Laz böreği nasıl yapılır?

Laz böreği ismini duyunca börek sanıp sonrasında tatlı gelince şaşıran çok kişi vardır. Doğu Karadeniz Bölgesi'ne özgü olan Laz Böreği, tescillenmiş bir tatlımızdır. Peki, Laz böreği nasıl yapılır? Laz böreği tarifi için gerekli malzemeler nelerdir? İşte Laz böreği tarifi, püf noktası...

Laz böreği nasıl yapılır?

Laz böreği, yufka, tereyağı, muhallebi ve şerbet ile yapılan bir tatlı çeşididir. Özellikle Lazların yaşadığı Artvin, Rize ve Trabzon illerinde yapılır. Günümüzde yufka yerine milföy, muhallebi yerine krema kullanılarak yapılanları da mevcuttur. Krema ya da muhallebi; limon, portakal veya gül suyu ile tatlandırılabilir. İşte bu nefis yöresel tatlımızın Laz Böreğinin yapılışı, tarifi için gerekli malzemeler ve püf noktası...

LAZ BÖREĞİ TARİFİ İÇİN MALZEMELER

Hamuru için:

1 adet yumurta sarısı
1,5 su bardağı un
1 yemek kaşığı sıvı yağ
1/2 paket kabartma tozu
2 damla elma sirkesi
2 yemek kaşığı su
1 tutam tuz

Muhallebisi için:

2 kilogram süt
2 adet yumurta
1 su bardağı nişasta
1 su bardağı un
2 su bardağı şeker
1 çay kaşığı tuz
125 gram eritilmiş tereyağı

Laz böreği nasıl yapılır? - Resim : 1

Şerbeti için:

1,5 su bardağı şeker
1 su bardağı su
1/2 adet limon

İçi için:

1 çay bardağı ceviz içi

Üzeri için:

125 gram eritilmiş tereyağı

Laz Böreği Tarifinin Püf Noktası

Elde edeceğimiz hamurun kulak memesi kıvamında olması gerekiyor. Böreğin sıcak, şerbetin soğuk olmasına dikkat ediniz.

Laz böreği nasıl yapılır? - Resim : 2

LAZ BÖREĞİ TARİFİ NASIL YAPILIR?

İlk olarak, hamurunu hazırlamakla başlayalım. Bunun için, yoğurma kabına hamuru için gerekli tüm malzemeleri alıp güzelce yoğuralım. Kulak memesi kıvamında hamur elde ettikten sonra hamurun üzerini nemli bezle örtüp yarım saat dinlendirelim.

Hamur dinlenirken, o sırada böreğin muhallebisini yapalım. 2 kilo sütün yarım kilosunu ayrı bir yere alalım. İçerisine 2 su bardağı şeker, bir su bardağı un ve 1 su bardağı nişasta, 2 adet yumurtayı blenderdan geçirelim.

Kalan sütü kaynayana kadar pişirelim. Ondan sonra hazırladığımız karışımı içine azar azar karıştırarak ilave edelim. Muhallebi koyu kıvam alana dek karıştırarak pişirelim. Kıvam aldıktan sonra içerisine tuz ve eritilmiş tereyağını ekleyelim.

Ardından, dinlendirdiğimiz hamuru açmak için mutfak tezgahını biraz unlayalım.

Toplamda 8 adet yufka olacak şekilde hamur açalım. Fırın tepsisini yağladıktan sonra 2 yufka serip üzerine ceviz içi koyalım. Üzerine 1 yufka serip muhallebiyi içine döküp yayalım.

Daha sonra 1 yufka koyalım, üzerine ceviz içi, tekrar 1 yufka daha koyalım ve üzerine yine ceviz içi koyalım. En son tekrar 1 yufka daha serip tekrar ceviz içi koyalım. Son olarak, 2 yufka üzerine serelim.
Ardından, böreği kare şeklinde dilimlere keselim ve üzerine eritilmiş tereyağı koyalım. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında altı üstü kızarana kadar pişirelim.

Börek pişerken şerbeti yapmaya geçelim. Uygun tencereye şerbeti için tüm malzemeleri alalım ve orta ateşte 10 dakika pişirelim.

Piştikten sonra tepsiye soğuk su koyup şerbeti içine alalım ve soğumasını sağlayalım. Fırından çıkarır çıkarmaz soğuk şerbeti üzerine gezdirelim ve şerbeti çektikten sonra servis edelim. Afiyet olsun.

Rüyada gelin görmek ne anlama gelir? Rüyada inek görmek ne anlama gelir?  Rüyada yılan görmek ne anlama gelir? Rüyada araba sürmek ne anlama gelir?