İstanbul İl Sağlık Müdürü yoğun bakım doluluk oranı yüzde 70-80'lerde olduğunu açıkladı!

İstanbul İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, İstanbul'daki son durum hakkında açıklamalarda bulundu. Yoğun bakım ünitelerinin doluluk oranının yüzde 70-80'lerde olduğunu söyleyen Memişoğlu, "Mevsimsel salgınlardan çok, bu hastalıklardan çekinin" uyarısında bulundu.

İstanbul İl Sağlık Müdürü yoğun bakım doluluk oranı yüzde 70-80'lerde olduğunu açıkladı!

İstanbul İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, İstanbul'da üst solunum yolu enfeksiyonları ve yoğun bakım doluluk durumuyla ilgili son durumu anlattı. Yoğun bakımlarda viral enfeksiyonlara bağlı hastalardan çok, dolaşım bozuklukları, diyabet, kanser gibi kronik hastaların yattığına dikkat çeken Memişoğlu; mevsimsel salgınların beklenen bir durum olduğunu belirtti.

İstanbul İl Sağlık Müdürü yoğun bakım doluluk oranı yüzde 70-80'lerde olduğunu açıkladı! - Resim : 1

"INFLUENZA HASTALARI DAHA AĞIRLIKTA"

Prof. Dr. Memişoğlu, İstanbul'daki hastanelerde yoğun bakım doluluk oranlarının yüzde 70 ila 80'ler arasında seyrettiğini, mevsimsel grip, RSV ve Kovid 19 başta olmak üzere viral enfeksiyonlar nedeniyle meydana gelen üst solunum yolu şikayetlerinin yoğunlukta olduğunu, influenza hastalarının daha ağırlıkta olduğunu söyledi.

Yoğun bakımlarda viral enfeksiyonlara bağlı hastalardan çok, dolaşım bozuklukları, diyabet, kanser gibi kronik hastaların yattığına da dikkat çeken Memişoğlu, "Mevsimsel salgınlardan çok, bu hastalıklardan çekinin" mesajı verdi.

İstanbul İl Sağlık Müdürü yoğun bakım doluluk oranı yüzde 70-80'lerde olduğunu açıkladı! - Resim : 2

"MEVSİMSEL ARTIŞ VAR, BEKLENEN BİR DURUM"

Kış mevsimi ile birlikte pek çok virüsün dolaşıma girmesiyle artan viral salgınlar, hem acillerde hem de yoğun bakımlarda hasta artışına neden olsa da bu durumun beklenen mevsimsel bir artış olduğunu söyleyen İstanbul İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, "Geçen senelerden farklı bir sayı var mı derseniz, çok anlamlı bir farklılığımız yok. Klinik süreçler belki biraz farklı olabilir. Biraz daha uzun sürüyor olabilir hastalığın belirtileri. Kovid ile kıyaslayanlar var; bunun kıyaslanması mümkün değil. Çünkü bu, mevsimsel bir artış, beklediğimiz bir durum. Kovid mevsimsel bir salgın değildi. 2019-2020-2021 senelerinde aralıksız bir salgın şeklinde sürdü" dedi.

İstanbul İl Sağlık Müdürü yoğun bakım doluluk oranı yüzde 70-80'lerde olduğunu açıkladı! - Resim : 3

"YOĞUN BAKIM DOLULUK ORANI YÜZDE 70-80"

Aslında her yıl Kasım, Aralık, Ocak ve Şubat aylarının üst solunum yolu enfeksiyonu mevsimi olarak geçtiğine dikkat çeken Prof. Dr. Memişoğlu, "Kapalı ortamlarda daha çok bulunmaya bağlı olarak ağırlıkla influenza dediğimiz grip virüsüne bağlı enfeksiyonlarda mevsimsel artışların olduğu, rutin olarak yaşadığımız bir dönem. Yüzyıllardır da böyle bu aslında. Yoğun bakımlarımızı yatak sayısı ve nüfusa oranladığımız zaman Avrupa ve OECD'nin çok üstünde bir kapasiteye sahibiz.

Burada yatan hastalar sadece üst solunum yolu enfeksiyonları değil; inme hastaları, ameliyat sonrası hastalar, düşkün hastalar, ağır şeker hastaları ya da koma halindeki her hastaya burada bakıyoruz. Diğer hastalıklar da var tabii. Onun için de yoğun bakım yataklarımızda ortalama yüzde 70 ila 80 arası doluluk oluyor bu mevsimlerde. Yaz dönemlerinde daha düşük oluyor bu oranlar

 diye konuştu.

İstanbul İl Sağlık Müdürü yoğun bakım doluluk oranı yüzde 70-80'lerde olduğunu açıkladı! - Resim : 4

"DOLAŞIM HASTALIKLARI GRİPTEN DAHA TEHLİKELİ"

Dolaşım hastalıklarının üst solunum yolu enfeksiyonu ya da bulaşıcı hastalıklardan çok daha fazla ölüme sebebiyet verdiğini belirten Prof. Dr. Memişoğlu, şunları söyledi:

"Damar hastalığı der bazıları, bazıları dolaşım hastalığı der; bugün inmeye, kalp krizine baktığımızda, bu hastalıklardaki ölüm oranları, viral enfeksiyonlara bağlı üst solunum yolu enfeksiyonlarına bağlı ölüm oranlarından çok daha yüksektir. Şu anda yoğun bakımlarımızda solunum yolu hastalıklarından daha fazla, bu tür hastaların takip edildiğini, bunların sayısının daha yüksek olduğunu görüyoruz. İnsanlar tabii ki kendilerini bulaşıcı hastalıklardan korumalı. Ama gelişmiş ya da gelişmekte olan ülkelerdeki en büyük sorun, dolaşım hastalıkları, inme, kalp krizi, diyabet gibi hastalıklar ve bunlar bir de genç iş gücü sahibi insanlarda çok daha riskli bir haline geliyor."

İstanbul İl Sağlık Müdürü yoğun bakım doluluk oranı yüzde 70-80'lerde olduğunu açıkladı! - Resim : 5

Afrikalı hasta kanseri yendi, ilk isteği kebap oldu! 35 bin sağlık personeli alımının detayları Şehir hastanesi açılışında atama müjdesi Bill Gates insanlara çip taktı mkı?