AK Parti'nin İBB Başkanı adayı Murat Kurum İstanbul için dev projelerini açıkladı! Yeni metro, tünel, deniz hattı ve daha niceleri...

AK Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Murat Kurum, "Türkiye Yüzyılı İstanbul Vizyonu" toplantısında projelerini paylaştı. "İstanbul'un fetret devrini bitirip, yeniden şahlanışını başlatacağız" diyen Murat Kurum, denize 3 yeni hat ve iki yakaya iki tünel yapılacağını söyledi. Kurum 10 ana başlıkta açıkladığı İstanbul projelerinde 100 bin sosyal konut ve kentsel dönüşüm üzerinde durdu. Emeklileri ve öğrencileri de unutmayan Kurum, indirim ve prim müjdesi verdi.

AK Parti'nin İBB Başkanı adayı Murat Kurum İstanbul için dev projelerini açıkladı! Yeni metro, tünel, deniz hattı ve daha niceleri...
  • AK Parti'nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Murat Kurum, İstanbul'a dairt projelerini kamuoyuyla paylaştı.
  • AK Parti'nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Murat Kurum,  "Türkiye Yüzyılı İstanbul Vizyonu" toplantısında konuştu.

AK Parti'nin İBB Başkanı adayı Murat Kurum İstanbul için dev projelerini açıkladı! Yeni metro, tünel, deniz hattı ve daha niceleri... - Resim : 1

İşte AK Parti'nin İBB adayı Murat Kurum'un açıklamaları şu şekilde:

Değerli yol arkadaşlarım, aziz İstanbul'umuzun güzel insanları, varlıklarıyla bizi güçlendiren İstanbul sevdalılarına, bize destek veren tüm kardeşlerimize en derin sevgilerimi iletiyorum. Bugün hep birlikte İstanbul'un büyük adımlarını konuşacağız. İstanbul vizyonu ihmal edilmiş bu şehrin kötü gidişatını sonlandıracak duruştur. İstanbul vizyonu halkın vizyonudur. İstanbul öyle bir şehirdir ki dünyada bir benzeri daha yok. Medeniyetleri birleştiren bir şehirdir. 

571 yıl boyunca hakikati kıtalara yayan erdemli bir şehirdir. Bizim belediyeciliğimiz eser belediyeciliğidir, AK Parti belediyeciliğidir. İstanbul 2019'da fetret dönemine girdi. Yarı zamanlı belediyecilik anlayışı ile İstanbul problemler yumağı haline geldi. Bu karmaşa bu şehri tamamen sarmış durumdadır. İstanbul çaresiz değildir. İnsanı merkeze alan yepyeni bir yönetim anlayışını İstanbulluarın hizmetine sunuyoruz.

Bu yaklaşımın adı SİZTEM İSTANBUL'dur. Her projemizde İstanbullulara çilesiz, dertsiz bir yaşam sunacağız.  Bahanesiz, kibirsiz bir idari yaklaşım belirleyeceğiz. Tüm ekibimizle birlikte yeniden eşsiz, benzersiz bir şekilde çalışacağız.

AK Parti'nin İBB Başkanı adayı Murat Kurum İstanbul için dev projelerini açıkladı! Yeni metro, tünel, deniz hattı ve daha niceleri... - Resim : 2

SİZTEM İSTANBUL'UN 10 HEDEFİ

Uğraştıran değil, ulaştıran bir İstanbul vadediyoruz. Trafik yılda 288 saatimizi alıyor.  5 yılda bize ne söz verdiler gelin hatırlayalım.

230 km metro hattı sözü verdiler, bırakın bunu yapmayı devam eden projeleri iptal ettiler. Kazısı yapılan metro şantiyelerimize kamyon kamyon beton döktüler. Dolmabahçe Levazım tünel projesini iptal ettiler. Çam ve Sakura Hastanesi yolunu iptal ettiler. Bizim önceliğimiz İstanbullulara zaman kazandırmaktır. 

2029 hedefimiz karayolu ulaşımını yüzde 60'a düşürmek, raylı sistemi yüzde 37'ye çıkarmak. İstanbullulara söz veriyorum. İlk 5 yılın sonunda azalacak İstanbul trafiği 10 yılın sonunda bitecektir. Park et devam et sistemi ile metro istasyonlarındaki trafik yoğunluğunu noktalayacağız.  Sultanbeyli metro hattını tamamlayacağız. 

AK Parti'nin İBB Başkanı adayı Murat Kurum İstanbul için dev projelerini açıkladı! Yeni metro, tünel, deniz hattı ve daha niceleri... - Resim : 3

"TIKANMIŞ DAMARLARI AÇACAĞIZ TRAFİK RAHATLAYACAK"

İstanbul trafiğini azaltacak bir alternatif yol projesi hazırlıyoruz. İstanbul'un merkezi bölgelerindeki trafik sıkışıklığını gidereceğiz. Kuzey Marmara Otoyolu ile Yavuz Sultan Selim Köprüsü'ne kolay ulaşımı sağlayacağız. Biz onların yaptığı gibi açtığımız tünellere hafriyat dökmeyeceğiz. Tüm bu tüneller sayesinde İstanbul'un tıkanmış damarlarını açacağız. Dertli olacaksınız, dert insanı yollara düşürür. Dertli insan kollarını iş yapmak için sıvar, algı yapmak için sıvamaz. Biz kollarımızı İstanbul'a hizmet için sıvadık.

Dertli olacaksınız, dert insanı yollara düşürür. Dertli insan kollarını iş yapmak için sıvar, algı yapmak için sıvamaz. Biz kollarımızı İstanbul'a hizmet için sıvadık.

İstanbul trafiği rahatlayacak. 

AK Parti'nin İBB Başkanı adayı Murat Kurum İstanbul için dev projelerini açıkladı! Yeni metro, tünel, deniz hattı ve daha niceleri... - Resim : 4

OTOGARLARI TAŞIYORUZ

Harem ve Esenler otogarlarını taşıyoruz. Ve 2 yakada 6 yeni lojistik merkez kuracağız. Bu 2 proje ile 1 milyon ağır vasıta trafiğini şehrin çeperlerine tıkamış olacağız. Biz İstanbulluarın evleri, iş yerlerine mutlu bir şekilde ulaşmalarını istiyoruz.

OTOPARK SORUNU

Kıymetli İstanbullular, sokaklarımız otopark olmaktan İstanbul'u kurtaracağız. İstanbul'a ilk 5 yılda altı otopark, üstü park olan 250 bin araçlık otopark kazandıracağız.

Bu otoparklarımız, deprem esnasında toplanma yeri görevi görecek. İstanbul liyakatsiz ellerde yöneltildiği için zarar ediyor. Biz İSPARKımızı da ayağa kaldıracağız. 

Biz kendi evinin önüne araba park eden vatandaşlardan ücret alamayacağız. İSPARK'a yüzde 25 indirim yapacağız. 15 dakikalık ücretsiz zaman dilimini yarım saate çıkarıyoruz. 

TAKSİ MÜJDESİ

Taksi sorununu tamamen çözeceğiz. Tüm sistemleri merkezi taksi sistemi çatısı altında birleştireceğiz. Deniz ulaşımı konusunda çok etkili modellerle çalışacağız. Allah göstermesin afet anında biz hem havadan hem karadan hem de denizden yardım sağlamak durumundayız.

Mini iskeleler kuracağız. Sabah ve akşam saatlerinde seferlerinde arttıracağız. İstanbul'da akıllı ulaşım sistemlerini hayata geçireceğiz. Scooter park alanları yapacağız. 

Paylaşımlı bisikleti de yaygınlaştırmak istiyoruz. İstanbulluara sözümüz bisiklet yolunu ilk 5 yılda 2 katına çıkarmak.

AK Parti'nin İBB Başkanı adayı Murat Kurum İstanbul için dev projelerini açıkladı! Yeni metro, tünel, deniz hattı ve daha niceleri... - Resim : 5

KENTSEL DÖNÜŞÜM

Deprem terörle mücadele kadar önemlidir. Biz sizlere afetlere dirençli bir İstanbul vadediyoruz. Her yıl 115 bin konut vaadi vermişti, söz verilerinin yüzde 5'i bile yapılmadı. İlçe belediyemizin başarısının yarısına ulaşılamadı. Bu hızla giderlerse İstanbul'da dönüşümü 100 yılda tamamlarlar.

