DEVA Partisi: Cumhurbaşkanı ve YSK seçimleri erteleyemez

Türkiye, Kahramanmaraş merkezli depremlerin yaralarını sarmaya çalışırken siyaset arenasında bir anda seçimin ertelenme ihtimali konuşulmaya başlandı. Son olarak DEVA Partisi Sözcüsü İdris Şahin, depremlerden sonra seçimlerin ertelenebileceği iddiasına tepki göstererek "Anayasamıza göre mevcut durumda seçimlerin ertelenmesi mümkün değildir. Anayasamız Sayın Cumhurbaşkanı’nın da YSK’nın da üstündedir” dedi. Benzer bir açıklamayı sabah saatlerinde CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu da yapmıştı.

Kahramanmaraş merkezli 2 büyük depremin yaraları henüz sarılabilmiş değil. Birlik beraberliğin arttığı, seferberlik içerisinde Güneydoğu Anadolu'daki 10 il için çalışmalar devam ediyor ancak bir yandan da seçimlerin erteleneceğine yönelik iddialar konuşuluyor.

İddialar gündemin yönünü değiştirirken muhalefet kanadından bu ihtimal üzerine peş peşe açıklamalar geldi.

DEVA Partisi Sözcüsü İdris Şahin, Gazeteci Fatih Portakal'ın yayınına katılarak seçimin ertelenmesi konusuna itiraz etti.

"SEÇİM SADECE SAVAŞ DURUMUNDA ERTELENEBİLİR"
Şahin'in konuşmasından satır başları şöyle:
"Türkiye Cumhuriyeti Anayasası hepimizi bağlıyor. Seçim, Anayasa ne zaman diyorsa, seçim yasası ne zaman diyorsa o zaman yapılır. Hukuk var ortada. Hukuk ne diyor? Anayasamızın 78. maddesine göre Gazi Meclisimiz sadece ve sadece savaş durumunda seçimi 1 yıl erteleyebilir. Başka hiçbir sebeple seçimler geriye bırakılamaz. Yani Anayasamıza göre mevcut durumda seçimlerin ertelenmesi mümkün değildir."

"ANAYASA, CUMHURBAŞKANI VE YSK'DAN ÜSTÜNDÜR"
"YSK’nın seçim tarihlerini değiştirme yetkisi olduğunu kabul etmek, YSK’nın Anayasa’dan, kanunlardan ve yasama organı TBMM’den üstün olduğu anlamına gelir. Ortada Anayasa varken YSK’nın veya herhangi bir başka yapının iradesinin hiçbir hükmü yoktur. Anayasamız Sayın Cumhurbaşkanı’nın da YSK’nın da üstündedir."