Azerbaycan'ın Karabağ'daki zaferinin üzerinden üç yıl geçti! "N'oldu Paşinyan 3 yıl önce raks edirdin?"

Yaklaşık 30 yıl Ermenistan'ın işgali altında bulunan Karabağ ve çevresindeki illeri kurtarmasının üzerinden 3 yıl geçti. Azerbaycan ordusunun 8 Kasım 2020'de Karabağ'ın sembol şehri Şuşa'yı kurtarmasıyla Ermenistan hezimeti kabul etti. Azerbaycan, Ermenistan ve Rusya arasında 10 Kasım 2020'de savaşı bitiren üçlü bildiri imzalandı. Bildiri gereği Ermenistan ordusu Ağdam, Kelbecer ve Laçın illerini de terk etmek zorunda kaldı. Darısı, İsrail işgali altındaki Filistin'e...

Azerbaycan Ordusu, yaklaşık olarak 30 yıl Ermenistan'ın işgali altında bulunan Karabağ ve çevresindeki illerini, İkinci Karabağ Savaşı'nda 44 gün içerisinde topraklarını kurtardı. Azerbaycan Ordusu, Karabağ'da elde ettiği zaferin ardından halkın yıllar süren vatan hasretine son verdi.

Ordunun Ermenistan'ın işgali altında bulunan Karabağ ve çevresindeki illeri kurtarmasının üzerinden 3 yıl geçti.

Azerbaycan'ın Karabağ'daki zaferinin üzerinden üç yıl geçti! "N'oldu Paşinyan 3 yıl önce raks edirdin?" - Resim : 1

30 yıl boyunca, Sovyetler Birliği'nin dağılmasının ardından işgal ettiği Karabağ ve çevresindeki topraklarda Azerbaycan askerlerine ve sivillerine saldırılar düzenleyen Ermenistan ordusunun sivillere yönelik saldırılarının giderek artması ve 27 Eylül 2020'de temas hattındaki köylerin ağır silahlarla ateşe tutulması bardağı taşıran son damla oldu.

Azerbaycan ordusu, aynı gün Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in emriyle Ermenistan'a karşı operasyona başladı.

Azerbaycan'ın Karabağ'daki zaferinin üzerinden üç yıl geçti! "N'oldu Paşinyan 3 yıl önce raks edirdin?" - Resim : 2

44 gün süren operasyon, bir süre sonra Azerbaycan için "vatan savaşına" dönüştü. Azerbaycan ordusu 5 şehir, 4 kasaba ve 286 köyü işgalden kurtardı.

Savaşta, Azerbaycan ordusu 2 bin 908 şehit verirken, 94 sivil Azerbaycanlı Ermenistan'ın saldırısı sonucu yaşamını yitirdi.

Azerbaycan'ın Karabağ'daki zaferinin üzerinden üç yıl geçti! "N'oldu Paşinyan 3 yıl önce raks edirdin?" - Resim : 3

Azerbaycan ordusunun 8 Kasım 2020'de Karabağ'ın sembol şehri Şuşa'yı kurtarmasıyla Ermenistan yenilgiyi kabul etti ve Azerbaycan, Ermenistan ve Rusya arasında 10 Kasım 2020'de savaşı bitiren üçlü bildiri imzalandı.

Bildiri gereği Ermenistan ordusu Ağdam, Kelbecer ve Laçın illerini de terk etmek zorunda kaldı.

Azerbaycan'ın Karabağ'daki zaferinin üzerinden üç yıl geçti! "N'oldu Paşinyan 3 yıl önce raks edirdin?" - Resim : 4

ATATÜRK'ÜN VEFAT GÜNÜ OLDUĞU İÇİN TARİHİ DEĞİŞTİRİLDİ

Üçlü bildirinin imzalandığı 10 Kasım tarihi "Zafer Günü" ilan edilse de bu tarih, Mustafa Kemal Atatürk'ün vefat günü olduğu için Şuşa'nın işgalden kurtarıldığı 8 Kasım ile değiştirildi.

