İnternet haberciliğinde sahteciliği ortaya çıkaran ses kaydı: Basın İlan'a uyarlamakta zorlanıyoruz

Basın İlan Kurumu’nun 1 Nisan 2023 tarihinde uygulamaya soktuğu resmi ilan ve reklamların gazete ve dergilerden sonra internet haber sitelerinde de yayımlanması, gerçek haber sitelerine büyük katkıda bulunurken sahte trafikle ayakta duran sitelerin maskesini düşürdü. Sitelere sahte trafik sağlayan bir firma ile yapılan telefon görüşmesi konunun detaylarını ortaya çıkardı.

Basın İlan Kurumu’nun sağlam ve güvenilir şekilde oluşturduğu internet haber sitelerine yönelik veri sistemi, sahte trafik sağlayan sitelere darbe vurdu. Sitelere sahte trafik sağlayan firma ile bir gazetecinin diyaloğu da sosyal medyada gündem oldu.

1 Nisan 2023 tarihinde uygulamaya sokulan yeni yönetmelikle beraber, basın emekçileri özlük haklarını güvence altına alınmış, mevzuatı tam anlamıyla uygulayan basın kuruluşları da önemli bir dönüşüm yaşamıştı.

Yeni yönetmelikle beraber, sahte trafikle bugüne kadar gelen ve aynı yönetimi devam ettiren internet haber sitelerinin de maskesi düştü. Bugüne kadar sahte trafikle beslenen siteler ve bunlara imkanı sağlayan sahte firmalar, Basın İlan Kurumu'nun kurallarına takıldı.

MANİPÜLASYONUN SES KAYDI ORTAYA ÇIKTI

Olay Gazetesi'nin haberine göre sahte trafik sağlayan firma ile bir gazetecinin diyaloğu ses kaydına alındı. WhatsApp gruplarında paylaşılan görüşmeye ait ses kaydı, internet haber sitelerinin trafik bilgilerini nasıl manüpüle edilmeye çalışıldığını gözler önüne serdi.

Ses kaydında; 14 yıldır hizmet verdiğini belirten firma temsilcisi, Basın İlan Kurumu’mun sistemine müdahale etmekte zorlandıklarını, sorunu bir türlü çözemediklerini söylemesi, Basın İlan Kurumu’nun sağlam bir temelle bu işe başladığını açık göstergesi oldu.

BASIN İLAN KURUMUNUN ARADIĞI ŞARTLAR NELER?

Basın İlan Kurumu’nun analitik sistemini çözemediklerini anlatan sahte trafik sağlayıcısı, bu nedenle yeni müşteri kabul etmediklerini görüşmede anlatmaya çalışıyor. Yeni yönetmeliğe göre, internet haber sitelerinin Basın İlan Kurumu’ndan resmi ilan alabilmesi için, personel şartı, zorunlu içerik şartı gibi bazı kriterlerin yanı sıra tekil ziyaretçi şartını da yerine getirmesi gerekiyor. Haber siteleri bulundukları ilin kategorisine göre, belirlenen sayıda ziyaretçiyi sitesine getirip, sayfalarını görüntületmesi halinde resmi ilan alabiliyor.

Kaynak: haberet.com

Gazze'de sağlık sistemi çöküyor Netanyahu'nun oğlu Miami'de tatil yaparken görüntülendi Irak'ın kuzeyinde 2 terörist etkisiz hale getirildi Kahire'de Uluslararası Gazze Barış Zirvesi