramı dolayısıyla İstanbul ve Ankara'da geniş güvenlik önlemleri alınırken, bazı yollar trafiğe kapatıldı alternatif güzergahlar belirlendi.

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla İstanbul ve Ankara'da geniş güvenlik önlemleri alınırken 1 Mayıs'ın kutlanacağı alanlar da düzenlendi - Resim : 6İŞÇİLERİN TALEBİ ASGARİ ÜCRET
DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu geçtiğimiz günlerde yaptığı konuşmada, İstanbul başta olmak üzere tüm Türkiye'de işçi ve emekçilerle yüksek katılımlı kutlamalar gerçekleştireceklerini söyledi.

Çerkezoğlu, başta asgari ücret olmak üzere maaş zamlarının enflasyonun altında kaldığını belirterek, işçi ve emeklilerin maaşları ve çalışma koşularının düzeltilmesi için alanlarda olacaklarını ifade etti.
Maaş zamlarının tekrar belirlenmesi gerektiğini savunan Çerkezoğlu, "Asgari ücretin derhal Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun tekrar toplanarak güncellenmesini, bütün ücretlerde gerekli iyileştirmelerin yapılmasını, en düşük emekli aylığının asgari ücret düzeyine çekilmesini, genç, kadın ve genel işsizliği önleyecek, kalıcı istihdam yaratacak üretime dayalı bir ekonomik politikayı istiyoruz." dedi.

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla İstanbul ve Ankara'da geniş güvenlik önlemleri alınırken 1 Mayıs'ın kutlanacağı alanlar da düzenlendi - Resim : 7ANKARA'DAKİ 1 MAYIS PROGRAMI
DİSK İç Anadolu Bölge Temsilcisi Tayfun Görgün, her yıl coşkuyla hazırlanan işçi sınıfının uluslararası birlik, dayanışma ve mücadele günü 1 Mayıs'ı bu yıl, deprem nedeniyle yasla karşıladıklarını söyledi.

İyi bir Türkiye ve dünya için mücadele ettiklerini belirten Görgün, "1 Mayıslar her yıl emeğin, dayanışmanın, yarınları kurmak isteyenlerin omuz omuza olduğu gündür" dedi.

Bu yıl 1 Mayıs'ta Ankara Anadolu (Tandoğan) Meydanı'nda olacaklarını ifade eden Görgün, kutlama günü saat 11.00'de Atatürk Kültür Merkezi'nde toplanılacağını, kortejlerin oluşturulacağını, saat 13.30 civarında tüm kortejlerin alana girmesiyle başlayan kutlamaların, sanatçı İlkay Akkaya konseriyle tamamlanacağını söyledi.

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla İstanbul ve Ankara'da geniş güvenlik önlemleri alınırken 1 Mayıs'ın kutlanacağı alanlar da düzenlendi - Resim : 8İSTANBUL'DA GENİŞ ÖNLEMLER
İstanbul’da 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nün kutlanacağı Maltepe Miting alanında hazırlıklar tamamlandı.
Miting alanının bulunduğu Maltepe Orhangazi Şehir Parkı’nın çevresi ve sahil yolunun büyük bir bölümü polis bariyerleriyle kapatıldı. Şehir parkına çok sayıda seyyar MOBESE kamerası yerleştirildi. Ayrıca kutlamalara katılacak olan vatandaşlar için alana mobil baz istasyonları kuruldu.

İstanbul Valiliği yaptığı açıklamada 1 Mayıs Pazartesi günü saat 06.00’dan itibaren Maltepe’de, Turgut Özal Bulvarı (Maltepe – Kartal Sahil Yolu), Küçükyalı Maltepe Evlendirme Dairesi Önü ile Kartal'da Çanakkale Caddesi Kavşağı Arasında Kalan kısım ve bu caddeye çıkan tüm sokakların trafiğe kapatılacağı açıklandı. Alternatif olarak D-100 Karayolu ve Maltepe Bağdat Caddesi kullanılabilecek.

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Kofederasyonu (DİSK), Türkiye Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), Türk Tabipleri Birliği (TTB) ile Türk Dişhekimleri Birliği (TDB), 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nde Maltepe Miting Alanı'nda olacak.

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla İstanbul ve Ankara'da geniş güvenlik önlemleri alınırken 1 Mayıs'ın kutlanacağı alanlar da düzenlendi - Resim : 9İSTANBUL'DA TEDBİRLER
İstanbul'da 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü öncesinde Taksim Meydanı ve Gezi Parkı çevresinde güvenlik önlemi alındı. Güvenlik tedbirleri kapsamında Taksim Meydanı ve Gezi Parkı çevresine demir bariyerler konuldu. Yayaların, meydandan İstiklal Caddesi'ne geçişi için bazı noktalar açık bırakıldı.
6 EK DENİZ SEFERİ
Ulaşım İstanbul, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nde Maltepe Etkinlik Alanı'ndaki kutlama programı nedeniyle bölgeye 6 ek deniz seferi düzenleneceğini duyurdu.

