Ayvanın faydaları nelerdir? Ayva neye, hangi hastalıklara iyi gelir?

Ayvanın faydaları, mevsimi ile birlikte merak ediliyor. Ayva sağlık açısından tüketebileceğimiz vitamin ve mineral açısından zengin bir meyvedir. Taze meyvesini sonbahar ve kış aylarında tüketebiliriz. Olgun bir ayva altın rengini alır. Çok farklı ve tatlı bir lezzeti vardır. İşte ayvanın faydaları, ayva suyu, ayva çekirdeği, ayva yaprağı faydaları...

Ayvanın faydaları nelerdir? Ayva neye, hangi hastalıklara iyi gelir?

Ayvanın sağlığa faydaları arasında kanseri önleme, kilo kaybına yardımcı olma, sindirim sağlığını iyileştirme, kolesterolü düşürme ve bağışıklık sistemini güçlendirme potansiyeli bulunmaktadır. Ayrıca gastrointestinal hastalıkları önleyebilir, iltihaplanmayı yatıştırır, cildinizin sağlığını iyileştirir, kan basıncını düşürür, alerjik reaksiyonları önler ve kardiyovasküler sistemdeki dolaşımı uyarır. Peki, ayvanın zararı var mıdır? Kimler için ayva zararlı olabilir? Ayva ve ayvanın faydaları, iyi geldiği hastalıklara dair tüm bilgiler haberimizde.

Ayvanın faydaları nelerdir? Ayva neye, hangi hastalıklara iyi gelir? - Resim : 1

AYVA NEDİR, NEREDE YETİŞİR?

Ayva, elma ve armut ile yakından ilişkili olan oldukça sıra dışı bir meyvedir. Bilimsel adı Cydonia oblonga'dır ve kendi cinsinin tek üyesidir. Ayva ağacı yaprak döken ve oldukça küçüktür, olgunlaşmış meyvesi sarımsı altın rengindedir ve şekil ve kıvam açısından armutlara benzer. Meyvenin bir gıda maddesi olarak değeri çok eskilere dayanır, ancak bu küçük ağaç, çekici soluk pembe çiçekleri nedeniyle genellikle süs kalitesi için de yetiştirilir.

Özbekistan, Ermenistan, Türkiye, Macaristan, Makedonya ve diğer yakın bölgeler de dahil olmak üzere Avrasya bölgesine özgüdür. Tarihsel olarak, çoğu insanın beklediğinden çok daha büyük bir rol oynamış olabilir. Bazı araştırmacılar aslında antik tarihte "elma "dan bahsedildiğinde, o bölgelerde çok daha yaygın olan ayvadan bahsedildiğini düşünmektedir.

Ayvanın faydaları nelerdir? Ayva neye, hangi hastalıklara iyi gelir? - Resim : 2

BESİN DEĞERİ

Ayva meyvesi, %84 su ve çoğu şeker olmak üzere %15 karbonhidrat içermektedir, yağ ve protein oranı ise çok düşüktür. Meyve bunlara ek olarak pektin, tanen, organik asitler, C vitamini ve mineral tuzları ihtiva eder. Meyvenin tohumlarında ise yüzde 14-18 oranında tutkal maddeler, yüzde 16-20 oranında yağ, tanen, renkli maddeler ve yüksek oranda protein, az miktarda amigdalin ve emülsin yer alır. Tohumlarda yer alan nitril bileşikleri mide asidi ile temasa geçtiğinde hidrolize olarak ortaya hidrojen siyanür gazının çıkmasına neden olurlar, ancak çekirdekler sadece büyük miktarlarda yendiği takdirde zehirlidir.

Ayvanın faydaları nelerdir? Ayva neye, hangi hastalıklara iyi gelir? - Resim : 3

AYVANIN FAYDALARI

Bağırsak Hastalığına İyi Gelir

İnflamatuar bağırsak hastalığının nedeni hala bilinmemektedir. Uzmanlar kalıtsal ya da çevresel koşullardan kaynaklanabileceğini söylüyor. Anti alerjik özelliği ve yüksek miktarda C vitamini içermesi nedeniyle C vitamini bu hastalık için önemli bir umut kaynağıdır.

Bu tür bağırsak hastalıklarının tedavisine yardımcı olur ve hastalıklarla savaşmak için bağışıklık sistemine katkıda bulunur.

Ayva Kilo Vermeyi Kolaylaştırır

Kalorisi düşük ancak diyet lifi yüksek bir meyve türüdür. Taze ve çiğ 100 gram ayva sadece 57 kalori içerir. Aynı zamanda doymuş yağ ve sodyum oranı düşüktür.

Tüm bu özelliklerinden dolayı genel olarak kilo vermeye yardımcı olur ve diğer organlar için önemli bir besin kaynağıdır.

