2. Abdülhamid’in 71 mirasçısı tespit edildi: Galatasaray Adası istendi

2. Abdülhamid’in torunları tarafından açılan veraset ilamı davası 15 yıl sonra sonuçlandı. Mahkeme, 71 kişiyi mirasçı olarak tanıdı ancak Galatasaray Adası, Kabataş Meydanı ve Veliefendi Çayırı gibi taşınmazların devrine hükmetmedi. Süreç, yeni hukuki başvurularla devam edebilir.

2. Abdülhamid’in 71 mirasçısı tespit edildi: Galatasaray Adası istendi

2. Abdülhamid’in torunları tarafından 2009 yılında açılan veraset ilamı davası karara bağlandı. İstanbul 12. Sulh Hukuk Mahkemesi, aralarında Galatasaray Adası, Kabataş Meydanı ve Veliefendi Çayırı’nın da yer aldığı çok sayıda taşınmaz için hak talebinde bulunan 71 kişinin Osmanlı padişahı 2. Abdülhamid’in mirasçısı olduğuna hükmetti.

DEVİR YOK, TESPİT VAR

NTV'nin haberine göre mahkeme, yalnızca veraset tespiti yaptı. Yani karar, bu kişilerin 2. Abdülhamid’in yasal mirasçıları olduğunu kabul ediyor ancak talep edilen taşınmazların mülkiyet devriyle ilgili herhangi bir hüküm içermiyor. Bu nedenle söz konusu gayrimenkullerin mirasçılara geçmesi şimdilik mümkün değil.

MİRAS LİSTESİ: ADA, MEYDAN VE BOSTAN

Mirasçıların hak iddia ettiği yerlerin başında Galatasaray Adası, Dolmabahçe’de 30 dönümlük bir bostan, Galata’da bir değirmen arsası ve Kabataş Meydanı yer alıyor. Dava kapsamında bu taşınmazların 2. Abdülhamid’e ait olduğu ve günümüzde kamuya ait olarak kullanılan alanlar arasında yer aldığı öne sürüldü.

HUKUKİ ENGEL: 1924 YASASI

Ancak hukukçular, 1924 yılında çıkarılan Hilafetin Kaldırılmasına ve Osmanlı Hanedanı’nın Türkiye dışına Çıkarılmasına Dair Kanunun bu tür mülkiyet iddialarının önünde ciddi bir engel oluşturduğuna dikkat çekiyor. Yasaya göre, Osmanlı padişahlarına ait mal varlıkları “millete intikal etmiş” sayılıyor ve mirasçılar tarafından geri talep edilemiyor.

YALNIZCA TESPİT DAVASI

Miras hukukçusu Avukat Dilek Yüksel, veraset ilamı davalarının sadece mirasçıların kimliğini tespit etmeye yönelik olduğunu belirterek, “Bu davalar eda davası değil, yani mülkiyetin devrine veya taraflar arasındaki bir mal paylaşımına karar veremez” dedi. Yüksel, padişah mallarının özel bir yasa kapsamında devredildiğini ve bu nedenle mirasçıların doğrudan hak iddia edemeyeceğini vurguladı.

YENİ DAVA SÜREÇLERİ GÜNDEME GELEBİLİR

Mahkeme kararı, mülkiyet devrine yol açmasa da, mirasçıların başka hukuki yollarla hak arayışına gidebileceği anlamına geliyor. Ancak bu süreçte hem yasal mevzuat hem de geçmişe dönük mülkiyet düzenlemeleri dikkate alınmak zorunda kalacak.

Halil Falyalı’ya yakın isme Hollanda'da suikast iddiası Kartalkaya faciasında ihmal zinciri kamerada KKTC’nin tam kalbine Türkiye damgası Göçmen kaçakçılarına darbe!