Değerli İstanbullular müsterih olun, bize güvenin. Çünkü biz afetlerde 46 bin konutu nasıl bitirdiysek, en son 6 Şubat'ta 3 ayda 380 bin konutun inşasını nasıl başlattıysak İstanbul'un sorununu da çözeceğiz. Her türlü analizi yaparak bilimin ışığında İstanbul'da tek bir riskli yapı kalmayana kadar çalışacağız, durmayacağız, alın teri dökeceğiz.

AK Parti'nin İBB Başkanı adayı Murat Kurum İstanbul için dev projelerini açıkladı! Yeni metro, tünel, deniz hattı ve daha niceleri... - Resim : 6

BAŞVURULAR 15 NİSAN'DA BAŞLAYACAK

Deprem dönüşüm hamlesini hızla başlatacağız. 650 bin konut inşa edeceğiz. KİPTAŞ  eliyle 300 bin konut yapacağız. Biz öldürülen Kiptaş'ımızla çalışmalara başlıyoruz.

AK Parti'nin İBB Başkanı adayı Murat Kurum İstanbul için dev projelerini açıkladı! Yeni metro, tünel, deniz hattı ve daha niceleri... - Resim : 7

15 Nisan'da başvuruları başlatıyoruz. Yarısı bizden ile 700 bin TL destek, 700 bin TL kredi ve 100 bin TL taşınma yardımı yapacağız.

Kentsel dönüşümle 100 bin sosyal konut yapılacak. İhtiyacı olan kimselere çok düşük fiyatlarla kiralanacak. İstanbul'un her sokağını görebildiğimiz İstanbul'un dijital ikiziyle tüm afet sürecini yöneteceğiz. 

AK Parti'nin İBB Başkanı adayı Murat Kurum İstanbul için dev projelerini açıkladı! Yeni metro, tünel, deniz hattı ve daha niceleri... - Resim : 8

Merkezi afet risk yönetim sistemi hayata geçirilecek. 

AK Parti'nin İBB Başkanı adayı Murat Kurum İstanbul için dev projelerini açıkladı! Yeni metro, tünel, deniz hattı ve daha niceleri... - Resim : 9

Atatürk Havalimanı'nda yeni bir afet yönetim merkezi kuracağız. 

AK Parti'nin İBB Başkanı adayı Murat Kurum İstanbul için dev projelerini açıkladı! Yeni metro, tünel, deniz hattı ve daha niceleri... - Resim : 10

İstanbul'a 6 yeni lojistik merkezi kuracağız. İstanbul'u 2 yeni afet hastanesine kavuşturacağız. Bunu nasıl yapacaksınız diyecekler. Derdi olan yapar. 8 tane hasta yakını konaklama merkezi inşa edeceğiz.

AK Parti'nin İBB Başkanı adayı Murat Kurum İstanbul için dev projelerini açıkladı! Yeni metro, tünel, deniz hattı ve daha niceleri... - Resim : 11

AFET FARKINDALIK AKADEMİSİ

Afet farkındalık akademisi kurarak İstanbullulara bu bilinci sağlamayı, hedefliyoruz. İstanbul tüm afet risklerine hazır olana kadar tüm ekibimizle gece-gündüz devam edeceğiz.

Haksız yere işten atılan emekçilerimizi geri alacağız. Hani adalet diyorlar ya biz onlar gibi adaletsiz olmayacağız. Hiç kimseyi haksız yere işten çıkarmayacağız. Kalıcı sürdürülebilir bir belediyecilik sağlayacağız. Gece ve hafta sonu çalışan annelerimize müjdeyi veriyorum. Her mahalleye çocuklarımız için kreş hizmeti götüreceğimiz 7/24 kreş hizmeti vereceğiz. 

AK Parti'nin İBB Başkanı adayı Murat Kurum İstanbul için dev projelerini açıkladı! Yeni metro, tünel, deniz hattı ve daha niceleri... - Resim : 12

KURUM MÜJDELERİ SIRALAMAYA DEVAM ETTİ

  • Annelere 0-4 yaş arası çocuklarda ücretsiz ulaşımı 0-6 yaşına çıkaracağız.
  • Çocuklarla birlikte babalara da ücretsiz ulaşım kartı sağlanacak.
  • 100 bin kadına 100 bin TL hibe sağlayacağız.
  • İlköğretim öğrencilerine ulaşım tamamen ücretsiz olacak.
  • Gençlere 1 Nisan sabahı ulaşımda %40 indirim yapacağız.
  • Gençler yılda 2 kere ailelerinin yanında giderken ulaşım masraflarını biz karşılayacağız. Bu şehir endişe değil mutluluk verecek. 

