Necip Hablemitoğlu cinayeti: Olayın şüphelilerinden Nuri Gökhan Bozkır yakalandı

Necip Hablemitoğlu'nun öldürülmesi olayının şüphelilerinden, Nuri Gökhan Bozkır, Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ve İstihbarat Şube Müdürlüğü tarafından ortaklaşa gerçekleştirilen operasyon sonucu yakalandı.

Akademisyen ve yazar Necip Hablemitoğlu suikastı davası şüphelilerden, 2023 Temmuz'da firar eden Nuri Gökhan Bozkır, Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ve İstihbarat Şube Müdürlüğü'nün ortaklaşa operasyonu sonucu yakalandı.

Emniyet Genel Müdürlüğü’nün X hesabından yapılan paylaşımda şöyle denildi:

18.12.2002 tarihinde Necip Hablemitoğlu’nun öldürülmesi olayının şüphelilerinden, ‘terör örgütlerine silah sağlama’ ve ‘tasarlayarak adam öldürme’ suçlarından UYAP aranma kaydı bulunan Nuri Gökhan Bozkır, 02.01.2024 tarihinde Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ve İstihbarat Şube Müdürlüğü tarafından ortaklaşa gerçekleştirilen operasyon sonucu yakalanmıştır. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

NE OLMUŞTU?

Necip Hablemitoğlu, 18 Aralık 2002’de Ankara- Çankaya’da Portakal Çiçeği Sokak’taki evinin önünde uğradığı silahlı saldırı sonucu öldürüldü. Saldırganın, Hablemitoğlu’na yakın mesafeden ateş açtığı, olay yerinde bulunan iki boş kovandan birinin ABD yapımı Ruger, diğerinin ise Alman yapımı Geco marka silahlara ait olduğu belirlendi.

Hablemitoğlu ailesinin İçişleri Bakanlığı aleyhine Ankara 5. İdare Mahkemesi’nde açtığı davada İçişleri Bakanlığı, 40 bin lira manevi tazminat ödemeye mahkûm edildi. İçişleri Bakanlığı savunmasında, Hablemitoğlu cinayetini “adi bir cinayet vakası” olarak değerlendirdiklerini belirtti.

Ankara Cumhuriyet Savcılığı, suikastı dosyasını Hablemitoğlu’nun ölümünden 13 yıl sonra, FETÖ’nün 15 Temmuz 2016’daki darbe girişimin ardından yeniden açtı.

Suikastta FETÖ şüphesi üzerinde duruldu. Darbe girişiminden bir gün önce kabul edilen ve Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nce 8 Haziran 2018’de karara bağlanan FETÖ çatı davasının iddianamesinde, Hablemitoğlu’nun FETÖ tarafından öldürüldüğüne işaret edildi.

Nuri Gökhan Bozkır’ın cinayet sırasında olay yerinin yakınlarında olduğu HTS kayıtlarından tespit edildi.

Hakkında kırmızı bülten çıkarılan Bozkır, 10 Temmuz 2019’da Ukrayna’da bir Türk restoranında yakalandı.

Bozkır, Türkiye’ye iade edilmemek için Ukrayna’dan siyasi sığınma talebinde bulundu. Bozkır, MİT tarafından yakalanarak 27 Ocak 2022’de Ankara Emniyet Müdürlüğü’ne teslim edildi. Bozkır, daha sonra 2023 Temmuz’da adli kontrol gereği imza atması gerekirken karakola gitmedi ve firar etti.

Özel Kuvvetler Komutanlığı’nda yüzbaşı rütbesiyle görev yaparken ihraç edilen Bozkır, çevresinde “komutan” olarak biliniyor.

Bozkır’ın ismi “sauna çetesi davası”nda da geçti. Bozkır, Şanlıurfa’nın Akçakale İlçesi’nde soğan kamuflajlı bir TIR’ın içinde patlayıcı madde yakalanması olayının soruşturulduğu davanın da sanıkları arasındaydı.

'2024'te ikinci bir ek MTV alınacak' iddiası 2030 yılına dikkat çekti: Açlık ile terbiye edecekler e-Devlet dolandırıcılığı! Aniden yola fırladı: Sürücünün o manevrası hayat kurtardı