CHP'de kurultay günü geldi! Yeni genel başkan kim olacak?

14 Mayıs Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde alınan sonucun ardından CHP'de 'değişim' tartışmaları başlamıştı. Bugüne kadar 7 genel başkanın görev yaptığı CHP'de 1368 kurultay delegesi, yeni genel başkanı belirlemek için bugün sandık başına gidecek. Kurultaya dakikalar kala İlhan Cihaner ve Örsan Öymen adaylık yarışından çekildi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu burada yaptığı konuşmada değişim çağrılarına cevap vererek, "Sırtımdaki hançerlerle seçime girmek zorunda kaldım" dedi.

CHP’de kurultay günü geldi. Yeni genel başkan kim olacak? Partinin şu anda genel başkanlığını yapan Kemal Kılıçdaroğlu koltuğunu kaybedecek mi? CHP seçmeninin beklediği sorular bugün yanıt bulacak.

CHP'de kurultay günü geldi! Yeni genel başkan kim olacak? - Resim : 1

Kemal Kılıçdaroğlu, Divan başkanlığı için Ekrem İmamoğlu'nun oy birliğiyle kabul edildiğini bildirerek kürsüyü Ekrem İmamoğlu'na bıraktı.

Divan Başkanlığını üstlenen Ekrem İmamoğlu şunları kaydetti:

"Saygı değer genel başkanım, önceki dönem genel başkanlarım, çok kıymetli kurultay delegeleri, milletvekillerim, il ilçe belde başkanlarım. Kadın ve gençlik kolları, farklı kollardaki başkanlarım, il ve ilçe belediye başkanlarım, kıymetli misafirler, sevgili yol arkadaşlarım, basınımızın değerli üyeleri hepinizi saygıyla selamlıyorum.

CHP'de kurultay günü geldi! Yeni genel başkan kim olacak? - Resim : 2

"HAYIRLI SONUÇLAR GETİRMESİNİ DİLİYORUM"

Partimizin 38’inci Olağan Kurultay’ının ülkemiz milletimiz ve demokrasimiz için hayırlı sonuçlar getirmesini diliyorum. Beni kurultay başkanı olarak öneren, seçen, sayın genel başkanım ve bütün kurultay üyelerine sevgi ve saygılarımı sunuyorum. Memleketin dört bir yanından seçilerek salonumuzu onurlandıran tüm kardeşlerime, Atamızın bize emaneti Ankara’ya hoş geldiniz. Biliyorum ki her biriniz, partimizin değerlerine olan inancınzla 38’inci kurultay salonunda bulunuyorsunuz. CHP bir kongreler ve kurultay partisidir. Çünkü 100 yıllık cumhuriyetimiz kongreler, kurultaylar ve meclisler üzerinde yükselmiştir. Millet egemenliğine duyulan saygının önemli bir gereğidir bu. Elbette ilk görevimiz CHP’ni bugünlere ulaştıran herkese duyduğumuz saygı ve minneti dile getirmektir. Sizlerin de en samimi duygularına aracılık ettiğimi bilerek büyük önderimiz, kurucumuz, ilk genel başkanımız aziz Atatürk’ü rahmetle saygıyla minnetle anıyorum.

CHP'de kurultay günü geldi! Yeni genel başkan kim olacak? - Resim : 3

"SEVGİYLE SAYGIYLA SELAMLIYORUM"

Genel başkanlarımız sayın İsmet İnönü, sayın Bülent Ecevit’i, sayın Deniz Baykal’ı saygıyla anıyorum. Çeşitli dönemlerde bizlere ldierlerlik eden değerli başkanlarımız, sayın Murat Karayalçın’ı, sayın Hikmet Çetin’i ve sayın Altan Öymen’i de sevgiyle saygıyla selamlıyorum.

Mayıs 2010’dan beri partimize ve davamıza büyük emek vermiş saygı değer genel başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu’na saygılarımı ve sevgilerimi sunuyorum. Cumhuriyetimiz ve partimiz için her kademede görev üstlenmiş ve yitirdiğimiz partililerimizi saygıyla ve sevgiyle anıyorum.