AK Parti'nin İBB Başkanı adayı Murat Kurum İstanbul için dev projelerini açıkladı! Yeni metro, tünel, deniz hattı ve daha niceleri... - Resim : 13

EVLENECEKLERE MÜJDE

İlk defa evleneceklere 50 bin TL beyaz eşya yardımı yapacağız. Gençlere 100 bin TL iş kurma yardımı sağlanacak. Gençlere iş imkanı sağlayacağız. İhtiyaç sahibi üniversite öğrencilerimize bu yıl 10 bin TL destek vereceğiz. 2 yakada 3 büyük yaşlı ve engelli yaşam merkezi kuracağız. 

AK Parti'nin İBB Başkanı adayı Murat Kurum İstanbul için dev projelerini açıkladı! Yeni metro, tünel, deniz hattı ve daha niceleri... - Resim : 14

EMEKLİLERE MÜJDE

İhtiyaç sahibi emeklilere ay 2 bin 500 TL destek ödemesi yapacağız. 10 yeni yaşam merkezi kurarak, engelli kardeşlerimize destek olacağız.

USTA-ÇIRAK İLİŞKİSİ

Usta çırak ilişkisi bitmek üzere. Biz İstanbullulara iş garantili zanaatker eğitimi vereceğiz. Böylece zanaatler de ölmemiş olacak. 

İSMEK

Yok olmuş İsmek'imizi özüne döndürüp müfredatımız genişleteceğiz. İstanbul'da altın bileziği olmayan kimse kalmayacak.

ÖĞRETMENLERE MÜJDE

Özel okul ve sözleşmeli öğretmenlere de ücretsiz ulaşım sağlayacağız. Çamlıca Kız Lisesi'ni öğretmenlere sosyal tesis yapacağız. 

AK Parti'nin İBB Başkanı adayı Murat Kurum İstanbul için dev projelerini açıkladı! Yeni metro, tünel, deniz hattı ve daha niceleri... - Resim : 15

İSTANBUL'DA SU SORUNU

İlk işimiz Silahtarağa Tesisini İstanbul'a yaraşır şekilde başlatacağız. İstanbul'umuzu yeniden eski günlerine kavuşturacağız.

AK Parti'nin İBB Başkanı adayı Murat Kurum İstanbul için dev projelerini açıkladı! Yeni metro, tünel, deniz hattı ve daha niceleri... - Resim : 16

HALİÇ'İN İKİ YAKASI YENİDEN DÜZENLENECEK

Hedefimiz 2040 yılında net sıfır emisyona ulaşmak. 39 ilçemizde kişi başına aktif yeşil alanı arttıracağız. 39 ilçe 964 mahallemizde Mahalle Bahçeleri yapacağız. Kadınlara özel kıraathane yapacağız.

Haliç'in iki yakasını yeniden düzenleyeceğiz eski günlerine kavuşacak. Esenler otogarı bölgenin en büyük parkı haline gelecek. biz İstanbul'u sadece kent merkezleriyle değil doğal alanlarıyla, köyleriyle çok seviyoruz. İstanbul'un kendi kendine yetmesini istiyoruz. Köylerimizin enerji ihtiyacını rüzgardan ve güneşten sağlayacağız.

Tüm çiftçilere alım desteği vereceğiz. İstanbullular hem üretecek hem de kazanacak. 37 bin tarihi değeri saklayan İstanbulumuzun tarihi kimliğini güçlendireceğiz. İstanbul'un ruhu olacak. İstanbul'un kültürü olacak. Eminönü- Sirkeci sahil bandı yeniden düzenlenecek. 

AK Parti'nin İBB Başkanı adayı Murat Kurum İstanbul için dev projelerini açıkladı! Yeni metro, tünel, deniz hattı ve daha niceleri... - Resim : 17

Fatih Camii Külleyesi ve çevresini yeniden düzenleyip tasarlayacağız. Fatih'in emanetine İstanbullularla sahip çıkacağız.

