PKK silahları nasıl bırakacak? BM gözetiminde 3 vilayette teslim edilecek
Terör örgütü PKK, geçen hafta topladığı kongrenin peşinden yayımladığı sonuç bildirgesinde silahları bıraktığını ve kendini feshettiğini duyurdu. Bu kararın akabinde örgütün nasıl silah bırakacağı merak konusu oldu. Birleşmiş Milletler (BM) gözetimi altında teslim edilecek silahların Duhok, Erbil ve Süleymaniye'de bırakılması tahmin ediliyor.

PKK terör örgütü bu sabah sularında feshini ilan ederek silah bıraktığını duyurdu. Sürecin nasıl devam edeceği, silahların nerelerde hangi şartlarda teslim edileceği de belli oldu.
CNN TÜRK Muhabiri Emrah Çakmak, PKK'nın silah bırakma sürecine dair detayları anlattı.
1
7

PKK SİLAHLAR NASIL BIRAKACAK?
Çakmak, şöyle anlattı:
Örgüte yakın kaynakların aktardığı bilgiye göre; bir süreç fesihle başladı silahlar teslim edilecek bu nasıl olacak? BM gözetiminde gerçekleşecek bu. Üç aşama söz konusu.
2
7

3 VİLAYETTE TESLİM EDİLECEK
Silahlar BM gözetiminde teslim edilecek. Uluslararası gözlemciler olacak bu teslim işleminde. Teslimin yapılacağı yerler belirlendi. Teröristlerin 3 aşamalı plan dahilinde silahları teslim edeceği yerler belli oldu. Irak'ın kuzeyindeki barınma alanlarının bulunduğu Duhok vilayetine bağlı Amediye, Erbil'in Binar ve Köysancak; Süleymaniye'nin Seyid Sadık vilayetinde bırakılacak.
3
7

TURGUT ÖZAL VURGUSU
CNN Türk Haber Müdürü İdris Arıkan ise önümüzdeki süreçle ilgili şu ifadeleri kullandı;
"Açıklamada PKK tarihi misyonunu tamamladı deniliyor. Siyaset yoluyla çözüm vurgusu yapılıyor. Örgütsel yapının tamamen feshedilmesi, silahlı mücadele yönteminin sonlandırılması kararı alındığı net olarak ifade ediliyor. PKK adıyla yürütülen çalışmalar sonlandırıldı deniliyor. 1973'te Ankara'daki Çubuk'taki toplantı refere edilmişti PKK'nın başlangıcı olarak. Burada PKK ise 1978 Diyarbakır'ın Fis köyündeki toplantı refere ediliyor.
4
7

78'den başlayan mücadele yürütüldüğünden bahsediliyor, sonuç itibarıyla misyonunun tamamladığı belirtiliyor. Eski Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın siyaset yoluyla çözüm arayışı yaptığını, 90'larda bunun için bir adım attığı vurgusu var. Onun dışında metni okursak şunu görüyoruz. Kongrede dahi rahat edilmedikleri 2 ayrı yerde güvenlik nedeniyle ayrı toplantı yaptıkları vurgusunu yapıyorlar.
5
7

KİM SİLAHLARI TOPLAYACAK?
Burada TSK'nın baskısını hissettiklerini bir şekilde metinde veriyorlar. Bu bir tarihi meselenin sonuna gelmiş gibi bir görsel var. Sonrasında ne olacak? Bunu ihtiyatlı bir durum olarak değerlendirmek lazım. Bu silahlara ne olacak, silahları kim toplayacak? Şöyle bir şey söyleniyor. İlk etapta 3500 suça karışmamış PKK üyesinin Türkiye'ye gelip teslim olmasından bahsediliyor. Eğer suçu yok ise ona göre davranılmasından bahsediliyor. Silahlar konusunda ortak bir komisyon kurulması hikayesi var söylenen, onun üzerinden bir yürütme olabilir mi o konuşuluyor. Kamp alanlarına ne olacağı, kimlere teslim edileceği konusu var. TSK bir şekilde gitmişti, merkez komuta bölgesi olarak görülen Gara'daki tünellerin imha edilmesi, örgüt yapılanmasının tekrar engellenmesi konusu var. Metinden şunu anlamak lazım. PKK artık kendini feshediyor. İllegal olarak bu yapının bir şekilde ortadan kaldırılması gerekiyor. "
6
7

7
7