Evinizin depreme dayanıklı olup olmadığını nasıl anlarsınız? Deprem dayanıklılık testi maliyetli mi? İşte Kahramanmaraş depreminden sonra merak edilenler
Kahramanmaraş depremi ağır bilançosuyla, deprem felaketini ve yapı güvenliğini bir kez daha hatırlattı bizlere. Depremin değil binaların öldürdüğünü bir kez daha en somut şekilde görmüş olduk. Şimdi gözler olası büyük İstanbul depreminde. Milyonlar, konutlarının güvenli olup olmadığı konusunda endişe duyuyor. Peki olası bir felakette hangi binalar ayakta kalır? Binaların riskli olup olmadığını nasıl test ederiz? Deprem testi nasıl yapılır? Deprem testi maliyetli mi ne kadar? İşte detaylar...

2000 ÖNCESİ BİNALAR RİSK GRUBUNUN BAŞINDA YER ALIYOR
Deprem yönetmeliği, yapı denetim kanunu, inşaat malzemelerine standart getirilmesi gibi hazırlıklar 1999 Marmara depremi sonrası yapıldı. Yani 2000 yılı öncesi yapılar büyük soru işareti yaratıyor. 2000 öncesi binaların riskli grupta yer almasının bir nedeni bu. Bir diğer nedeni de zaten o felakette hazar almış olması.

YAPILARDA RİSK GRUPLARI
Hürriyet'ten Gülistan Alagöz'ün haberine göre, bina projesiz ve ruhsatsız yapıldıysa, hazır beton kullanılmadıysa, bina kolon ve kirişlerinde çatlaklar varsa, bodrum katta rutubet, kolon demirlerinde paslanma, betonda deniz kabukları varsa, yapı dere yatağı, dolgudaysa riskli olma ihtimali bulunuyor.

YIKILAN YENİ BİNALAR GÜVENSİZLİK YARATTI
Peki Kahramanmaraş depreminde yıkılan yeni yapılar yok muydu? Yönetmelik sonrası yapılan, hatta bir-iki yıllık binalar da yıkıldı. Bu da bizlere yeni binaların da deprem dayanıklılık testine muhtaç olduğunu gösterdi. Eğer binanızda bir çatlak varsa ya da zamanında sorgulamadan alım yapıldıysa, kurumsal bir inşaat firması değil yeni ve küçük ölçekli bir müteahhit binayı inşa ettiyse risk tespiti yaptırmakta fayda var.

SADECE BİNADA YAŞAYANLARLA PAYLAŞILAN RAPOR
Yapıya dair kaygınız varsa ‘Deprem dayanıklılık raporu’ hazırlatmak da bir başka çözüm yolu. Binada yaşayanlar özel bir şirkete başvurup ortalama 1 hafta, 10 günde binasının durumunu görebiliyor. Bu seçenekte çıkan sonuç kamu yetkililerine gitmiyor, sadece o binada yaşayanlarla paylaşılıyor. Evinin riskli çıkması durumunda hemen yıkılmasından çekinenler maalesef bu yolu tercih ediyor.

İBB ÜCRETSİZ TARAMA YAPIYOR
İstanbul Büyükşehir Belediyesi başvuru halinde, 2000 öncesi inşa edilen yapılarda ücretsiz olarak ‘hızlı tarama’ yapıyor. Çalışma ön inceleme niteliği taşıyor, sonuçları Ev sahipleriyle paylaşılıyor. Dönüşüm yapılması isteniyorsa da bakanlığın yetkili kurumlara başvurmak şart.

YAPI HASARLI ÇIKARSA NE OLUYOR?
Yapınız riskli çıkarsa hem tapuya işleniyor, hem de size tebliğ ediliyor.

TESPİTİN MALİYETİ NE KADAR?
Deprem dayanıklılık testi ücretli mi? Maliyeti ne kadar? Bugünlerde evinin depreme dayanıklı olup olamadığını anlamak isteyen vatandaşlar en çok bunu merak ediyor.

DEPREM DAYANIKLILIK TESTİNİN STANDARDI YOK
Firmalar, bu alanda standart bir liste olmadığını söylüyor. 10 kata kadar maliyetin 10 bin lira olduğu belirtiliyor. Deprem dayanıklılık testinin fiyatı firmadan firmaya değişiyor.
Örneğin bir firma, zemin artı 14 katlı ve 60 haneli bir Bina için bu testi 75 bin liraya yaptıklarını söyledi.

BİNA YÜKSELDİKÇE TEST ÜCRETİ DE YÜKSELİYOR
Kat sayısı arttıkça rakamların yükseldiğini belirten yetkili şunları söyledi: “Dönüşüme girecek bir binada sadece zemin ve bodruma bakıyoruz ve fiyatı 6 bin 500 lira. Ama yüksek katlı yapıda her katta karot örneği alıyoruz. Bu da fiyat artışına neden oluyor.”