AK Parti'nin İBB Başkanı adayı Murat Kurum İstanbul için dev projelerini açıkladı! Yeni metro, tünel, deniz hattı ve daha niceleri... - Resim : 18

Sirkeci Tren Garı'mız burada ray sistemi kaldırılmadan yapılacak bir düzenleme ile İstanbul'un yaşayan bir parçası haline gelecek. Şehrimizin can damarı 40 tarihi meydanları dönüştüreceğiz. İstanbul'un tüm meydanlarını ihya edeceğiz. Kültür-sanat ve turizmle yaşayan bir İstanbul vadediyoruz. Kültür Yaşam Merkezi'nin temelini hızla atacağız. Görkemli birer konser alanını 2 yakaya da teslim edeceğiz. İstanbul'un tiyatro sahne eksikliğini gidermek için 2 tiyatroyu şehrimize katacağız. Amatör tiyatro gruplarını destekleyeceğiz. 

AK Parti'nin İBB Başkanı adayı Murat Kurum İstanbul için dev projelerini açıkladı! Yeni metro, tünel, deniz hattı ve daha niceleri... - Resim : 19

SOKAK HAYVANLARI İÇİN NE MESAJ

25 yaş altı İstanbullara yılda 3 kere tiyatro ve konserlere ücretsiz bilet vereceğiz. İstanbul'a 3 şehir kütüphanesi armağan edeceğiz. 5 yıldı kaderine terk edilen İstanbul Şehir Müzesi'nin ve Haliç Kültür Müzesi'ni hayata geçireceğiz.

Sokak hayvanları sorununu çözeceğiz. Anadolu ve Avrupa yakasında hayvanlar için tesis kuracağız. Hep birlikte İstanbul'un sokaklarını güvenli hale getireceğiz. 

Sahipsiz hayvanlar İstanbullular İstanbullular için sorun olmaktan çıkacak.

AK Parti'nin İBB Başkanı adayı Murat Kurum İstanbul için dev projelerini açıkladı! Yeni metro, tünel, deniz hattı ve daha niceleri... - Resim : 20

DİJİ İSTANBUL

Diji İstanbul ile BYTE (Bilişim Yönetim be Teknoloji Merkezi hayata geçirilecek. İstanbul'un tüm otoparkları tek tuşla cebinizde olacak. Beyaz Masa uygulaması dijital uygulama üzerinden İBB Başkanı'nın bilgisayarına gönderilecek. Böylece insanımızla direkt bağlantı kuracağız.

31 Mart'ta yapılacak Mahalli İdareler ve Yerel Yönetimler seçimler için plan ve projelerini açıklayacak Murat Kurum, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, "Burada aylardır bilim insanlarımızla yapmış olduğumuz çalışmaları İstanbullu hemşehrilerimize perşembe günü saat 11.00’de büyük bir coşkuyla, büyük bir heyecanla, büyük bir katılımla, sivil toplum örgütlerimizin, muhtarlarımızın, derneklerimizin katılımıyla tüm İstanbullularla paylaşıyor olacağız" demişti.

AK Parti'nin İBB Başkanı adayı Murat Kurum İstanbul için dev projelerini açıkladı! Yeni metro, tünel, deniz hattı ve daha niceleri... - Resim : 21

"ÜÇ LANSMANIMIZ DAHA OLACAK"

"Üç lansmanımız daha olacak" diyen Kurum, "Hem deprem dönüşümüyle alakalı hem trafik çilesini ortadan kaldıracak çözümlerimiz ile alakalı hem de İstanbul’un yeşilini arttıracak, mavisini koruyacak ve paylaşan İstanbul’u sosyalleşen, mutlu olan İstanbul’u anlatacak projelerimizi de detaylı bir şekilde diğer lansmanlarımızda anlatıyor olacağız" bilgisini vermişti.

