Çanakkale yangınında son durum ne? Bakan Yumaklı açıkladı

Çanakkale'nin Merkeze bağlı Damyeri köyü yakınlarında çıkan ve 2 gündür ekiplerin yoğun mücadelesiyle söndürülmeye çalışılan yangın bu sabah saatlerinde kontrol altına alındı. Dün bölgede etkili olan rüzgarla beraber yangının söndürülmesinde güçlük yaşanırken, bölgeden bugün sevindiren haber geldi. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı yangının kontrol altına alındığı bildirdi. Bakan Yumaklı, yaklaşık 4 bin 80 hektar alanın yandığını söyledi. Yumaklı, ayrıca yangının çıkış nedenini de açıkladı.

Çanakkale yangınında son durum ne? Bakan Yumaklı açıkladı

Çanakkale'nin merkeze bağlı Damyeri mevkisinde başlayan ve rüzgarın etkisiyle yayılan yangında çok sayıda hayvan telef olmuş, bölge halkının yıllarca emek verdiği tarlalar saatler içerisinde yanarak kül olmuştu. 

Damyeri mevkisinde başlayıp rüzgarın da etkisiyle 4 bin 80 hektarlık alana yayılan yangına yapılan havadan ve karadan müdahale ile yangın kontrol altına alındı.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı yaptığı son dakika açıklamasında yangının çıkış nedenini de aktardı. İşte detaylar...

Çanakkale yangınında son durum ne? Bakan Yumaklı açıkladı - Resim : 1

Çanakkale'de çıkan orman yangını sürüyor. Ekipler yangına müdahale ediyor ancak şiddetli rüzgar alevlerin yeniden büyümesine yol açıyor. Alevler bin 500 hektarlık alanda etkili oluyor. Yangına 8 uçak, 26 helikopter, 2 bin 700'ye yakın personel ile 639 araözöz ve iş makinesi müdahale ediyor. Ancak "Spot atma" yani yanan parçanın rüzgar etkisiyle farklı yere sıçraması alevlerin büyümesine neden oluyor.

Çanakkale yangınında son durum ne? Bakan Yumaklı açıkladı - Resim : 2

YÜZLERCE KİŞİ GÜVENLİ ALANLARA GÖTÜRÜLDÜ

9 köyün tahliye edildiği bölgede yaklaşık 1250 kişi güvenli alanlara götürüldü. Ancak Ulupınar ve Yağcılar köyünde 9 ev yandı. Ekipler zaman zaman tehlikeli anlar da yaşadı.

Çanakkale yangınında son durum ne? Bakan Yumaklı açıkladı - Resim : 3

EKİPLER ZOR ANLAR YAŞADI

Arama kurtarma görevlisi Galip Dinçer Yağcılar Köyü'nde alevlere müdahale ediyordu, bu sırada üzerine ağaç devrildi. Vücudunda kırıklar oluşan Özkan, ilk müdahalesinin ardından hastaneye kaldırıldı. Yangın söndürme aracı kullanılamaz hale geldi.

Çanakkale yangınında son durum ne? Bakan Yumaklı açıkladı - Resim : 4

GEMİ TRAFİĞİNE AÇILDI

Çanakkale'deki orman yangını nedeniyle gemi trafiğine kapatılan Çanakkale Boğazı, güney-kuzey yönünde yeniden açıldı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığından yapılan açıklamada, Çanakkale Boğazı'ndaki gemi trafiğine ilişkin bilgi verildi.


Açıklamada, Çanakkale'deki orman yangını nedeniyle geçici olarak çift yönlü askıya alınan Çanakkale Boğazı'ndaki gemi trafiğinin, saat 11.00'den itibaren güney-kuzey yönünde açıldığı bildirildi.

Çanakkale yangınında son durum ne? Bakan Yumaklı açıkladı - Resim : 5

ÇANAKKALE-ÇAN YOLU DA ULAŞIMA AÇILDI

Öte yandan Karayolları Genel Müdürlüğü de sosyal medya hesabından, Çanakkale-Çan yolunun yeniden ulaşıma açıldığını kaydetti. Yol, yangının büyümesiyle tedbiren geçici olarak ulaşıma kapatılmıştı.

Çanakkale yangınında son durum ne? Bakan Yumaklı açıkladı - Resim : 6

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, öğleden önce Çanakkale'deki orman yangınının kontrol altına alındığını ifade etmişti.

Çanakkale yangınında son durum ne? Bakan Yumaklı açıkladı - Resim : 7

GEMİ TRAFİĞİ ULAŞIMA AÇILDI

Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğünden yapılan açıklamada, Çanakkale Boğazı'nda gemi trafiği Saat 11.00'den itibaren güney-kuzey tek yönlü olarak açıldı.

Çanakkale yangınında son durum ne? Bakan Yumaklı açıkladı - Resim : 8

YANGIN KONTROL ALTINA ALINDI

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı Çanakkale yangınıyla ilgili yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

"48 saat dolmadan yangını kontrol altına aldık. 2650 hektarlık ormanlık alan olmak üzere 4080 hektarlık alan etkilendi. Can kaybı yok ancak ekosistemdeki kayıp içimizi yaktı. 7 ev hasarlı, 3'ü kullanılmayan ev."

Çanakkale yangınında son durum ne? Bakan Yumaklı açıkladı - Resim : 9

YANGININ ÇIKIŞ NEDENİ NE?

Bakan Yumaklı yangının çıkış nedeni olarak ise şu ifadeleri kullandı:

"Yerleşim yerine yakın bir tarım arazisinde çıktı ama çıkış nedeni kolluk kuvvetlerinin araştırması sonucu ortaya çıkacak."

Çanakkale
Deprem bölgesinde hırsızlık yapanlar İHA'ya takıldı! Eceabat'taki yangın kontrol altında Türk işçiler İngiliz askerlerini yumrukladı! Çanakkale Boğazı gemi trafiğine açıldı!