Silah bırakan örgüt üyeleri ne olacak? 4 başlıkta yeni yol haritası

Terörsüz Türkiye süreci kapsamında yeni adımlar atılıyor. Bu hafta Meclis'te bir komisyon kurulması planlanırken, birçok soru da cevap bekliyor. Silah bırakan terör örgütü üyeleri için nasıl bir yol haritasının belirleneceği konuşulacak. Suça karışan, suça karışmayan, yönetici ve emri veren olarak 4 başlıkta çalışma yapılması düşünülüyor.

Silah bırakan örgüt üyeleri ne olacak? 4 başlıkta yeni yol haritası

Meclis'te bu hafta kurulması planlanan komisyon, silah bırakan örgüt üyelerinin durumu ve toplumsal entegrasyonu açısından kritik kararlar alacak. Bu paralelde bir 'eve dönüş yasası' çıkarılması bekleniyor.

Türkiye Gazetesi'nin haberine göre, PKK'nın silahları imha etmeye başlaması ile birlikte Terörsüz Türkiye süreci yeni bir evreye giriyor. TBMM'de bu hafta kurulması planlanan komisyon bir anlamda kendini fesheden örgütün Türk hukuk sistemindeki karşılığı, örgüt üyelerinin durumu ve toplumsal entegrasyon için yol haritası oluşturacak.

Silah bırakan örgüt üyeleri ne olacak? 4 başlıkta yeni yol haritası - Resim : 1

4 ANA BAŞLIK VAR

Mevcut Türk Ceza Kanunu ve Terörle Mücadele Kanunu'nda hâlen kendini fesheden bir örgüte ilişkin herhangi bir hüküm bulunmuyor. Bu nedenle, Meclis'teki komisyon mevzuatta bu anlamda yapılabilecek değişiklikleri de masaya yatıracak. "Silah bırakan örgütün üyelerinin nasıl bir hukuka tabi olacağı, yargılamalarının nasıl yapılacağı" gibi konularda yeni düzenlemeler yapılabileceği ifade ediliyor.

Silah bırakan örgüt üyelerinin hukuki durumu konusunda bir 'eve dönüş' yasası çıkarılabileceği kaydedilirken bu konuda 4 ayrı kategoride değerlendirme yapılabileceği belirtiliyor. Suça karışan ve suça karışmamış örgüt üyelerinin hukuki durumu, örgüt yöneticileri ve emri verenlerle ilgili ayrı başlıklar açılacak.

Türkiye'ye dönen ve suça bulaşmamış örgüt üyelerine yönelik çalışmalar, yeni süreçle ilgili ilk atılacak adımlar arasında sayılıyor.

Bu nedenle Meclis'teki komisyonun çerçevesini de 'Kendini fesheden örgütlere ilişkin hukuki süreçlerin' ne olacağı yönündeki çalışmalar oluşturacak. Komisyon bu konuda çalışma yaparken, dünya örneklerini de inceleyecek. Bir yandan da komisyon silah bırakıp Türkiye'ye dönecek olan örgüt üyelerinin toplumsal entegrasyonunun nasıl sağlanacağı üzerinde çalışma yapacak.

AF GELECEK Mİ?

Öte yandan şu anda cezaevlerinde bulunan ve 359'u tutuklu, 512'si hükümözlü, 3 bin 811'i hükümlü olmak üzere 4 bin 600 civarında PKK'lı terörist bulunuyor. DEM Parti heyeti AK Parti ile yaptığı görüşmelerde cezaevlerindeki PKK'lılarla da ilgili bir düzenleme yapılmasını gündeme getirmişti. AK Parti kaynakları, af anlamına gelecek bir düzenlemenin şu anda düşünülmediğini dile getiriyor.

AK Parti kaynakları örgütün tamamen silahtan arındırılmasından sonra, sırayla farklı adımların atılacağını ifade ediyor. AK Parti kurmayları "Daha önceki tecrübelerden de yola çıkarak, sonuç alınmayacak konuları tartışmaya başlamak süreci de provoke eder. Zamanı gelince adımlar atılırsa, toplumsal destek de beraberinde geliyor. En son konuşulacak konuları, öne çekemeyiz. Görüşmelerde de bunu söyledik" değerlendirmesini yaptı.

 

Bakan Yerlikaya, 15 suçlunun Türkiye'ye getirildiğini açıkladı! Süveyda'daki çatışmalar durduruldu Akşener'in yeni imajıyla görüntülendi Gelecek Partisi'nde iki önemli istifa