Özellikle kış aylarında ayva tüketimi ile kilo alan kişiler bu sorunların üstesinden bir nebze olsun gelebilmektedir. Ayvanın doyurucu bir özelliğe sahip olması geç acıkmanızı sağlar.

Ayvanın faydaları nelerdir? Ayva neye, hangi hastalıklara iyi gelir? - Resim : 4

Kalp Dostudur

Ayvanın antioksidan özelliği kalp ve damarları korur. Doğal bir antibiyotiktir ve damarların tıkanmasını önleyerek kalbin çalışmasına katkıda bulunur.

Ayva Mide Bulantısı ve Kusmaya İyi Gelir

Fırında ayva bulantı ve kusma sorunlarına iyi gelir. Çok iyi bir idrar söktürücüdür sıvı birikimini önler. Ayrıca etkili bir antiviral özelliği vardır.

Ayva Kan Basıncını Düşürür

Potasyum açısından zengindir, kan basıncını sağlıklı bir seviyede tutmaya yardımcı olur. Bu, arterlere ve kalbe zarar gelmesini önler.

Ayvanın faydaları nelerdir? Ayva neye, hangi hastalıklara iyi gelir? - Resim : 5

Kolesterolü Dengeler

Kandaki LDL veya kötü kolesterolü düşürmek için düzenli olarak tüketilebilir. Ayrıca anti-oksidan olması nedeniyle kanı temizleme özelliğine de sahiptir. Ayvanın bu özelliği de kalp sağlığını korumak için önemlidir.

Kanser Önleyici Özellikleri

Ayvanın antioksidan özelliğine vurgu yaptık. Birçok meyvede bulunan bu özellik, vücudun serbest radikallere karşı mücadelesini güçlendiriyor ve kötü huylu kanser hücrelerini yok ediyor.

Ayvanın içerdiği vitaminler ve elementler, kolon kanserine neden olan toksinleri ve kimyasalları bloke ederek mukoza zarlarını korur. Bu da kolon kanseri riskini azaltır.

Ayvanın faydaları nelerdir? Ayva neye, hangi hastalıklara iyi gelir? - Resim : 6

Karaciğere Faydalıdır

Ayvanın içerdiği antioksidanlar karaciğer içinde önemlidir. Doğal bir antibiyotik görevi gören ayva, karaciğeri serbest radikallerden temizleyerek sağlıklı bir şekilde çalışmasını sağlar. İçerdiği mineraller yardımıyla karaciğeri güçlendirir.

Ayvanın Göz Sağlığına Faydaları

Çin'de yapılan bilimsel bir araştırma, ritüelin göz sağlığı için önemli bir besin kaynağı olduğunu ortaya koydu.

Ayvanın haşlanmış veya çiğ olarak tüketilmesinin göz problemlerine iyi geldiği, ayrıca boğaz ağrılarını tedavi ettiği, öksürüğü giderdiği ve iltihaplanmayı önlediği tespit edilmiştir.

Solunum Yollarına Faydaları

Ayva suyunun solunum yollarına önemli katkısı vardır. Solunum yolu hastalıkları, astım ve anemide yardımcıdır.

Hastalıkların şiddetini azaltma özelliğine sahiptir. Düzenli tüketimi tüberküloz, dizanteri ve karaciğer yetmezliği gibi farklı hastalıkların tedavisini sağlar.

Ayvanın faydaları nelerdir? Ayva neye, hangi hastalıklara iyi gelir? - Resim : 7

AYVA SUYUNUN FAYDALARI

Ayva suyu genel olarak faydalı bir besin kaynağıdır. Metabolizmayı güçlendirir ve hastalıklarla mücadelede etkilidir. Kış aylarında soğuk algınlığı ve soğuk algınlığı kaynaklı hastalıkların oranını azaltır.

Bu hastalık türü daha hasarlı olup kısa sürede kurtarılabilir.

- Kalbi güçlendirir ve hastalıklara karşı korur.

- Şiddetli ishal vakalarını keser veya azaltır.

- İnce bağırsaktaki iltihabı giderir, mideyi güçlendirir, genel olarak sindirim sistemine çok faydası vardır.

- Karaciğere faydalıdır, damar sertliği oluşumunu engeller.

- Safra kesesinin düzenli çalışmasında önemli bir rol oynar.

- Cinsel isteği artırır.

- Zihin açıcıdır, hafızayı güçlendirir.

- Kanayan buruna ayva suyu çekerek burun kanamasını durdurabilir ve kanamayı durdurabilirsiniz.

- Dizanteriye karşı etkilidir, adet kanamalarına iyi gelir.

- Ayva çekirdeği ve ayva suyu karıştırılarak dağıtımı kolaylaştırılır.

- Böbrekler için faydalıdır, iştahsızlık sorunlarını giderir.

- Vücut terlemesi için kullanılabilir, ter vücut yardımı ile temizlenir.

