Gelecek, Saadet, DEVA ve Demokrat Partisi'nin 38 milletvekili var! 4 parti TBMM'de grup kurabilecek mi? Kaç vekil gerekiyor?

CHP listelerinden seçime giren Gelecek, Saadet, DEVA ve Demokrat Partisi'ni toplam 38 milletvekili ve Bu partilerin gündeminde ise parti çatısı altında mecliste grup kurmak var. Peki bunun sebebi ne? Mecliste grup kurulabilmesi için kaç vekil isteniyor? İşte ayrıntılar...

Gelecek, Saadet, DEVA ve Demokrat Partisi'nin 38 milletvekili var! 4 parti TBMM'de grup kurabilecek mi? Kaç vekil gerekiyor?

14 Mayıs'ta yapılan seçimlerin sonucunda Gelecek, Saadet, DEVA ve Demokrat Partisi toplamda 38 milletvekiliyle CHP listesinden seçime girdi. Gelecek günlerde bu vekillerin CHP’den ayrılarak kendi partilerine dönmeleri tahmin ediliyor. Diğer taraftan da bu 4 parti, meclisteki temsillerini güçlendirebilmek için formül aramaya devam ediyor.

ATERNATİFLER NE?

İlk seçenek, 4 partiden birinin çatısı altında grup oluşturmak. Mecliste grubu olan siyasi partiler Meclis Başkanlık Divanı’nda temsil edilebiliyor. Kürsüde grup adına söz hakkı kullanabiliyor ve ihtisas komisyonlarına üye verebiliyor. Bu 4 parti için mecliste grup kurmak bu imkanlar açısından önemli.

TBMM'DE GRUP KURMAK İÇİN 20 VEKİL GEREKİYOR

Mecliste şu an 5 siyasi parti grubu bulunuyor. Ancak 4 partinin hiçbiri de tek başlarına grup kurmak için gerekli olan 20 milletvekiline sahip değil.

Gelecek, Saadet, DEVA ve Demokrat Partisi'nin 38 milletvekili var! 4 parti TBMM'de grup kurabilecek mi? Kaç vekil gerekiyor? - Resim : 1
MECLİS'TE SANDALYE DAĞILIMI

DEVA Partisi’nin 15, Gelecek ve Saadet Partisi'nin 10'ar, Demokrat Parti'nin de 3 milletvekili bulunuyor. Bu durumda ortak bir grup kurmak için müzakereler devam ediyor.

YENİ PARTİ KURULACAK MI?

Daha önce Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu’da bunun gerekliğine dikkat çekmişti. Kulislerde konuşulanlar saadet çatısı altında birleşilmesi yönünde ancak bu 4 parti içlerinden birinin çatısı altında buluşmak için uzlaşamazsa bir başka seçenek de yeni parti kurulması oluyor. Bu formüle göre de 38 milletvekili yeni kurulan partiye geçecek. Eğer bu öneri hayata geçerse meclisteki grup sayısı da altıya çıkacak.

 28. dönemde meclisteki yapı da bir önceki döneme göre oldukça farklı. Toplam 5 siyasi parti grubu var. Erdoğan'ın yanı sıra, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener milletvekili olarak yer almayacak. Mecliste toplam 15 parti temsil edilecek bu dönem. 15 partiden 8'inin genel başkanları, milletvekili olarak mecliste görev yapacak.

Emeklilere müjde: Bayram ikramiyeleri yükseliyor mu? Türk Devletleri birleşerek kendi IMF'lerini kurdu Bakan Nebati'den uçaktaki tartışmaya ilişkin açıklama İngiliz dergi The Economist'ten Cumhurbaşkanı Erdoğan için 'U' dönüşü