Deprem bölgesinde ihtiyaç listesi değişti: Kur bakliyat yerini konserveye kıyafet ise battaniyeye bıraktı
Kahramanmaraş merkezli depremin ardından bölgede ilk günler su, ekmek ve kıyafet ihtiyacı doğmuştu. Türkiye yaşananlar karşısında tek yürek olup yardım seferberliği başlattı. Depremde 6. güne girerken ihtiyaç listesi de değişti. Bakliyat yerini konserveye bırakırken kıyafet ihtiyacı da battaniye ile değişti.

Kahramanmaraş merkezli depremin ardından bölgede ilk günler su, ekmek ve kıyafet ihtiyacı doğmuştu. Türkiye yaşananlar karşısında tek yürek olup yardım seferberliği başlattı. Depremde 6. güne girerken ihtiyaç listesi de değişti. Bakliyat yerini konserveye bırakırken kıyafet ihtiyacı da battaniye ile değişti.

uzmanlar ve bölgedeki yetkililer lokal bazlı güncel ihtiyaç listeleri hazırlanmadan, kıyafet, bakliyat gönderilmemesi konusunda yardımseverleri uyarıyor. Artık yerleşim hazırlıkları için gerekli olan çadır, naylon, küçük tüp, uyku tulumu, yatak, minder, yer matı, el feneri gibi malzemeler talep ediliyor. Arkadaş gruplarıyla deprem bölgelerine giden gönüllülerin, ilave yük oluşturduğuna dikkat çeken uzmanlar, “Onların da Yemek, ısınma, barınma ihtiyaçlarının karşılanması gerekiyor. Bunun yerine her bölge için ihtiyaç duyulan insan gücünün, inşaat ustası, elektrikçi, tesisatçı, çocuk gelişimci, psikolog, pedagog gibi, belirlenerek talep üzerine gidilmesi gerekir” uyarısı yapıyorlar.

YARDIM KOLİLERİ KARLAR İÇİNDE
Hürriyet'ten Aysel Alp'in haberine göre, Yardım kolilerinin karlar üzerine atıldığı, tarumar giysi yığınlarının içinden depremzedelerin kendilerine uygun bir kıyafet bulmak için koli karıştırma görüntüleri, yardımı gönderen vatandaşların içlerini acıttı. Binbir emekle, sevgiyle hazırladıkları, yaşam umudu olsun, duygusuyla içlerine kokulu sabunlar, el kremleri, tokalar, tırnak makasları, oyuncaklar koydukları kolilerin etrafa savrulmuş görüntüleri yardımların sistematik dağıtımının önemini ortaya koydu.

BU UYARILARA DİKKAT
* Her yer iki lokma yenilip atılmış gıda artıklarıyla dolu, artık israf boyutuna gittiği için yardımlara yeni bir yöntem bulunmalı.
* Başka illerden gelen yardımların sürekliliği sağlanarak, sistematik bir süreç yönetilmeli.
* Bir kerede gönderilip, vicdan rahatlatan yardımlar kaynak israfı yaratırken, bunun yerine ihtiyaca ve zamana yayılan organizasyonlar yapılmalı. Çünkü çok büyük bir yıkım var ve bu onarım süreci uzun sürecek.

* Bekleyen ürünler tasnif edilip, talebe göre gönderilmeli.
* Şehir girişlerinde 6 bin yardım TIR’ı, gönüllü araçları, trafiği tıkamış durumda. Ambulans, kurtarma ekipleri, iş makineleri ihtiyaç noktalarına ulaşamıyor.
* Çabuk bozulacak gıda yardımları çöpe gidecek, bunun yerine zamana yayıp hafta hafta gönderim sağlanmalı. Çünkü bu insanlar daha haftalarca yardıma ihtiyaç duyacak.

Bölgeye konteyner, seyyar tuvalet, jeneratör, mazot, çadır, çadır içi soba, ısınma malzemesi, acil durum matı, battaniye, odun, kömür, yer matı, yatak ile çadır yapmak için branda, kereste, kalın ip, yastık, yorgan, çarşaf gönderilebilir. Pil, el feneri, powerbank, naylon, büyük çöp poşeti, bebek maması/devam sütü (son kullanım tarihlerini lütfen kontrol edin), ısıtıcı, sokak hayvanları için yem gönderilebilir.

Adana Havalimanı'ndan depremin en çok hasar verdiği illerin başında gelen Hatay’a, helikopterlerle jeneratör taşındı. İçişleri Bakanlığı koordinesinde Adana Havalimanı’na getirilen 450 jeneratör, Sahil Güvenlik Komutanlığı ekipleri tarafından helikoptere yerleştirildi. Ekipler, gün içinde defalarca sorti yaparak jeneratörleri Hatay’a ulaştırdı. Burada jandarma ekipleri tarafından teslim alınan jeneratörler, daha sonra yıkılan binalarda Arama Kurtarma çalışması yapan ve evlerine giremeyen depremzedelere götürüldü.

