2024'te TBMM'nin gündemi ne? İşte masaya yatırılacak konular
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) 2023 çalışma takvimini bitirdi. Çalışmalarına kısa bir ara veren TBMM'nin 2024 gündemi yoğun olacak. Sağlık, hukuk ve ekonomi gibi pek çok alanda kritik meselelerin çözümü için mesai yapılacak.

Yeni ortaya çıkan gereklilikleri gelişen tekonolojiler, yaşanan aksaklıkların çözümü, piyasaya yansıyan unsurlarla mücadele, vatandaşın yaşam standartlarını iyileştirmek için düzenlemeler ve fahiş fiyata karşı alınacak önlemler yolda...

MECLİS'İ YOĞUN BİR GÜNDEM BEKLİYOR
Meclis, 2023 yılı mesaisini tamamladı. Meclis gündemine yeni yılla birlikte önemli düzenlemeler gelecek. Yeni düzenlemelerin içinde sağıktan ekonomiye, yargı paketinden İçişleri Bakanlığı ile ilgili kanun teklifine kadar birçok önemli konu bulunuyor. Yeni yılla birlikte Meclis'i yoğun bir gündem bekliyor.

RUHSATSIZ SİLAH TAŞIMADA CEZALAR ARTIYOR
Meclis'e ilk olarak İçişleri Bakanlığı'nı ilgilendiren teklifin gelmesi bekleniyor. Düzenleme ile birlikte ruhsatsız silah taşımanın cezası artacak.

RUHSATSIZ SİLAH TAŞIYAN CEZAEVİNE GİRECEK
Ruhsatsız silah taşıma suçlarında tutuklama söz konusu olabilecek. Silahın "tetik, namlu, iğne" gibi parçaları da ayrı ayrı yakalanınca suç olarak kabul görecek.

YARGI PAKETİ TBMM'NİN GÜNDEMİNDE OLACAK
Yeni yargı paketi ile birlikte 60'tan fazla maddeden oluşacak teklifle, kanun yollarına başvuru sürelerinin artırılması gündeme gelecek.

HÜKÜMLÜNÜN ŞARTLI SALIVERİLME SÜRESİ
Cezasızlık algısını ortadan kaldırmak amacıyla hükümlünün koşullu salıverilme süresinin beşte birini denetimli serbestlikte geçirmesi sağlanacak.

HÜKÜMLÜ CEZASININ MİNİMUM YÜZDE 40'INI CEZAEVİNDE ÇEKECEK
Böylelikle, her hükümlü cezasının en az yüzde 40'ını cezaevinde çekecek.
Denetimli serbestlik süresinin 3 yıl olmasına yönelik düzenleme de gündemde.

SINAVSIZ ARA BULUCULUK
Hukukçuların sınavsız olarak ara buluculuk yapabilmeleri söz konusu olacak. Mesleğinde 20 yıl kıdeme sahip hukukçular, sınavsız olarak ara bulucu olabilecek.

SOY BAĞININ REDDİ DAVASI AÇMA İMKANI
Taslak ile anneye, baba ile çocuk arasındaki soy bağının reddi davası açma imkanı tanınacak. Evlat edinenlerin isimleri, evlatlığın kimliğine anne ve baba adı olarak yazılabilecek.

DOKTORLARIN HAK KAYBINI ÖNLENECEK KARAR KANUNLAŞACAK
Sağlık Bakanlığı'nı ilgilendiren bir teklif üzerinde de çalışılıyor. Buna göre, üniversite hastanelerinden Sağlık Bakanlığı hastanelerine geçen öğretim üyelerinin hak kaybının önlenmesine çalışılacak.

EKONOMİYLE İLGİLİ TORBA YASA TEKLİFİ DEĞERLENDİRİLECEK
Üzerinde uzun zamandır çalışılan ve kamuoyunu yakından ilgilendiren torba teklif de 2024'te görüşülen konuların arasında yer alacak. Deprem bölgesindeki inşaat ve yapım işlerindeki fahiş fiyatla mücadele adımı da Meclis'te görüşülecek kanun teklifinin içinde yer alacak.

EMEKLİ MAAŞLARINDA İYİLEŞTİRME
Bu kapsamda emekli aylıklarında iyileştirmeye gidilecek. Bu doğrultuda şu anda 7 bin 500 lira olarak değerlendirilen en düşük emekli aylığının arttırılması da beklentiler arasında yer alıyor.

İŞVERENE ASGARİ ÜCRET DESTEĞİ RESMİLEŞECEK
Asgari ücrete karar verildi. Net olarak 17 bin 2 lira olarak uygulanan asgari ücret için işverene sağlanacak asgari ücret desteğinin 500 liradan 700 liraya yükseltecek düzenleme de bu teklifte bulunacak.


