İBB'nin web sitesinde yer alan bilgilere göre büyük İstanbul depreminde hangi ilçe nasıl etkilenecek?
Kahramanmaraş'ta meydana gelen iki büyük depremin ardından 1999 yılından bu yana beklenen 'büyük İstanbul depremi' akıllara geldi. İBB'nin web sitesinde yer alan haritalarda büyük İstanbul depreminde hangi ilçenin ne kadar etkileneceğine dair detaylı açıklamalara yer verildi. İBB'ye göre; İstanbul depreminde hangi ilçe nasıl etkilenecek?

Kahramanmaraş’ta meydana gelen iki büyük deprem 10 ili derinden sarstı. Güncellenen rakamlarla birlikte can kaybı 20 bini geçti.
Tüm Türkiye’yi derinden yıkan depremlerle birlikte akıllara ‘Büyük İstanbul depremi ne zaman olacak ve yıkıntıları ne olacak?’ soruları geldi.

Karar'ın haberine göre; Konu ile ilgili olarak geçtiğimiz günlerde İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, bir açıklama yapmıştı. İmamoğlu, 90 bin ağır hasarlı bina tespit ettiklerini belirterek, “İstanbul’da bina inceleme yapma konusunda büyük bir çalışma yaptık. 107 bin bina ziyareti, 30 bin bina incelemesine ulaştık. Risk tespitinde 170 bin orta hasarlı bina riski tespit ettik. 90 bin ağır ve çok hasarlı bina riski tespit ettik. 24 seneye rağmen deprem tehdidi kapıda” ifadelerini kullanmıştı.

'İKİ HAFTA SONRA ANLATACAĞIM'
İmamoğlu, gazeteci Uğur Dündar tarafından yöneltilen ‘İstanbul, büyük depreme hazır mı’ sorusuna, "Yaptıklarımız, yapmayı taahhüt ettiğimiz, devletimizin başka kurumlarıyla iş birliği halinde yapmak zorunda olduklarımız, İstanbul’un vizyon planı, İstanbul’un geleceğe dönük depremle mücadelesindeki aşamaları’ vatandaşları anlatacağım’ dedim. 2 hafta sonra vatandaşlarımıza kendi mesuliyetlerimizi, yaptıklarımızı yapamadıklarımızı anlatacağım. ‘Hem çuvaldızı kendine iğneyi başkasına batıran bir dille bunu anlatmayı bana hazır edin’ dedim. Kafamızı kuma sokmadık, hiç kimsenin yaptığı işe mâni olmadık” şeklinde yanıt verdi.

İBB'NİN ÇIKARDIĞI DEPREM HARİTASINA GÖRE EN RİSKLİ VE EN GÜVENİLİR İSTANBUL'UN İLÇELERİ

YIKIM RİSKİ EN YÜKSEK BEŞ İLÇE (ZAYIF BİNALAR VE YER YAPISI BOZUK)
1-Fatih & Suriçi(Tarihsel Bölgeler)
2-Avcilar
3-Bakırköy&Florya
4-Zeytinburnu
5-Kemerburgaz

YIKIM RİSKİ ORTA DERECE OLAN 7 İLÇE
1-Küçükçekmece
2-Silivri
3-Catalca
4-Buyukcekmece
5- Esenyurt
6-Arnavutkoy
7-Bahcelievler

YIKIM RİSKİ DÜŞÜK (YENİ YERLEŞİM YERİ) AMA YER YAPISI ZAYIF OLAN 2 BÖLGE
1-Gokturk
2-Beylikdüzü

DEPREME EN DAYANIKLI EN SAĞLAM OLAN 6 İLÇE (ZEMİN ÇOK İYİ, KAYALIK)
1-Kadikoy Semtleri (Suadiye, Bostancı, Erenköy, Göztepe, Feneryolu vs)
2-Tarabya Bölgesi & Sarıyer
3-Beykoz
4-Besiktas & Bebek Sahil
5-Pendik
6-Atasehir

ORTA DERECE SAĞLAM OLAN 13 İLÇE
1-Sişli
2-Kagithane
3-Maltepe
4-Umraniye
5-Uskudar Semtler ( Çamlıca, Bağlarbaşı, Kısıklı, Altunizade vs)
6-Kartal
7-Sultangazi
8-Eyup & Alibeyköy
9-Beyoglu
10-Sultanbeyli & Çekmeköy
11-Sancaktepe
12- Tuzla
13-Adalar

DÜŞÜK DERECELİ SAĞLAM BÖLGELER
1- Güngören
2-Sile(Küçük Bölüm)
3-Kadikoy ve Üsküdar ( Sahile yakın, Merkez)
4-Bağcılar
5-Esenler

Anadolu Yakası'nın %80'i çok sağlam ve 7.2 derecelik depremle rahatlıkla başa çıkar gibi görünüyor. Fakat Avrupa Yakası'nın güney bölgeleri facia durumda! Yaklaşık 30.000 binaya kesin yıkılacak gözüyle bakılıyor ve bu binalarda ortalama 600.000 kişi yaşıyor!
Gaziosmanpaşa ve Bayrampaşa arafta bulunan iki bölge. Düşük dereceli sağlam bölgeler klasmanına alabiliriz. Büyük riskler barındırmıyor.
Kadıköy & Üsküdar Merkez ile o ilçelerin Semtlerini ayırmamız gerekiyor; hem bina sağlamlıkları ve yer yapıları çok farklı. O yüzden farklı klasmanda yer verdik.

İBB’NIN HAZIRLADIĞI KİTAPÇIKTAN GÖRMEK MÜMKÜN
Büyük İstanbul depremi doğrultusunda İBB Deprem ve Zemin İnceleme Müdürlüğü tarafından, “İstanbul İli Olası Deprem Kayıp Tahminlerinin Güncellenmesi Projesi (2019)” çıktıları özelleştirildi ve ilçelere özel olarak analizler ve haritalamalar yapılarak, İstanbul’un 39 ilçesi için “İlçe Olası Deprem Kayıp Tahmini Kitapçıkları” üretildi.
Bu kapsamda, İstanbul’daki bulunan 39 ilçeye ait deprem tehlike ile kentsel üst yapı ve alt yapı unsurlarının deprem risk analizlerini üretmek amacı ile ilçelere özel analizler ve haritalamalar yapıldı.
İşte tek tek olası kayıplar:












