Güney Koreli Bakan Türkçe konuştu: Kore halkı, Türkiye'nin büyük fedakarlığını unutmadı

Dışişleri Hakan Fidan, Güney Kore Dışişleri Bakanı Park Jin ile görüştü. Düzenlenen ortak basın toplantısında Türkçe konuşan Park Jin, "Türkiye, Kore'nin özgürlüğü ve barışı için savaşa yaklaşık 20 bin genç askerini göndererek Kore ile omuz omuza savaşmıştır. Kore halkı, Türkiye'nin bu büyük fedakarlık ve özverisini unutmadı" ifadelerini kullandı.

Güney Kore Dışişleri Bakanı Park Jin, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile Bakanlıktaki görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu.

Hitabına Türkçe mesajlarla başlayan Park, Kore Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı olarak 8 yılın ardından Türkiye'yi ziyaret ettiği için memnuniyet duyduğunu belirterek, "Kore ve Türkiye stratejik ortak olan iki ülke. Bu vesile ile Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 100. yıl dönümünü en içten dileklerimle kutluyorum." ifadelerini kullandı.

Park, geçmişte Türkiye'nin Kore'ye 20 bin asker gönderdiğini ve Kore-Türk askerinin omuz omuza savaştığını hatırlatarak Kore'nin, Türkiye'nin büyük fedakarlığını unutmadığını vurguladığı konuşmasında şunları kaydetti:

Güney Kore Dışişleri Bakanı Park Jin
Güney Kore Dışişleri Bakanı Park Jin ve Dışişleri Bakanı Hakan Fidan

KORE HÜKÜMETİ ANTAKYA'DA DEPREMZEDELER İÇİN BARINMA İNŞA EDİYOR

"İki ülke arasındaki bu sıcak dostluk, geçtiğimiz şubat ayında Türkiye'de meydana gelen depremde birlikte mücadele edilerek bir kez daha ispatlanmıştır. Kore hükümeti şu anda Antakya bölgesinde depremzedeler için geçici barınma yerleri inşa etmekte. Gelecekte de yeniden yapılanma, restorasyon sürecinde de iki ülkenin yakın iş birliği içinde olmasını diliyorum."

"Bu ziyaretimde Fidan ile iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişim yönünü sistematik bir şekilde düzenleyen, Kore-Türkiye ilişkilerinin geliştirilmesi yol haritasına imza attım."

Güney Kore Dışişleri Bakanı Park Jin
Güney Kore Dışişleri Bakanı Park Jin

"İki ülke arasındaki ekonomik iş birliğinin giderek güçlendiğini değerlendirilerek, milli savunma, savunma sanayi, nükleer santral, altyapı gibi alanlarda başarılı iş birliklerinin yapılması konularını görüştük. Yol haritasının imzalanması vesilesiyle eğitim, spor gibi alanlarda halkların ve gençlerin temaslarını daha da artıracağız."

KUZEY KORE KONUSU ELE ALINDI

"Kuzey Kore tarafından sürekli fırlatılan kıtalararası balistik füzeleri ve ardından provokasyonlarla tehdit edilen Kore Yarımadası'ndaki durumu anlattım. Kuzey Kore'nin Kore Yarımadası ve dünya barışını sürekli tehdit ettiği bir dönemde uluslararası toplumun birlik olması ve kararlı bir şekilde yanıt vermesi gerektiğini vurguladım." 

Güney Kore Dışişleri Bakanı Park Jin ve Dışişleri Bakanı Hakan Fidan
Güney Kore Dışişleri Bakanı Park Jin ve Dışişleri Bakanı Hakan Fidan


UKRAYNA KONUSUNDA HEMFİKİR KILINDI

"Uluslararası toplumun Kuzey Kore'deki insan hakları durumuna ilişkin farkındalığının nasıl artırılacağını ve Kuzey Kore'de insan haklarının iyileştirilmesi için iki ülke arasında nasıl bir iş birliği yapılacağı görüşüldü. Ukrayna savaşıyla ilgili savaşın sona ermesi, barışın yeniden sağlanması, Ukrayna'nın toparlanmasının önemi konularında hemfikir olduk.

Güney Kore Dışişleri Bakanı Park Jin
Güney Kore Dışişleri Bakanı Park Jin

İŞ BİRLİĞİ VURGUSU

Güney Kore, Ukrayna'nın yeniden inşasını, toparlanmasını desteklemek için uluslararası toplumla iş birliği ve dayanışmaya aktif bir şekilde katılacaktır. Güney Kore ve Türkiye, Ukrayna krizini en kısa sürede halletmek için diplomatik ve ekonomik düzeylerde olası iş birliği yapmanın yollarını aramaya karar verdi."

Güney Kore Dışişleri Bakanı Park Jin
Güney Kore Dışişleri Bakanı Park Jin

Kaynak: AA

Haluk Bayraktar'dan tepki: Gazetecilikten çok itibar suikasti Adalet Bakanı Tunç: Önceliğimiz deprem bölgelerini ayağa kaldırmak İzmir'de orman yangını Barajların doluluk oranı dip seviyelerde