Yine partimiz örgütlerinde sorumluluk üstlenen tüm örgüt emekçilerimize saygılarımı sunuyor, onlara sevgimizi iletiyorum.

CHP'de kurultay günü geldi! Yeni genel başkan kim olacak? - Resim : 4

"BÜYÜK BİR GÜÇ VE MORAL VERECEK"

Bu kurultay tarihi bir kurultay, çünkü bu kurultay sadece CHP'nin değil, Türkiye muhalefetinin şekilleneceği bir kurultaydır. Bu kurultay herkesi umutlandıracak, toplumsal muhalefete büyük bir güç ve moral verecek. Halkımıza karşı tarihi bir sorumluluğumuz var. Burada sorumlu davranmak, geleceğe güvenlebakmak gerekir. Kurultayımız biter bitmez yerel seçimler için omuz omuza vereceğiz. Her alanda halkımızla buluşacağız. Göreceksiniz yerel seçimleri hep birlikte kazanacağız. Son beş yılda ortaya koyduğumuz halkçı, adil yerel yönetim başarısını ülkeye yayacağız. Yeter ki biz halkın sesine kulak verelim.

CHP'de kurultay günü geldi! Yeni genel başkan kim olacak? - Resim : 5

"SIRTIMDAKİ HANÇERLERLE SEÇİME GİRMEK ZORUNDA KALDIM"

Daha sonra söz alan Kemal Kılıçdaroğlu, değişim çağrılarına ve 'CHP sağa kaydı' iddialarına yanıt verdi. "Sırtımdaki hançerlerle seçime girmek zorunda kaldım" diyen Kılıçdaroğlu, "Usta Nazım'ın dediği gibi ateşi ve ihaneti gördük ama yılmadık, yıkılmadık. Yapılan bütün kumpaslara, yalana dolana rağmen, çalıştık, yılmadık, yıkılmadık asla ve asla boyun eğmedik. Yolu doğru olanın yükü ağır olur, hançerle beraber yükümüz ağırdı. Beni asıl üzen sırtımdaki yük değil sırtımdaki hançerlerdi. Seçim bitti, kazanamadık. Daha nefes alamadan değişim söylemleri başladı. Değişim söylemlerini dillendirenler uzun süredir değişmeyenlerdi. Ama seçimden sonra ilk işim onları değiştirmek oldu."

ÖZGÜR ÇELİK: ÖNÜMÜZDE İKİ YOL VAR

 CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik'te Kurultay'da açıklamalarda bulundu.

CHP'de kurultay günü geldi! Yeni genel başkan kim olacak? - Resim : 8

"TARİH BİZİ GÖREVE ÇAĞIRIYOR"

Çelik'in açıklamalarından satır başları şöyle:

"İktidarın tek alternatifi biziz. Yüz yıllık köklerimizden aldığımız güçle, birikimimizle bu karanlığı dağıtacak güç biziz. Toplum bizden umut bekliyor, tarihin sarkacı yön değiştiriyor. Tarih bizi göreve çağırıyor. 

Şimdi önümüzde iki yol var: Ya topluma yeni bir umut, yeni bir heyecan, yeni bir inanç vereceğiz; ya da 2023 seçimleri sonrasında ortaya çıkan büyük umutsuzluk dalgası yayılarak devam edecek.

CHP'de kurultay günü geldi! Yeni genel başkan kim olacak? - Resim : 9

"BU UMUT ANCAK DEĞİŞİMLE MÜMKÜN"

Biz size yeni bir yol, yeni bi umut yeni, bir başlangıç vaadediyoruz. Toplum ve ülkemiz Cumhuriyet Halk Partisi'nden büyük bir değişime öncülük etmesini bekliyoruz.

İstanbul'un sokaklarında dolaştığımda gözlerimin içine bakan insanlarımızın bizden umut beklediğini görüyorum. Bu umut ancak bir değişimle mümkün. Değişmeliyiz, toplumun her kesimi kucaklayacağız kaygısıyla siyasetsizleşmek yerine, sosyal demokrasinin evrensel ilkelerini Türkiye'nin koşullarına güncelleyerek kendimizi topluma anlatmalıyız.

