Araştırmacılar beyin aktivesini izleyebilen bir sensör geliştirdi! Kablosuz kulaklıklara takılıyor...

Teknolojinin kullanım alanı sağlık sektöründe artıyor. Öyle ki araştırmacılar bu kapsamda yeni bir sensör geliştirdi. Bu sensör, kablosuz kulaklıklara kolaylıkla takılarak beyin aktivitesini izlemeyi sağlıyor. İşte detaylar...

Araştırmacılar beyin aktivesini izleyebilen bir sensör geliştirdi! Kablosuz kulaklıklara takılıyor...

Dünyanın en önemli sektörlerinden biri olan sağlık alanında teknoloji kullanımı gitgide artıyor. Araştırmacılar şimdi de beyin aktivitesini inceleyecek bir sensör geliştirdi. Bu sensörü kablosuz kulaklıklara takılıp, beyinsel fonksiyonlar rahatlıkla takip edilebilecek.

Araştırmacılar beyin aktivesini izleyebilen bir sensör geliştirdi! Kablosuz kulaklıklara takılıyor... - Resim : 1

KABLOSUZ KULAKLIKLARA TAKILACAK

California San Diego Üniversitesindeki araştırmacıların beyin aktivitelerini izleyerek, hastaların nöbet geçirme durumları ya da benzeri bazı rahatsızlıkları kolaylıkla takip etmek amacıyla geliştirdiği bu sensör, üç boyutlu yazıcı temelli olduğu için hem çok hafif hem de kablosuz kulaklıklara takılarak kullanılabiliyor.

Araştırmacılar beyin aktivesini izleyebilen bir sensör geliştirdi! Kablosuz kulaklıklara takılıyor... - Resim : 2

"MUAZZAM FIRSATLAR YARATABİLİR"

Bu tarz bir tasarım benimseyen araştırmacılar, hastaların hem beyin aktivitelerini kulaklık ile takip edebilecek hem de ter verilerini alabilecek.

Henüz geliştirilme aşamasında olan bu teknoloji için UC San Diego Biyomühendislik Profesörü Gert Cauwenberghs, ‘’Hem beyin bilişsel aktivitesini hem de vücut metabolik durumlarının dinamiklerini tek bir kulak içi cihazdan ölçebilmek günlük sağlık takibi için muazzam fırsatlar yaratabilir.’’ diyor.

Araştırmacılar beyin aktivesini izleyebilen bir sensör geliştirdi! Kablosuz kulaklıklara takılıyor... - Resim : 3

ESNEK YAPIDA SENSÖR...

Sensörü geliştirirken en temel sorunlardan biri de sensörleri kulağa, özellikle de kulak kanalının önünde yer alan ve kişiden kişiye farklılık tragus bölgesine yerleştirebilmekti. Bu, araştırmacıları kulaklığın yüzeyine kolayca takılabilen esnek yapıda bir sensör tasarlamaya yöneltti.

Geliştirilen bu yumuşak yapıdaki sensörün kablosuz kulaklığa doğrudan temas ettiğinden verileri doğru bir şekilde almayı isteyen araştırmacılar, temas durumu bozulmadan kulaklık hareket ettikçe ayarlanabilen bir yapı geliştirdi. Biyometrik sensörlerin hastaların terlerindeki verileri de incelemesi istendiği için hidrojel yapıda özel bir filmle kaplandı.

Bel ağrısını ciddiye alın Çocuklar bu haftalarda neden sık hasta oluyor? Canan Karatay'dan erkeklere uyarı! “Mide yanması gizli kalp işareti olabilir”