Ulaşım İstanbul'un Twitter hesabından yapılan açıklamaya göre, kişiselleştirilmiş İstanbulkart kullanıcılarına toplu taşıma hizmetleri ücretsiz olacak.

Hizmet verilecek 6 ek deniz hattı, "Sarıyer-İstinye-Bostancı-Maltepe, Paşabahçe-Çengelköy-Bostancı-Maltepe, Avcılar-Bostancı-Maltepe, Bakırköy-Bostancı-Maltepe, Beşiktaş-Bostancı-Maltepe, Eyüp-Kasımpaşa-Bostancı-Maltepe" olarak sıralandı.

TRAFİĞE KAPATILACAK YOLLAR
1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü öncesinde trafiğe kapatılacak yollar; Sıraselviler Caddesi, Tak-ı Zafer Caddesi, Sadri Alışık Sokak - Atıf Yılmaz Caddesi, Balo Sokak - Turnacıbaşı Caddesi, Zambak Sokak, Meşelik Sokak, Yeni Çarşı Caddesi, Kumbaracı Yokuşu, Asmalı Mescit Caddesi, Meşrutiyet Caddesi, Hamalbaşı Caddesi, Kamer Hatun Caddesi, İlk Belediye Caddesi, Ensiz Sokak, İnönü Caddesi, Mete Caddesi.

ALTERNATİF YOLLAR
Trafiğe kapatılacak yolların dışında araç sürücülerinin kullanacağı alternatif güzergahlar da belirlendi. Bu güzergahlar ise; Refik Saydam Caddesi, Tarlabaşı Bulvarı, Meclis-i Mebusan Caddesi, Tersane Caddesi, Mebusan Yokuşu, Boğazkesen Caddesi, Defterdar Yokuşu, Kemeraltı Caddesi.

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla İstanbul ve Ankara'da geniş güvenlik önlemleri alınırken 1 Mayıs'ın kutlanacağı alanlar da düzenlendi - Resim : 10ANKARA'DA 1 MAYIS
Ankara'da "1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü" yapılacak etkinlik nedeniyle bazı yollar araç trafiğine kapatıldı.

Ankara Emniyet Müdürlüğünden yapılan açıklamada, 11.00-16.00 saatleri arasında Anadolu Meydanı'nda "1 Mayıs Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü" açık hava toplantısının yapılacağı belirtildi.

Buna göre, dün gece saat 23.00'ten itibaren, ihtiyaç olması halinde Anıt Caddesi'nin Turgut Reis Caddesi ile Anadolu Meydanı arasında kalan bölümü ve buraya açılan cadde/sokakların tamamı çift yönlü araç trafiğine kapalı.

Bugün etkinlik sona erene kadar; Anıt Caddesi ve buraya açılan cadde/sokakların tamamı, Gençlik Caddesi'nin Akdeniz Caddesi kesişimi ile Anıt Caddesi kesişimi arasında kalan bölümü ve buraya açılan cadde/sokakların tamamı, Dögol Caddesi'nin Beşevler Kavşağı ile Anadolu Meydanı arasında kalan bölümü ve buraya açılan cadde/sokakların tamamı, GMK Bulvarı'nın Strazburg Caddesi kesişimi ile Anadolu Meydanı arasında kalan bölümü ve buraya açılan cadde/sokakların tamamı çift yönlü trafiğe kapatıldı.

Celal Bayar Bulvarı'ndan Kazım Karabekir Caddesi'ne bağlantıyı sağlayan yan varyantlar ile Kazım Karabekir Caddesi'nden Celal Bayar Bulvarı'na bağlantıyı sağlayan yan varyantlar, Hipodrom Caddesi'nden Kazım Karabekir Caddesi'ne bağlantıyı sağlayan yan varyantlar ile Kazım Karabekir Caddesi'nden Hipodrom Caddesi'ne bağlantıyı sağlayan yan varyantlar, İstanbul Caddesi'nden Kazım Karabekir Caddesi'ne bağlantıyı sağlayan yan varyantlar ile Kazım Karabekir Caddesi'nden İstanbul Caddesi'ne bağlantıyı sağlayan yan varyantlar trafiğe kapalı olacak.

Kazım Karabekir Caddesi'nin İstanbul Caddesi ile Anadolu Meydanı arasında kalan bölümü çift yönlü araç trafiğine kapatılacak. Ayrıca Anadolu Meydanı Ankaray durağı açık hava toplantısı sona erene kadar kapalı kalacak. 