İnançlara saygılı laikliği topluma anlatmalıyız. Parti içi demokrasiyi güçlendirmeliyiz. Cumhuriyet Halk Partisi kurucu değerleriden ayrılmadan sosyal demorkasiyi, eşitliği, özgürlüğü, adaleti, gelirin adil dağıtılmasını daha güçlü savunmalıyız.

Halkımıza yeni bir seçenek sunmalıyız."

CHP'de kurultay günü geldi! Yeni genel başkan kim olacak? - Resim : 10

ÖRSAN ÖYMEN ADAYLIKTAN ÇEKİLDİ

Son Dakika gelişmesine göre Örsan Öymen de adaylıktan çekildi. Öymen, kararının arkasında yatanın 'antidemokratik gelişmeler' olduğuna dikkat çekti.

CHP'de kurultay günü geldi! Yeni genel başkan kim olacak? - Resim : 11

1368 KURULTAY DELEGESİ SANDIK BAŞINA GİDECEK

Bugüne kadar 7 genel başkanın görev yaptığı CHP'de 1368 kurultay delegesi, yeni genel başkanı belirlemek için sandık başına gidiyor. Kurultayda, Kemal Kılıçdaroğlu ve Özgür Özel yarışacak.

CHP'de kurultay günü geldi! Yeni genel başkan kim olacak? - Resim : 12

DELEGELERE SIKI MARKAJ! İSTANBUL’UN DESTEĞİ ÖZGÜR ÖZEL’E…

Kurultayda 1368 kurultay delegesi, yeni genel başkanı ve PM üyelerini belirleyecek. CHP Genel Başkanlığına aday olabilmek için 65, Parti Meclisi üyeliğine aday olabilmek için ise 10 delegenin imzası gerekecek.

Kurultay öncesi her iki adayın da delegelerin desteğini almak için attıkları adımlar dikkati çekiyor. Bu kapsamda Özgür Özel, İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik ile görüştü.

Çelik, 185 İstanbul delegesinin Özel'i destekleyeceğini açıkladı.

CHP'de kurultay günü geldi! Yeni genel başkan kim olacak? - Resim : 13
ÜMİT ERKOL-KEMAL KILIÇDAROĞLU

Dün de CHP Ankara İl Başkanı Ümit Erkol önderliğinde 55 il başkanı, kurultay delegelerini temsilen Kılıçdaroğlu'nu desteklediklerini deklarasyon yayımlayarak duyurdu.

Özgür Özel'in kendisine destek için il başkanlarıyla görüşmelerini sürdürdüğü belirtilirken Kılıçdaroğlu'nun ise bugün Ankara'da bulunan kurultay delegeleriyle yemekte bir araya gelmesi bekleniyor.

CHP'de kurultay günü geldi! Yeni genel başkan kim olacak? - Resim : 14

PM VE YDK ÜYELERİ DE BELİRLENECEK

"İkinci yüzyılda demokrasi ve birlik kurultayı" sloganı ile yapılacak 38. Olağan Kurultay'da genel başkanın yanı sıra Parti Meclisi (PM) ile Yüksek Disiplin Kurulu (YDK) üyeleri de belirlenecek.

Kurultayda adaylar arasında uzlaşma sağlanması durumunda PM seçimlerinin "blok liste" ve "fermuar" yöntemiyle gerçekleştirilmesi bekleniyor.

CHP'de kurultay günü geldi! Yeni genel başkan kim olacak? - Resim : 15

Blok listede uzlaşma olmaması durumunda her aday "anahtar listesi"ni açıklayarak çarşaf listeden kendisine yakın isimlerin PM'ye girmesini sağlamaya çalışacak.

CHP'de 60 kişilik PM, kurultay sonrası en yetkili kurul olarak görev yapıyor.

CHP'de kurultay günü geldi! Yeni genel başkan kim olacak? - Resim : 16

MYK üyeleri, PM içinden atanırken milletvekili ve belediye başkanları listeleri de yine PM tarafından onaylanıyor.

CHP'de kurultay günü geldi! Yeni genel başkan kim olacak? - Resim : 17

ADAYLAR KURULTAY ÖNCESİ SON MESAJLARINI VERDİ

CHP’de bugün başlayan kurultayda genel başkanlık için yarışacak Kemal Kılıçdaroğlu, Özgür Özel, Örsan Öymen ve İlhan Cihaner’in ortak mesajı kurultayın demokrasi şenliğine dönüşmesi yönünde.

