Bakan Tekin açıkladı: MEB'den öğretmen atamalarıyla ilgili önemli kararlar

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, öğretmen atamalarında uygulanacak yeni mülakat sistemi, norm fazlası öğretmenlerin durumu ve kurulacak Milli Eğitim Akademileri hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Tekin, “Her branş tek merkezde mülakata alınacak, norm fazlası öğretmen ilçe içinde görevlendirilecek, branş değişikliği için yeni fırsatlar sunulacak” dedi.

Bakan Tekin açıkladı: MEB'den öğretmen atamalarıyla ilgili önemli kararlar

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, öğretmen atamaları ve Milli Eğitim Akademileri’ne ilişkin önemli yenilikleri kamuoyuyla paylaştı. Türkmenistan dönüşü basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Tekin, öğretmen seçme süreçlerinden hizmet içi eğitim politikalarına kadar birçok alanda reform niteliğinde kararlar alınacağını duyurdu.

MÜLAKAT SİSTEMİNDE MERKEZİ MODEL

Türkiye Gazetesi'nde yer alan habere göre, Bakan Tekin, 15 bin öğretmenin atamasında uygulanacak mülakat sisteminin yeni esaslarını açıklayarak, “Her branş için adayları aynı merkezde mülakata alacağız. Böylece değerlendirme süreci daha şeffaf ve eşitlikçi olacak” dedi. Ayrıca, daha az sayıda komisyon ile mülakat süresinin uzatılacağını belirten Tekin, önceki uygulamaya yapılan eleştirileri “anlamakta zorlanıyorum” sözleriyle değerlendirdi.

NORM FAZLASI ÖĞRETMENLERE İLÇE İÇİ ROTASYON

Norm fazlası durumundaki öğretmen sayısının yaklaşık 50 bin civarında olduğunu belirten Bakan Tekin, bu sayının standart önlemlerle daha da düşmeyeceğini ifade etti. Bu nedenle yeni bir düzenleme ile iller içinde ilçe grupları oluşturulacağını ve norm fazlası öğretmenlerin bu gruplar içinde farklı okullarda görevlendirilebileceğini duyurdu. Uygulamanın yasal dayanağının ise Öğretmenlik Meslek Kanunu olacağı belirtildi.

BRANŞ DEĞİŞİKLİĞİ SEÇENEĞİ GÜNDEMDE

Bazı öğretmenlerin okutacağı dersin kalmadığı durumlara dikkat çeken Tekin, bu öğretmenler için Talim Terbiye Kurulu’nun onayladığı eğitimlerle yeni branşlara geçiş imkânı sunulacağını belirtti. Özellikle bazı meslek derslerinde öğretmen açığı yaşandığını vurgulayan Bakan, “Bu alanda eğitim almış, kendini hazır hisseden öğretmenlerimiz yeni branşlara kaydolabilecek” dedi.

MİLLİ EĞİTİM AKADEMİLERİ YAYGINLAŞIYOR

Kurulma aşamasında olan Milli Eğitim Akademileri hakkında da bilgi veren Tekin, bu akademilerin büyükşehirlerle sınırlı kalmayacağını, mevcut kamu binalarının dönüşümüyle her ilde açılabileceğini söyledi. Erzurum ve Malatya’daki örnekleri paylaşan Tekin, akademilerin ilin üniversite birikimiyle uyumlu şekilde branşlaşacağını ifade etti.

15 BİN ATAMADA BRANŞ DAĞILIMI VERİYE GÖRE YAPILACAK

Bakan Tekin, yeni atamalarda branş dağılımı konusunda da “Tamamen bilgisayar algoritmalarıyla ihtiyaç analizine dayalı dağılım yapıyoruz” diyerek müdahale iddialarını reddetti. Edebiyat, Türkçe ve matematik gibi bazı alanlarda zaten yeterli öğretmen olduğunu belirten Tekin, bu yüzden ihtiyaç duyulan branşlara öncelik verileceğini açıkladı.

FORMASYON VE 2025 SİSTEMİ

2024 KPSS ile atanacak öğretmenlerde formasyon şartının sürdüğünü söyleyen Tekin, 2025 Temmuz itibarıyla uygulanacak AGS sınavıyla adayların Milli Eğitim Akademisi üzerinden eğitime alınacağını da belirtti. Bu sistemle adayların alacağı eğitimlerin daha bütüncül ve amaca yönelik olmasının sağlanacağı vurgulandı.

Hileli gıdalar listesinde adı geçen markadan açıklama Muğla'da deprem Erkan'ın eski patronu ABD'nin Türkiye Büyükelçisi oldu 42 ilde FETÖ operasyonu: 169 gözaltı