Macaristan'dan İsveç'e Ankara resti! Hakan Fidan ile görüşmüştü: Türkiye ne derse o olacak

NATO'ya girebilmek için Türkiye'nin şartlarını karşılamamakta direten ve geçtiğimiz günlerde ülkede Kur'an-ı Kerim yakılmasına bir kez daha göz yuman İsveç'e, bir NATO ülkesinden daha rest geldi. Geçtiğimiz günlerde Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın telefonda görüştüğü Macaristan Dışişleri ve Ticaret Bakanı Pezer Szijjarto, İsveç'in NATO üyeliği sürecinde Türkiye ile birlikte hareket edeceklerini duyurdu.

Macaristan'dan İsveç'e Ankara resti! Hakan Fidan ile görüşmüştü: Türkiye ne derse o olacak

Rusya-Ukrayna savaşı sonrasında İsveç ile Finlandiya, NATO'ya katılım talebini iletmişti. Türkiye'nin iki ülke ile imzaladığı üçlü momerandumda Finlandiya, Ankara'nın taleplerini yerine getirirken İsveç, birçok skandalla gündem olmayı sürdürmüştü. Stokholm yönetimi, Türkiye'nin şartlarını kabul ettiğini ifade etse de ülkede yaşananlar bu durumun tam aksini gösteriyor. Son olarak Kur'an-ı Kerim'e yapılan alçak saldırı da Türkiye'nin haklılığını gözler önüne seriyor.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN İSVEÇ'E EV ÖDEVİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün Kabine toplantısının ardından yaptığı ulusa sesleniş konuşmasında, İsveç ve NATO konusunda net mesajlar verdi. Erdoğan, Kur'an-ı Kerim'e yapılan alçaklığa sert tepki gösterip, İsveç'in NATO'ya girmesiyle ilgili olumsuz sinyal vererek, "Türk Milletini tanımadıkları aşikardır. Buradan kendilerine ince eleyip sık dokumalarını, ev ödevlerini daha iyi yapmalarını tavsiye ediyorum." demişti. 

MACARİSTAN TÜRKİYE İLE BİRLİKTE HAREKET EDECEK

Macaristan Dışişleri Bakanı Peter Szijjarto, İsveç'in NATO üyeliği sürecinde Türkiye ile birlikte hareket edeceklerini duyurdu. Macar Bakan, "Türkiye, İsveç’in NATO üyeliğini onaya hazır olduğuna dair bir işaret verirse biz de destekleyeceğiz." ifadelerini kullandı.

BAKAN HAKAN FİDAN İLE GÖRÜŞMÜŞTÜ

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Macaristan Dışişleri ve Ticaret Bakanı Pezer Szijjarto ile telefonda görüşmüştü. Bakanlıktan yapılan bilgilendirmeye göre, Fidan, Macar mevkidaşı ile NATO genişlemesi konusunu ele almıştı.

Bakan Fidan, İsveç'in üyeliğine ilişkin bugün yaptığı açıklamada ise, nitelikli tepkiler ortaya konmazsa bunun ne ilk ne de son olacağını vurgulayarak "Özellikle İsveç'te bu türden eylemlerin kamu koruması ve polis kordonu altında yapılması çok daha düşündürücü bir olay. İsveç'in NATO'ya üyeliğinin tartışıldığı günlerde, İsveç güvenlik sisteminin provokasyonları engellemeye yetmeyen bir yapıda olması ve NATO'ya daha fazla güç değil, sorun getirir bir görüntü çizmesi açıkçası stratejik açıdan ve güvenlik açısından da bizi düşündürüyor. Terör örgütlerinin Stockholm sokaklarında rahatlıkla her türlü eylemi organize edebildiği, protesto etkinliklerini yapabildiği, para toplayabildiği, çatışma bölgeleriyle insan trafiğinin olduğu, sınırlarından gelen herhangi bir mülteci kisvesindeki insanlara ne amaçla geldiğinin sorulmadığı; kısacası bilerek ya da bilmeyerek bir ev sahipliği yaptığı bir ortamda tabii ki bizim profesyonel olarak güvenlik değerlendirmesi açısından şu anda çok olumlu bir tablo çiziyor olmamız mümkün değil. Ama tekrar ediyorum, biz prensiplerle hareket ediyoruz. İsveç gayretlerine devam eder, ev ödevini yerine getirirse tıpkı Finlandiya örneğinde olduğu gibi her zaman için başka alternatifler de mevcut" dedi.

Bakan Koca'dan Suriyeli sağlıkçı istihdamı iddiasına yalanlama İmamoğlu'na ilk tepki Yarkadaş'tan Uçağı kaçıran baba ve oğlu Sabiha Gökçen'i ayağa kaldırdı Cumhurbaşkanı Erdoğan Rahmi Koç ve Ali Koç'u kabul etti