CHP'de kurultay günü geldi! Yeni genel başkan kim olacak? - Resim : 18

Kemal Kılıçdaroğlu: Güzel ve keyifli bir kurultay yapacağız, barış içinde bir kurultay yapacağız, birlikte bayram havası içinde bir kurultay yapacağız.

CHP'de kurultay günü geldi! Yeni genel başkan kim olacak? - Resim : 19

Özgür Özel: Kürt'e, Türk'e, Alevi'ye, Sünni'ye, sağcıya, solcuya, yoksula ve güvencesiz çalışana dokunacak bir siyaset vaat ediyorum. Bir süredir partimizin izlediği mahcup ve edilgen siyasete karşı, cesur ve kararlı bir siyaset öneriyorum. Sokaktan kaçan değil, sokağı ve meydanı örgütleyen bir CHP vaat ediyorum.

CHP'de kurultay günü geldi! Yeni genel başkan kim olacak? - Resim : 20

KURULTAY TOPLANDI

Partililerin yerini aldığı kurultayda, delegeler imza atıyor.

CHP'de kurultay günü geldi! Yeni genel başkan kim olacak? - Resim : 21

HABERET DE ORADA

CHP'de genel başkanın belirleneceği bu kritik günde Haberet'ten Hasan Basri Akdemir ve İlknur Yılmaz gelişmeleri anbean aktaracak.

CHP'de kurultay günü geldi! Yeni genel başkan kim olacak? - Resim : 22

ADAYLIK YARIŞINDAN ÇEKİLDİ

Kurultaya dakikalar kala İlhan Cihaner adaylık yarışından çekildi.

CHP'de kurultay günü geldi! Yeni genel başkan kim olacak? - Resim : 23

Partililer, kurultay için salonu doldurmaya başladı.

CHP'de kurultay günü geldi! Yeni genel başkan kim olacak? - Resim : 24

CHP'de kurultay günü geldi! Yeni genel başkan kim olacak? - Resim : 25

CHP 38. Olağan Kurultayı, Ankara Spor Salonu'nda başladı. Kurultaya çok sayıda partili de katıldı.

CHP'de kurultay günü geldi! Yeni genel başkan kim olacak? - Resim : 26

FAİK ÖZTRAK DA ORADA

CHP 38. Olağan Kurultayı, Ankara Spor Salonu'nda başladı. Programa CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak da katıldı.

CHP'de kurultay günü geldi! Yeni genel başkan kim olacak? - Resim : 27

CHP 38. Olağan Kurultayı, Ankara Spor Salonu'nda başladı. Programa Canan Kaftancıoğlu da katıldı.

CHP'de kurultay günü geldi! Yeni genel başkan kim olacak? - Resim : 28

CHP Genel Başkan adayı Özgür Özel salona giriş yaptı.

CHP'de kurultay günü geldi! Yeni genel başkan kim olacak? - Resim : 29

ADAYLIKTAN NEDEN ÇEKİLDİ?

Kurultaya dakikalar kala adaylıktan çekildiğini açıklaya İlhan Cihaner neden adaylıktan çekildiğini söyledi. Cihaner, "Antidemokratik bir seçim söz konusu. Genel başkan seçilene kadar tüm adayların eşit şartlarda olması gerekirken, görüyoruz ki salon bile günler öncesinden sadece iki adaya göre düzenlenmiş. Çekilmemin gerekçesi tamamen antidemokratik bir yarışın içerisinde olmak istememden kaynaklıdır." dedi.

Adaylıktan çekilen İlhan Cihaner, adaylıkta kimseyi desteklemeyeceğini de açıkladı.

CHP Kemal Kılıçdaroğlu Ekrem İmamoğlu
İSKİ'nin tasarruf politikası İstanbul'u susuz bıraktı! Buket Aydın: İYİ Parti yokuş aşağı gidiyor Bakan Özhaseki: Bağımsız olmanın tek şartı güçlü olmak TRT Haber canlı yayınında roket düştü!