Meclis'te yeni bir ittifak mı doğuyor? Aralarında İYİ Parti de var...

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde 6'lı masa etrafında bir araya gelen partiler, Kemal Kılıçdaroğlu'nun seçimi kaybetmesinin ardından dağılmış hatta masada gerginlikler yaşanmıştı. İYİ Parti ve CHP'nin kurduğu çıkar ittifakının seçimler sonrası dağılmasıyla beraber gözler İYİ Parti'nin yerel seçimlerde kime destek vereceğine çevrildi. Başörtüsüyle ilgili yeni Anayasa değişikliği için toplanacak olan Meclis'te, İYİ Parti AK Parti'ye destek verirse teklif referanduma gitmeden direkt Meclis'ten geçecek.

Meclis'te yeni bir ittifak mı doğuyor? Aralarında İYİ Parti de var...

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden önce defalarca bir araya gelen 6'lı masa liderleri, seçimin kaybedilmesinin ardından dağılmış, masada çeşitli gerginlikler yaşanmıştı. Seçim zamanı İYİ Parti ve CHP arasında 'çıkar' ittifakı kurulmuş, seçim sonrasında ise bu ittifak dağılmıştı.

Meclis'te yeni bir ittifak mı doğuyor? Aralarında İYİ Parti de var... - Resim : 1

Yaşanan tüm bu olaylardan sonra İYİ Parti'nin yerel seçimlerde kimi destekleyeceği merak konusu olurken Hürriyet Gazetesi Yazarı Abdulkadir Selvi, Meclis'te yeni bir ittifakın kurulacağını ve bu ittifakın milletvekili pazarlığı ya da belediye başkanlığı için kurulmayacağını yazdı.

Meclis'te yeni bir ittifak mı doğuyor? Aralarında İYİ Parti de var... - Resim : 2

Selvi'nin yazısına göre bu ittifak 'başörtüsü' ittifakı olacak.

İşte detaylar...

BAŞÖRTÜSÜ İÇİN BİR ARAYA GELECEKLER Mİ?

Başörtüsü düzenlemesini CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu gündeme getirmiş ve bunun ardından CHP Meclis’e bir kanun teklifi sunmuştu. Yaşanan gelişme sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan da bu konuda el yükseltip Anayasa değişikliği için harekete geçmişti.

Meclis'te yeni bir ittifak mı doğuyor? Aralarında İYİ Parti de var... - Resim : 3

Selvi'nin yazısına göre, Meclis açıldığı zaman Ak Parti ve MHP başörtüsüne anayasal güvence getiren ve aileyle ilgili düzenleme yapan Anayasa değişikliğini Meclis'e sunacak. 

İYİ PARTİ DESTEK VERECEK Mİ?

Bu Anayasa değişikliği teklifi Meclis'te 360'ın üzerinde bir sayıyla geçerse referanduma gidilecek fakat 400'ün üzerinde bir sayıyla kabul edilirse referanduma gerek kalmadan direkt olarak kabul edilecek. 

Meclis'te yeni bir ittifak mı doğuyor? Aralarında İYİ Parti de var... - Resim : 4

Bu noktada AK Parti ve MHP'ye İYİ Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, DEVA, Yeniden Refah Partisi, Demokrat Parti ve DSP'nin firesiz olarak oy vermesi bekleniyor. 

Meclis'te yeni bir ittifak mı doğuyor? Aralarında İYİ Parti de var... - Resim : 5

İYİ PARTİ YEREL SEÇİMLERDE KİME DESTEK VERECEK?

Anayasa değişikliği için İYİ Parti'nin, AK Parti ve MHP'ye destek vermesi durumunda yerel seçimlerde de bu partilere destek verip vermeyeceği, AK Parti ve MHP ile ittifak kurulup kurulmayacağı merak konusu oldu. 

Meclis'te yeni bir ittifak mı doğuyor? Aralarında İYİ Parti de var... - Resim : 6

İşte Abdulkadir Selvi'nin o yazısı...

"Ama ben bugün başka bir ittifaktan söz edeceğim.

Bu ittifak ne milletvekili pazarlığına dayanıyor ne de belediye başkanlığı hesabına.

Bu ittifakın adı, “başörtüsü ittifakı”.

Meclis açılınca AK Parti ve MHP başörtüsüne anayasal güvence getiren ve aileyle ilgili düzenleme yapan Anayasa değişikliğini Meclis’e sunacak."

Meclis'te yeni bir ittifak mı doğuyor? Aralarında İYİ Parti de var... - Resim : 7

CHP'NİN DESTEK VERMESİ BEKLENMİYOR

"Cumhurbaşkanı Erdoğan, başörtüsüyle ilgili Anayasa değişikliğinin yerel seçimlerden önce Meclis’ten geçmesini istiyor. Anayasa değişikliği 360’ın üzerinde bir sayıyla geçerse referanduma gidecek. Eğer 400’ün üzerinde bir sayıyla kabul edilirse referanduma gerek kalmayacak.

Başörtüsü düzenlemesini Kılıçdaroğlu gündeme getirmiş, CHP Meclis’e bir kanun teklifi sunmuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan da el yükseltip Anayasa değişikliği için harekete geçmişti.

Başörtüsüyle ilgili Anayasa değişikliğine CHP’nin destek vermesi beklenmiyor. Yeşil Sol Parti ve TİP’in de hayır oyu kullanması bekleniyor."

‘EVET’ DİYECEKLERİN ORANI

"Ancak AK Parti, MHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, DEVA, Yeniden Refah Partisi, Demokrat Parti ve DSP firesiz oy verdikleri takdirde 401’e ulaşıyor. Böylece Anayasa değişikliğinin referanduma gitmeden Meclis’ten geçmesi imkânı doğuyor. Ama referandum aralığında geçerse, o zaman millete gidilir. Söz konusu başörtüsü olunca muhafazakâr tabanda güçlü bir ittifak sağlanır.
Başörtüsüyle ilgili Anayasa değişikliği siyaseti yeniden şekillendirecek. Belki ileriye dönük yeni ittifakların temelini atacak. Merkez sağ kökenli partiler ile AK Parti arasında temas kurulması imkânını doğuracak.

Bu aynı zamanda CHP ile HDP’nin baş başa kalması anlamına gelecek.

Bu gelişme Meclis’te başörtüsü ittifakının kurulmasını sağlayacak."

Kaynak: haberet.com

AK Parti CHP İYİ Parti Meral Akşener Kemal Kılıçdaroğlu Recep Tayyip Erdoğan MHP Devlet Bahçeli
Ümit Özdağ'ın LGBT açıklaması yeniden gündem oldu Türkiye'den Irak'a kritik ziyaret "İBB Başkanlığına aday" iddialarına cevap! Bakan Şimşek'in ziyaret ettiği esnaf o anları anlattı