Kahramanmaraş depremine sosyal medya çığlıkları da damga vurdu! EGM tüm mesajları yakından takip ediyor
Kahramanmaraş'ta geçtiğimiz gün gece saatlerinde meydana gelen deprem sonrasında enkaz altında kalanlar sosyal medyadan yardım çığlıkları yükseltti. Aynı zamanda enkaz altında kalanların yakınları da sosyal medyadan yardım talep etti. Emniyet Genel Müdürlüğü de gelen tüm mesajları takip ederek yetkililerin bölgeye gitmesini sağlıyor.

Kahramanmaraş'ta geçtiğimiz gün gece saatlerinde meydana gelen deprem sonrasında enkaz altında kalanlar sosyal medyadan yardım çığlıkları yükseltti. Aynı zamanda enkaz altında kalanların yakınları da sosyal medyadan yardım talep etti. Emniyet Genel Müdürlüğü de gelen tüm mesajları takip ederek yetkililerin bölgeye gitmesini sağlıyor.

Sosyal medya kullanıcıları, göçük altında kalanların verdikleri adresleri yetkililere ulaştırabilmek için çok sayıda mesaj attı.

Çeşitli hesapların paylaşımları yayması ile yetkililer bölgeye intikal ediyor.

EGM DE TAKİP EDİYOR
Emniyet Genel Müdürlüğünün yakın takibi ile paylaşımlar incelenip ilgili makamlara iletiliyor.

ÜÇ KİŞİYİZ YARDIM EDİN
Adana’da yıkılan bir binanın altında 2 arkadaşıyla birlikte kalan bir vatandaş ise sosyal medya hesabından cep telefonuyla kaydettiği görüntüleri paylaştı ve “Yardım. Seçkinler Sitesi C Blok. Büyükşehir Belediyesi karşısındayız. Enkaz altındayız. Kaşımız kanıyor. Arkadaşımızın birinden ses yok. Lütfen bunu duyan yardıma gelsin. Ofisteyiz. Lütfen yardım. 3 kişiyiz. Enes Çiftçioğlu, Kadir Alkankılıç, ben. Lütfen yardım’’ sözleriyle yardım istedi.

SOSYAL MEDYADAN CANLI YAYIN
Hatay’da enkaz altında kalan Fırat Yayla isimli bir genç, sosyal medya hesabından canlı yayın açarak yardım istedi. Fırat Yayla canlı yayın sırasında hem yardım çağırmaya hem de ailesinin durumunu kontrol etmeye çalıştı. Canlı yayın sırasında Yayla’nın, ‘’Lütfen yardım edin evim depremde yıkıldı, anne iyi misin anne? Arkadaşlar depremin altında kaldık. Anne lütfen ‘bir yere saklandım de’. Hatay Antakya, Güçlü Bahçe Sitesi yıkılan binamız var lütfen yardım edin’’ sözleri duyuldu. Fırat Yayla’nın yayınını sosyal medya hesaplarından paylaşan yüzlerce kişi, enkaza ekiplerin gönderilmesini sağladı.

Hatay’da enkaz altında kalan Aysel isimli bir vatandaş ise sosyal medya hesabından Ahbap Derneği’nin kurucusu Haluk Levent’i etiketleyerek ‘Beni kurtarın’ mesajı gönderdi. Takipçisine cevap veren Haluk Levent, ‘’Sevgili Aysel! Şarjını muhafaza et. Ahbap Hatay yolda’’ diye cevap yazdı.

Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM), depremlerle ilgili sosyal medyada korku ve panik yaratmak amacıyla provokatif paylaşımlarda bulunan 13 hesap yöneticisinin tespit edildiğini ve soruşturma başlatıldığını açıkladı.

EGM’den yapılan yazılı açıklamada, Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı’nca, kanunların verdiği yetki çerçevesinde, suç ve suçlularla mücadele amacıyla, internet ortamında 7/24 esasına göre sanal devriye faaliyetleri yürütüldüğü belirtilerek, şunlar kaydedildi:

“Bugün merkez üssü Kahramanmaraş Pazarcık ilçesi olan 7.4 büyüklüğünde Deprem meydana gelmiş ve deprem çevre illerimizde de hissedilmiştir. Yürütülen sanal devriye faaliyetleri kapsamında; Sosyal Medya platformları üzerinden yardım çağrısında bulunan vatandaşlarımızın adres ve lokasyon bilgileri ivedilikle tespit edilerek ilgili birimlerle koordinasyon kurulmaktadır. Ayrıca Kahramanmaraş Pazarcık merkezli depreme ilişkin sosyal medya platformlarında, vatandaşlarımız üzerinde korku ve panik yaratmak amacıyla provokatif paylaşımlarda bulunduğu değerlendirilen 13 hesap yöneticisinin tespiti yapılmış, ilgili birimlere gönderilmiştir.”