AK Parti'nin İBB Başkanı adayı Murat Kurum İstanbul için dev projelerini açıkladı! Yeni metro, tünel, deniz hattı ve daha niceleri... - Resim : 22

“BİRÇOK MEGA PROJEMİZ OLACAK”

Murat Kurum, “Birçok mega projemiz olacak. İstanbulluların sorunlarını ortadan kaldıracak irade olacak. Bu iradeyi atarken çok yönlü bir irade ortaya koymuş olacağız. Bu irade bir sistem dahilinde atılıyor olacak. Bir projeyi gerçekleştirirken her yönüyle, sosyal boyutuyla, idari boyutuyla, oradaki ekonomik boyutuyla ve insani boyutuyla değerlendiriyor olacağız. Burada iş yapmak çile haline gelmeyecek. İstanbullular kendilerini endişe içerisinde hissetmeyecek. Risksiz, endişesiz, problemsiz ve eşsiz bir İstanbul’u bu projelerin her safhasında görecekler. Burada hem yönetim anlayışıyla hem iş yapma anlayışıyla aslında bir sistemi ortaya koyuyor olacağız. Sadece bir proje ve bir eser olarak bakmayacağız. Açıklayacağımız aslolan projeler değil sistemdir. Buradaki sistemi anlatıyor olacağız. Projelerimizle birlikte de sistemle İstanbul’a bakış açımızı tüm İstanbullularımızla paylaşıyor olacağız” şeklinde konuştu.

AK Parti'nin İBB Başkanı adayı Murat Kurum İstanbul için dev projelerini açıkladı! Yeni metro, tünel, deniz hattı ve daha niceleri... - Resim : 23

İSTANBUL'DA OLİMPİYAT HEDEFİ

Herkesin yürüyerek ulaşabileceği tesisler olacak. Çok fonksiyonlu her branşı içinde bulunduran İstanbul Cup'ı düzenleyeceğiz. Yaşayan caddeler, sokaklar, gençler ve kadınlar için İstanbul diyeceğiz.

Bugüne kadar olduğu gibi bugünden sonra da İstanbullularla birlikteyiz. İstanbul'un kayıp 5 yılını birlikte telafi edeceğiz.

"FETRET DEVRİNİ BİTİRİP YENİDEN ŞAHLANIŞINI BAŞLATACAĞIZ"

Nüfusun artmadığı, var olan nüfusun zenginleşeceği İstanbul için çalışacağız. Bizim yönümüz İstanbul olacak, bizim canımız bizim gönlümüz İstanbul olacak. 31 Mart akşamında inşallah tarihi yeniden yazacağız. İstanbul'da ilgisizlik bitecek, bu şehrin her sokağına aşık olanların devri ve sosyal medya değil gerçek belediyecilik başlayacak. 

1 Nisan'dan itibaren İstanbul'un semalarında bereket, refah ve kardeşlik rüzgarları esecek. İnşallah İstanbul'un fetret devrini bitirip yeniden şahlanışını başlatacağız.

AK Parti'nin İBB Başkanı adayı Murat Kurum İstanbul için dev projelerini açıkladı! Yeni metro, tünel, deniz hattı ve daha niceleri... - Resim : 24

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: İSTANBUL ADETA FETRET DEVRİNE GİRDİ

  • Seçim beyannamesini 30 Ocak Salı günü, AK Parti Genel Merkezi'nin inşası tamamlanan yeni ek binasındaki büyük salonda milletle paylaşacaklarını bildiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, Murat Kurum'un bugün yapacağı toplantı hakkında dün şunları söyledi:
"Büyükşehir adaylarımız da kendi şehirleriyle ilgili projelerini açıklamaya hazırlanıyor. Mesela yarın, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayımız Murat Kurum, program ve proje tanıtımıyla, bir süredir zaten yürüttüğü kampanyasını resmen başlatıyor. Son yıllarda İstanbul, gözü ve gönlü başka mecralarda olan bir yönetimin elinde resmen geriledi, tıkandı, adeta bir fetret devrine girdi. İstanbul'u yeniden hak ettiği vizyona, eser ve hizmet belediyeciliğine kavuşturmak için artık gün sayıyoruz. Murat kardeşimizin bilgisi, birikimi, dinamizmi ve iş odaklı karakteriyle, depreme hazırlık başta olmak üzere şehrin tüm altyapı sorunlarını çözecek en doğru isim olduğunu biz biliyoruz, inşallah İstanbul da görecek."

AK Parti'nin İBB Başkanı adayı Murat Kurum İstanbul için dev projelerini açıkladı! Yeni metro, tünel, deniz hattı ve daha niceleri... - Resim : 25

Askeri askeri eğitim uçağı acil iniş yaptı Terör örgütüne ait çok sayıda mühimmat ele geçirildi! Patlayıcı infilak ettirildi ABD Büyükelçiliğinden F-16 açıklaması Bedelli askerlik sınıflandırma sonuçları açıklandı