Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rami Kütüphanesi'nin Açılış Törenine katıldı, kütüphane gezisi esnasında öğrencilerle çekilen fotoğraflar iç ısıttı
Bugün Türkiye'nin en büyük kütüphanesi olan Eyüpsultan Rami Kışlası Kütüphanesi'nin Açılış Töreni gerçekleştirildi. Törene Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, eşi Emine Erdoğan ile katıldı. Eşi Emine Erdoğan ile kütüphaneyi gezen Cumhurbaşkanı, öğrencilerle sohbet edip fotoğraf çekildi. Açılış Töreninde, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ve Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy da yer aldı.

2014 yılında Rami Kışlası'nın restorasyonuna başlanmıştı.

Türkiye'nin en büyük Avrupa'nın sayılı kütüphanesi bugün itibari ile açıldı.

Rami Kütüphanesi'nin açılış töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, katılımcıları selamlayarak kütüphanenin hayırlı olması temennisinde bulundu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Rami'yi sadece bir kütüphane değil pek çok faaliyetin de yapılabileceği bir kültür merkezi olarak planladık" dedi.

Rami Kışlası'ndan restore edilerek kütüphaneye dönüştürülen, 220 dönümlük alan içinde, 51 bin metrekarelik peyzaj alanına sahip Rami Kütüphanesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla açıldı.

Kütüphanede, 0-3 yaş için hazırlanan masal ve oyun alanından, çeşitli branşlarda hazırlanan ihtisas kütüphanelerine ve millet bahçesine kadar her yaştan kitapsever için özel bölümler yer alıyor.

Toplam 4 bin 200 kişilik oturma kapasiteli komplekste, çocuk oyun salonları, genç ve yetişkin çalışma salonları, kitaplıklar ve atölyelerin yanı sıra güzel sanatlar, edebiyat, toplum bilimleri, tarih ve coğrafya gibi pek çok alana özel hazırlanan kütüphane de ziyaretçilerin istifadesine sunuluyor.

CUMHURBAŞKANI TARİHİ KIŞLANIN ÖNEMİNDEN BAHSETTİ
Cumhurbaşkanı Erdoğan, açılış töreninde kütüphaneye dönüştürülen Rami Kışlası'nın ülkenin son 2,5 asırlık tarihinde çok önemli bir yeri olduğuna, kendisinin de buranın gıda çarşısına dönüştüğü dönemde peynir, sucuk ve pastırma satışı yaptığını söyledi.

Burada bir geçmişini kenara koymanın mümkün olmadığını, buranın top sahası olduğu dönemde futbol da oynadığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Ama hepsinden öte Sultan 2. Mahmut 1828-1829'daki Osmanlı Rus Savaşı'nın askeri ve idari yönetimini bu kışladan yürütmüştür. Cumhuriyet döneminde de aynı amaçla uzunca bir süre kullanılan kışla daha sonra az önce ifade ettiğim gibi Gıda Toptancıları Sitesi de dahil farklı biçimlerde değerlendirilmiştir" diye konuştu.

SADECE KÜTÜPHANE DEĞİL AYNI ZAMANDA KÜLTÜR MERKEZİ
Cumhurbaşkanı Erdoğan, zaman içinde ciddi bir tahribata uğrayan bu abide eseri İstanbul'un en büyük kütüphanesi olarak düzenlemek için yürüttükleri çalışmaların nihayet sona erdiğine değinen Erdoğan, sözlerini "Rami'yi sadece bir kütüphane değil pek çok faaliyetin de yapılabileceği bir kültür merkezi olarak planladık. Buradaki kütüphanemiz haftanın her günü, günün 24 saati gençlerimiz başta olmak üzere kitapseverlere hizmet verecektir. Kullanım alanı 36 bin metrekareyi geçen, peyzaj alanı 51 bin metrekareyi bulan, diğer ilaveleriyle yaklaşık 110 bin metrekarelik bir alanda şu andaki yapıya kavuşmuş bulunuyoruz. Kütüphanemizde ilk etapta 2 milyonu aşkın kitap ve 4 bin 200 kişilik kapasitesiyle hizmete başlamasından memnuniyet duyuyorum. Kitap sayımız elbette zaman içinde daha da artacak. Kütüphane bünyesindeki Atatürk İhtisas Kütüphanesi de 25 bin ciltlik külliyatıyla kendi alanında önemli bir ihtiyacı karşılayacaktır" şeklinde sürdürdü.

YAZMA ESERLER DE BULUNUYOR
Erdoğan, Rami bünyesindeki Yazma Eserler Kütüphanesi'nin de buraya ayrı bir derinlik katacağını dile getirerek günümüzün olmazsa olmazı dijital kaynakların da burada meraklılarıyla buluşacağını kaydetti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, kütüphanede emeği geçen herkesi tebrik etti.

DAİMA EN İYİSİ, YENİSİ, KALİTELİSİ
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, açılışta, hizmet yarışı içinde olduklarını belirterek, daima en iyisini, yenisini, kalitelisini sunmanın çabasını verdiklerini dile getirdi.

ÜÇ YAPI DA DÜNYADA İLK 10'DA
İstanbul'da açılan Atatürk Kültür Merkezi ile Ankara'da CSO'nun dünya ölçeğinde mimari eserler olarak yükseldiğini dile getiren Ersoy, "Bugün ise geçmişi 250 yılı aşan bir tarihi yapıya sahip çıkarak hayata geçirdiğimiz bir millet bahçesini, bir sanat merkezini, bir ilim kompleksini yani İstanbul Rami Kütüphanesini açıyoruz. Her üç yapı da kendi alanlarında dünyada ilk 10 arasında yer alan yapıtlar" dedi.

Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı Kitap Şifahanesi ve Arşiv Dairesi Başkanı Nil Baydar, geniş bir ekiple çalıştıklarını ve yazma eserlerle ilgili farklı birimlerin de kütüphanede olacağını da söyledi.

Şifahanede okuma salonu, sergi salonu, kitapların dijital görüntülerinin alındığı fotoğraf stüdyosu ve hat levha konservasyon birimi gibi pek çok alanın bulunduğuna işaret eden Baydar, "Ayrıca burada üç büyük restorasyon atölyemiz var. 74 uzman restoratörle birlikte çalışacağız. Ayrıca mikrobiyologlarımız, kimyagerlerimiz ve diğer uzman arkadaşlar da bizimle birlikte görev yapacaklar" ifadelerini kullandı.

RAMİ KÜTÜPHANESİNDE NELER VAR?
Rami Kütüphanesi'nin ortasında büyük bir yeşillik alan bulunuyor ve bu alan millet bahçesi olarak düzenlenmiş. Bu alanda amfilere, okuma alanlarına, sahnelere, çocuk oyun olanlarına ve yürüş yolu ile bisiklet yoluna yer verilmiş. Ayrıca Rami Kışlası'nda müze, restoran ve alışveriş mekanlarının da olacağı biliniyor.

Rami Kışlası Kütüphanesi'nde dijital kütüphanesi, yetişkin kütüphanesi, çocuk kütüphanesi ve gençlik kütüphanesi ayrıca düzenlenmiş. Kütüphanenin yaklaşık 10 milyon kitap kapasitesine sahip olması bekleniyor. Bireysel ve grup çalışma salonları da bulunuyor. Yaşayan kütüphane kapsamında hizmete açılan kütüphanenin 24 saat hizmet vermesi bekleniyor.

Sizler için Rami Kütüphanesi'nin içinden çekilen kareleri haberet.com olarak derledik.

İşte Türkiye'nin en büyük kütüphanesinden çekilen o kareler...