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla İstanbul ve Ankara'da geniş güvenlik önlemleri alınırken 1 Mayıs'ın kutlanacağı alanlar da düzenlendi - Resim : 11İSTANBUL'DA 1 MAYIS KUTLANIYOR
1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nde, toplantı ve gösteri yürüyüşü yapılmasına izin verilmeyen Taksim Meydanı ve çevresinde sıkı güvenlik önlemleri uygulanıyor.
İstanbul Emniyet Müdürlüğünün aldığı güvenlik önlemleri kapsamında Taksim Meydanı, Talimhane, Tarlabaşı, Divan Kavşağı, Gezi Parkı etrafı, Atatürk Kültür Merkezi tarafı, The Marmara Oteli önü ve Sıraselviler ile İstiklal Caddesi'ne kadar tüm çevre demir bariyerlerle çevrildi.
Sadece Taksim Meydanı'na çıkılan bazı yerlerde oluşturulan polis kontrol noktalarından geçişlere izin veriliyor. Meydan geçişlere tamamıyla kapatılırken, vatandaşlar ve turistler, İstiklal Caddesi'ne polis ekipleri tarafından üstleri arandıktan sonra giriş yapabiliyor.
Atlı ve köpekli polis ekipleri de güvenlik tedbirleri kapsamında İstiklal Caddesi'nde devriye geziyor.
Meydandan Tünel'e kadar İstiklal Caddesi'ne açılan tüm cadde ve sokaklar, demir bariyerlerle kapatıldı. Her cadde ve sokağın başında polis ekipleri nöbet tutuyor.

Ayrıca Taksim'e çıkan tüm yollarda ve kavşaklarda trafik ekipleri hazır bekliyor.
Mecidiyeköy Meydan'ında ve sokak başlarında çevik kuvvet ekipleri nöbet tutuyor. Mecidiyeköy'den Şişli'ye çıkan yolun girişinde tedbir amacıyla Toplumsal Olaylara Müdahale Aracı (TOMA) bekletiliyor.
Beşiktaş'taki Barbaros Bulvarı ve çevresinde de polis ekiplerince güvenlik önlemi alındı.
DİSK'in, Maltepe Etkinlik Alanı'nda öğleden sonra düzenleyeceği 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü programına katılacak sendikaların yer alacağı yürüyüş korteji için Maltepe'de Yalı Caddesi'nde ve bu caddeye çıkan sokaklarda da polis ekiplerince güvenlik önlemi uygulanıyor.
Etkinliğin yapılacağı alan da program için hazırlanırken, polis ekipleri burada da güvenlik önlemi aldı.

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla İstanbul ve Ankara'da geniş güvenlik önlemleri alınırken 1 Mayıs'ın kutlanacağı alanlar da düzenlendi - Resim : 12Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ve yönetim kurulu üyeleri, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla Taksim Cumhuriyet Anıtı'na çelenk sundu.

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla İstanbul ve Ankara'da geniş güvenlik önlemleri alınırken 1 Mayıs'ın kutlanacağı alanlar da düzenlendi - Resim : 13

Çerkezoğlu, çelenk sunumunun ardından basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Türkiye'deki tüm emekçilerin 1 Mayıs'ını kutlarken, yılın 364 günü çalışan işçilerin 1 Mayıs'ta sisteme karşı çıkmak ve gelecek dünya düşlerini ifade etmek için meydanlarda buluştuğunu söyledi.

Bu yıl 1 Mayıs'ı, Türkiye'de son derece tarihsel bir anda karşıladıklarını dile getiren Çerkezoğlu, sözlerine şöyle devam etti:

"Bir yandan deprem felaketinin yarattığı acılar ve yıkım, diğer yandan Türkiye tarihinin en önemli seçimlerinden birisine gittiğimiz bir süreçte 1 Mayıs'ı gerçekleştiriyoruz. Hepinizin bildiği gibi 1 Mayıs meydanı Taksim Meydanı'dır. 1976 yılında, ölümsüz genel başkanımız Kemal Türkler'in öncülüğünde ilk kez bu meydanda 1 Mayıs, kitlesel biçimde kutlanmıştır ve o günden bugüne de 1 Mayıs meydanı Taksim Meydanı'dır. 1977'de onlarca arkadaşımızı kaybettik, yıllarca Taksim'in ve 1 Mayıs'ın özgürleştirilmesi mücadelesini verdik. Bugün yine 1 Mayıs'ta Taksim Meydanı haksız ve hukuksuz biçimde işçi sınıfına kapalı. Biz biliyoruz ki bu 2023 1 Mayıs'ı Taksim'in yasaklı olduğu son 1 Mayıs olacak."

 Çerkezoğlu, iki gün önce 1 Mayıs anmasını gerçekleştirdiklerine değinirken, "Şimdi buradan Maltepe Meydanı'na geçeceğiz. İstanbul'da Maltepe Meydanı'nda ve Türkiye'nin dört bir yanındaki meydanlarda, alanlarda buluşacağız. Herkesi bu 1 Mayıs'ta emeğine, geleceğine, memlekete sahip çıkmaya çağırıyoruz." diye konuştu.

Çerkezoğlu'nun konuşmasının ardından DİSK heyeti, "Yaşasın 1 Mayıs" sloganı atarak alandan ayrıldı.

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla İstanbul ve Ankara'da geniş güvenlik önlemleri alınırken 1 Mayıs'ın kutlanacağı alanlar da düzenlendi - Resim : 14

Ankara İstanbul
POMEM giriş sınavında kontenjan arttırıldı Masum Türker’den Kılıçdaroğlu'na olay sözler Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan önemli açıklamalar Kılıçdaroğlu'nu desteklemekte çok istekli değiliz