Depremin ardından İstanbul'da en çok hangi ilçeler terk edildi?
Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından herkes oturduğu evin sağlamlığını evinin fay hattına yakın olup olmadığını merak edip araştırmaya başladı. İstanbul'da fay hattına yakın yerlerdeki eski binalardan göç başladı. Peki depremden sonra kaçış başlayan ilçeler hangileri? İşte en çok göç veren ilçeler...

İstanbul'da fay hattına yakın ilçelerdeki eski binalardan kaçış başladı. Kiracı bulmakta zorlanan ev sahipleri fiyatları aşağı çekse de evinde oturacak birilerini bulamadı. Peki Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından artan olası İstanbul depremi uyarılarının eda etkisiyle en çok hangi ilçelerden taşınmalar oldu?

İstanbul'da vatandaşlar muhtemel İstanbul depremi için ilk olarak yaşadıkları binaların sağlamlığını kontrol etmeye başladı. Fay hattına yakın ilçelerde de adeta kaçış başladı. Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı en çok taşınmaların olduğu ilçeleri açıkladı.

ÇOK KATLI BİNALAR TERCİH EDİLMİYOR
Milliyet'in haberine göre Özelmacıklı açıklamasında şu ifadeleri kullandı: “Deprem sonrasında tüketicilerin beklentileri ve ihtiyaçları tekrar değişti. Özellikle oturdukları yapıların depreme dayanıklılığını sorgulayan kiracılar ve mal sahipleri bu noktada daha yeni yapıları tercih etmeye çalışıyorlar. Son dönemde eski yapılar bu eski yapılardaki çok katlı olan binalar tercih edilmiyor.

‘KİRACILARIN EVİNE GEÇMEK İSTEYEN MAL SAHİPLERİ VAR’
Eski yapılar insanlar tarafından da kiralama ve satın alma noktasında öncelik durumunda değil. Bu çerçevede alternatif yerleri olanlar kiracılarının evlerinden çıkmasını istiyorlar. Daha yeni yapıda evleri varsa kiracılarının tahliyesini isteyip kiracıların boşalttığı evlere geçmek isteyen mal sahipleri var.

İŞTE İSTANBUL’DA GÖÇ ALAN İLÇELER
Ya da özellikle deprem sonrasında yapılmış Başakşehir’deki bazı bölgeler başta olmak üzere Anadolu Yakası’nda Çekmeköy gibi, Ümraniye gibi alanlar olmak üzere insanlar yeni yapılmış yapıları tercih ediyorlar.

‘ESKİ EVLER TALEP GÖRMÜYOR’
Özellikle yabancılara ilişkin talepte azalma söz konusu. Bu evler eskiden daha fazla bir şekilde yabancılara veriliyordu. Bazı ilçelerde yabancılara oturma kısıtlaması nedeniyle şu an eski bölgelerdeki eski evler de maalesef talep görmüyor.

‘BAZILARI ESKİ EVLERİ TERCİH EDİYOR’
Bazı yatırımcılar eski evleri tercih edebiliyorlar. Bina kentsel dönüşüme girerse fayda sağlamak istiyorlar.

KONUT SATIŞLARI ARTTI
Mart ayında genel anlamda konut satışları şubata göre artış gösterdi. Şubat ayında göre tüm gayrimenkul satışlarının yüzde 80 civarında arttığını görüyoruz. Tercih özellikle EYT sonrasında mümkünse İstanbul dışındaki alternatif yaşam alanlarını tercih etme noktasındadır.

‘YÜZDE 10-15 ARASI DÜŞÜŞ VAR’
Eski dairelerde fiyat düşüşü var. Kiralıkta buna yüzde 10-15 seviyesinde diyebiliriz. Diğerlerinde satılıklarda ise herhangi bir şekilde bu hissedilmeye başlamadı. Çünkü satılıklarda biraz daha bekleme dönemi daha uzun olabiliyor.

FİYATLAR YÜKSELECEK Mİ?
Eski evlerdeki kiralık fiyatları bir dönem daha düşük seyrini sürdürecek gibi gözüküyor.

EN ÇOK HANGİ İLÇELERDE SATILIK VE KİRALIKLAR ARTIŞTA?
Eski yapı stokunun olduğu yerler diyebiliriz. Bu ilçelerin bir kısmında yeni evler de var ama Fatih, Zeytinburnu, Esenler, Bağcılar bunlar Avrupa Yakasında daha yoğun.

Nispeten de Anadolu Yakasında Maltepe, Kartal, bu tür bölgelerde eski yapı ilanlarında artışlar var. Satılık ve kiralık ilanlarda artışlar var.”