- Ağızdaki yaralara, boğaz enfeksiyonlarına ve benzeri solunum yolu enfeksiyonlarına karşı gargara yapılarak kullanılabilir.

Ayvanın faydaları nelerdir? Ayva neye, hangi hastalıklara iyi gelir? - Resim : 8

AYVA YAPRAĞI ÇAYININ FAYDALARI

Ayva yaprağı çayının özellikle ishale karşı etkili olduğu söylenmektedir. Genel olarak vücut için de faydalıdır.

Kurutulmuş ayva yapraklarından bir çorba kaşığı çay hazırlayın ve yarım litre kaynar su dökün. Daha sonra sıcakken 30 dakika dinlendirin.

Uzmanlar karaciğer için en faydalı yaprağın bitkinin yaprakları arasında olduğunu söylüyor.
Strese iyi gelir, sakinleştirici özelliği vardır.
İshal durumlarında tedavi amaçlı kullanılır.
Bağırsak enfeksiyonlarının giderilmesine yardımcı olur.
Mideyi güçlendirir.
Antioksidan etkisi vardır ve genel olarak metabolizmayı korur.
Uykusuzluğu giderir.
Çok zayıf olsa bile ateş düşürücü özelliği vardır.

Ayvanın faydaları nelerdir? Ayva neye, hangi hastalıklara iyi gelir? - Resim : 9

AYVA ÇEKİRDEĞİNİN FAYDALARI

Ayvanın meyveleri ve yapraklarının yanı sıra çekirdeği de sağlık açısından faydalıdır. Ayva çekirdeği, antikanser görevi gören amigdalin ve B17 vitamini içerir. Çekirdek ayrıca şeker, petkim, malik gibi asitler içerir.

1. Bu tohumlardan yapılan çay uykusuzluğu giderir.

2. Stres ve gerginliği azaltır.

3. Ağız kokusunu ve kötü nefesi giderir.

4. Mukus ve yanık yaralarını iyileştirici özelliği vardır.

5. Cilt sağlığına katkıda bulunur ve yaşlanmayı geciktirir.

6. Kardiyovasküler hastalıklara neden olan serbest radikallere karşı etkilidir.

Ayvanın faydaları nelerdir? Ayva neye, hangi hastalıklara iyi gelir? - Resim : 10

AYVA REÇELİNİN FAYDALARI

Ayva reçelinin faydaları genel olarak ayvanın faydaları ile benzerlik gösterir. Ayva reçelinin faydalarını şöyle sıralayabiliriz;

  • Ayva reçelinin özellikle göğüs hastalıklarına iyi geldiği söylenmektedir. Uzmanlar tüberküloz hastaları için ayva reçelini önermektedir.
  • Göğüs hastalıklarına iyi gelir.
  • Bazı uzmanlar kanser hastalığına iyi geldiğini söylüyor. Norveç Gıda Araştırma Enstitüsü, ayva reçelinin kanser hücrelerini engelleyici özelliklerinin tespit edildiğini söylüyor.
  • Sindirim sistemini güçlendirir ve bağırsakları temizler.
  • Mideyi güçlendirir, sindirimi kolaylaştırır ve midenin yorulmasını önler.
  • Doğal antibiyotik özelliği sayesinde kanı temizler.
  • Sinir sistemini olumlu etkiler ve sinir sağlığını korur, stresi azaltır.

Ayvanın faydaları nelerdir? Ayva neye, hangi hastalıklara iyi gelir? - Resim : 11

AYVA'NIN ZARARLARI

Çok nadir durumlarda ayva tüketiminin çok zararlı olduğunu söyleyebiliriz. Bazı meyveler aşırı tüketildiğinde bazı hastalarda fayda yerine zarara yol açabilir ancak ayva için bu durum çok nadirdir.

Ayva zararlarını şöyle listeleyebiliriz:

x Hamile kadınlar ve ilaç kullanan hastalar ayva çekirdeği tüketmeden önce doktorlarına danışmalıdır.

x Çiğ gıdaların yenmesi genellikle tavsiye edilmez, ancak komposto veya reçel yapılarak tüketilmesi tavsiye edilir.

x Bol miktarda lif içerdiği için kabızlığa iyi gelir, aynı zamanda müshil görevi görür.

x Bu nedenle ishal sorunu yaşayanlar ayva tüketimini ertelemelidir.

x Mevcut sorunu daha da arttırdığı için vücudun fazla su kaybetmesine neden olur.

x Bazı uzmanlar yüksek tansiyon hastalarının ayva tüketimine dikkat etmelerini önermektedir.

 

DSÖ'den Gazze uyarısı! Kolera ve tifo salgını yayılıyor mu? Doğuştan vajinası olmayan hastaya sıradışı operasyon Duş başlıklarına dikkat! Yeşil çayın faydaları nelerdir? Yeşil çay neye, hangi hastalıklara iyi gelir?