Deprem sonrası hasar tespit çalışmaları nasıl yapılıyor? Uzman isim Haberet için açıkladı

Kahramanmaraş depremi 10 ilimizde şiddetli bir şekilde hissedildi. Peş peşe gelen depremler sonrasında birçok bina yıkılırken geriye kalanlarda ise hasar meydana geldi. Vatandaşların endişeli bekleyişleri sürerken ön hasar tespit çalışmaları da yapılmaya başlandı. Hasar tespit ve ön hasar tespit çalışmalarının nasıl yapıldığına dair merak edilenleri İnşaat Mühendisi Ahmet Erkan Erdoğan Haberet için aktardı.

Kahramanmaraş depreminin ardından resmi rakamlara göre 30 binden fazla can kaybı oluştu. Bölge 7.7'lik deprem ile sarsılırken peşinden gelen 7.6'lık deprem birçok şehri adeta tuzla buz etti. Pek çok bina yıkılırken geriye kalanlarda ise orta ve yüksek ölçekte hasar meydana geldi.

Deprem sonrası hasar tespit çalışmaları nasıl yapılıyor? Uzman isim Haberet için açıkladı - Resim : 1

Geçtiğimiz gün sosyal medyada etkileşime giren bir videoda bir hasar tespit çalışması paylaşılmış ve paylaşım çokça eleştirilmişti. Uzman isimler hasar tespit çalışmasının doğru olduğunu söylese de kafalarda hala soru işaretleri var.

Deprem sonrası hasar tespit çalışmaları nasıl yapılıyor? Uzman isim Haberet için açıkladı - Resim : 2

UZMAN İSİMDEN HABERET'E ÖZEL AÇIKLAMA
Hasar tespit çalışmalarının araştırılmaya başlandığı şu günlerde İnşaat Mühendisi Ahmet Erkan Erdoğan hasar tespit çalışmalarına dair merak edilenleri Haberet'e özel olarak anlattı.

Deprem sonrası hasar tespit çalışmaları nasıl yapılıyor? Uzman isim Haberet için açıkladı - Resim : 3

İşte Erdoğan'ın o açıklamaları:

Ekipler Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın koordinesinde çalışıyor ve şu ana kadar 3 bine yakın bir ekip var. Tüm bölgelerde çalışmalar başlamış durumda.

Deprem sonrası hasar tespit çalışmaları nasıl yapılıyor? Uzman isim Haberet için açıkladı - Resim : 4

Betonarme ve yığma denilen yapılarda çalışıyoruz. Betonarme dediğimiz yapılarda taşıyıcı dediğimiz kolon ve kirişler bizim için önemli. Yığma yapılarda ise taşıyıcı duvarlar oluyor. Buralardaki çatlakların genişliklerine bakarak ön hasar tespiti yapıyoruz şu anda. Bizim yaptığımız şey ön hasar tespiti.
Vatandaşlar karıştırıyorlar. Elde çekiç ile hasar tespiti yapılır mı diye. Biz sadece bu çekici sıvaları kaldırmak için kullanıyoruz. İçindeki taşıyıcı elemanların çatlak genişliğini ölçerek bir önsezi yapıyoruz aslında.

Deprem sonrası hasar tespit çalışmaları nasıl yapılıyor? Uzman isim Haberet için açıkladı - Resim : 5

Buradaki temel amacımız ağır hasarlı binaları ayırıp riskli görünen binaların yıkılmasını sağlamak. Vatandaşların bu binalarda oturmasını engellemek.

TSK'den deprem bölgelerine 235 seyyar banyo ve tuvalet Bakan Çavuşoğlu'ndan Suriyeli sığınmacı açıklaması 82 yaşındaki Şerefnaz nineden depremzedelere 'Yaşlılık maaşı' İskenderun'daki trenler ev oldu