PKK'nın feshi sonrası ikinci aşama: Silahlar nereye bırakılacak? MİT iki ayrı nokta belirledi
PKK'nın kendini feshettiğini ve silah bırakma kararı aldığını açıklamasının ardından sürecin nasıl devam edeceği merak konusu oldu. Sürecin ikinci aşamasında Türkiye'nin silahların teslimi için Süleymaniye ve Erbil'de iki ayrı komisyon kuracağı, örgütün Suriye kolu olan YPG'nin de silah bırakması için Şam yönetimiyle temasta olunacağı öğrenildi. Ayrıca üst yönetimin gidebileceği ülkeler de belli olmaya başladı.

- Terör örgütü PKK'nın 5-7 Mayıs tarihlerinde toplanan fesih kongresinin kararları dün sabah açıklandı.
- Terör örgütünün yayımladığı karar bildirgesinde, "PKK adıyla yürütülen çalışmalar sonlandırıldı" denildi. Bundan sonra ne olacağı sürecin nasıl işleyeceği ise merak konusu oldu.
- Terörsüz Türkiye sürecinde ikinci aşama olarak şekillenen silahların teslimi ile ilgili 3 aylık bir takvim planladı.
SÜLEYMANİYE VE ERBİL'DE KOMİSYON KURULACAK
- Türkiye Gazetesi'nin haberine göre; Haziran ayında Türkiye içinde, Irak'ta ve Suriye'de bunun için bir mekanizma oluşturulacak.
- Silahların teslimi için Süleymaniye ve Erbil'de iki ayrı komisyon kurulacak.
- Tüm bu süreç, Türk istihbaratı ve askeri birimlerinin gözetiminde yürüyecek.
- Ayrıca komisyonlarda Irak Merkezî Hükûmeti ve Kuzey Irak Yönetimi de olacak.
- Silah bırakma süreci MİT tarafından 7/24 takip edilecek. Özellikle, fesih ve silah bırakma sürecinin 'göstermelik' olup olmadığı farklı kanallardan gözlemlenecek, raporlanacak.
-
PKK'ya ait silah depoları ve kamplardaki her tür silah, mühimmat ve patlayıcı teslim edilecek.
TEPE KADRO IRAK VE SURİYE'DE KALAMAYACAK
- Sayıları 250 civarında olan örgütün yönetici kadrosunun da akıbeti belirginleşmeye başladı.
- Listede yer alan isimlerin Irak veya Suriye'de kalmasına izin verilmeyecek, üçüncü ülkelere gidebilecek ancak toplu olarak bir ülkede kalmaları mümkün olmayacak.
- Ayrıca süreçler yürütülürken, başka bir ülkenin garantörlüğü gibi formüller de gündemde olmayacak.
- Türkiye, bu süreci yalnızca Irak ve Suriye ile yürütecek.
YPG DE SİLAH BIRAKACAK
- Örgütün Suriye kolu olan YPG konusundaki süreç ise Şam yönetimi ile götürülecek.
- Türkiye ve Şam yönetimi başından beri, Suriyeli olmayan YPG'lilerin sınır dışına çıkarılması, diğerlerinin Şam yönetimine entegre edilmesi ve legal bir şekilde partileşmesini savunuyor.
- Bunun dışında hiçbir şekilde Suriye'nin kuzeyinde özerk bir yapıya veya ayrı silahlı bir yapıya kesinlikle izin verilmeyecek.
TÜRKİYE BÖLGEDE KALMAYA DEVAM EDECEK
- Ayrıca hem Irak'ta hem de Suriye tarafında, yeni sürece itiraz edenlerin örgütten ayrılarak farklı bir yeni silahlı yapılanmaya gitme ihtimaline karşı, Türkiye uzun bir süre bölgede kalmaya devam edecek.
- AK Parti kaynakları, süreçle ilgili gözlem sürecinin uzun zaman alacağını ifade ederken "Bu aşamadan sonra artık önemli olan bu kararların sahada nasıl uygulanacağıdır. PKK'nın silah bıraktıktan sonraki sürecin ilerlemesi zaman alacaktır. Bir anda sonuç alınması beklenmemeli" dedi.
YENİ ADIMLAR ATILACAK
- Öte yandan, MİT'in sahadaki gözlemlerine göre Türkiye'de de demokratikleşme konusunda aşamalı olarak bazı yeni adımların atılması gündeme gelecek. Ancak, bu adımlar atılırken Türkiye'nin kırmızı çizgilerinden taviz verilmeyecek.
"PKK'NIN TESLİM ETTİĞİ SİLAHLARIN HEPSİNİ TÜRKİYE ALACAK"
- Öte yandan terör örgütü PKK'nın teslim edeceği silahlara ilişkin olarak TGRT Haber Ankara Temsilcisi Fatih Atik, "PKK'nın teslim ettiği silahların hepsini Türkiye alacak. Silahlar üzerinde inceleme yapılacak. Türkiye'de kullanılıp kullanılmadığı araştırılacak. Silah bırakma yaz ayları boyunca sürecektir" ifadelerini kullandı.