Azerbaycan'ın Karabağ'daki zaferinin üzerinden üç yıl geçti! "N'oldu Paşinyan 3 yıl önce raks edirdin?" - Resim : 5

SAVAŞ GÖRÜNTÜLERİ AZERBAYCAN'DA SEVİNCE NEDEN OLDU

İkinci Karabağ Savaşı'nda Azerbaycan, Ermenistan ordusuna karşı silahlı insansız hava araçlarını (SİHA) yoğun şekilde kullandı. Ermenistan ordusuna ait çok sayıda silah ve mühimmat Azerbaycan'a ait SİHA'larla imha edildi. SİHA'larla çekilen savaş görüntüleri Azerbaycan'da sevince neden olurken Ermenistan tarafında olumsuz psikolojik etki yarattı.

Azerbaycan'ın Karabağ'daki zaferinin üzerinden üç yıl geçti! "N'oldu Paşinyan 3 yıl önce raks edirdin?" - Resim : 6

TÜRKİYE'NİN DESTEĞİ AZERBAYCAN'A GÜÇ VERDİ

Savaşın ilk anlarından itibaren başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere Türk devlet yetkilileri sık sık Azerbaycan'ın yanında olduklarını açıkladı. Türkiye, üçüncü ülkeleri Azerbaycan'ın hak savaşına müdahale etmemesi konusunda uyardı. Türkiye'nin bu desteği Azerbaycan halkı ve ordusuna moral sağladı.

Azerbaycan'ın Karabağ'daki zaferinin üzerinden üç yıl geçti! "N'oldu Paşinyan 3 yıl önce raks edirdin?" - Resim : 7

"AZERBAYCAN YALNIZ DEĞİLDİR"

Cumhurbaşkanı Aliyev, Karabağ'la ilgili her konuşmasında, Erdoğan'ın "Azerbaycan yalnız değildir" sözünün üçüncü güçlerin savaşa müdahil olmasını önlediğini belirterek, Türkiye'nin desteklerini hiçbir zaman unutmayacaklarını ifade etti.

Azerbaycan'ın Karabağ'daki zaferinin üzerinden üç yıl geçti! "N'oldu Paşinyan 3 yıl önce raks edirdin?" - Resim : 8

KARABAĞ'DA AZERBAYCAN'IN EGEMENLİĞİ TAM SAĞLANDI

İkinci Karabağ Savaşı'ndan yenilgiyle ayrılan Ermenistan, ordularının bir kısmını Azerbaycan'dan çekse de bir kısmını çok sayıda silah ve mühimmatla Karabağ'da varlığını sürdüren yasa dışı sözde Ermeni rejime bıraktı.

Azerbaycan yönetimi, 3 yıl boyunca Ermenistan'dan ordularını geri çekmesini, Karabağ'daki sözde rejimden de iddialarından vazgeçip kendini feshetmesini talep etse de bu talepler göz ardı edildi.

Azerbaycan'ın Karabağ'daki zaferinin üzerinden üç yıl geçti! "N'oldu Paşinyan 3 yıl önce raks edirdin?" - Resim : 9

Bu durum üzerine Azerbaycan, 19 Eylül 2023'te Karabağ'da anayasal yapıyı yeniden tesis etmek amacıyla "antiterör operasyonu" başlattı.

Yaklaşık 24 saat süren operasyonda Karabağ'daki Ermenistan silahlı birlikleri ve yasa dışı güçler silah bıraktı. Mevzilerini terk ederek geri çekilen Ermeni güçler, silahlarını Azerbaycan ordusuna teslim etti. Böylece, Cumhurbaşkanı Aliyev'in tabiriyle Karabağ'da "Azerbaycan egemenliğini tam sağladı."

Azerbaycan'ın Karabağ'daki zaferinin üzerinden üç yıl geçti! "N'oldu Paşinyan 3 yıl önce raks edirdin?" - Resim : 10

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş sosyal medya hesabından, Karabağ Zaferi'nin 3'üncü yıl dönümü nedeniyle yayımladığı mesajla Azerbaycan'ın 8 Kasım Zafer Günü'nü tebrik etti.

Azerbaycan Filistin İsrail
Cumhurbaşkanı Erdoğan Özbekistan'a gitti Mustafa Varank'tan İsmail Saymaz'a belgeyle cevap! Türkiye yüz binlerce Filistinli mülteciyi alacak mı? Kılıçdaroğlu genel başkanlık adaylığından neden çekilmediğini anlattı